Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-12-26 19:11
En edamer i röd paraffin dvs typ smaklös hushållsost lagrades i ett år i en jordkällare.
En provsmakning nu i jul visade att den hade utvecklat en otroligt större smak är originalet för ett år sedan.
Rekommenderas!
Skrivet av Urban
 - 2017-12-20 14:35
Jag har en Julost (edamer), som inköptes för 2 år sedan. Jag har ingen aning om hur den är. Men den ska öppnas och avsmakas i år. Jag har lagrat Riddarost och gräddost i lite drygt ett år. Och dom växer verkligen i smak.
Skrivet av agnetasch
 - 2017-12-20 07:44
Det räcker att köpa en billig ost, det är inte priset utan typen av ost som bestämmer resultatet. Hushåll, edamer o julost blir bäst. Greve o grynpipiga ostar ska man undvika.

Varför virar han in osten i en plastkasse? Bättre att lägga den i en plastlåda med rejält lock (så inte mössen kan bryta sig in)
Skrivet av Mat-Janne
 - 2017-12-19 18:58
Tror nog att tesen: "man får vad man betalar för" stämmer rätt bra i de flesta sammanhang. Visst kan man tillföra smakämnen genom att lägga i lag eller krydda på olika vis men om inte originalet innehåller det du vill uppnå så ...

Har inte testat själv (eller smakat), men en kompis till mig köper en mellan-till-högkvalitativ ost, virar in den oöppnad i en systemkasse och förvarar den i sin jordkällare i ett år. Funkar varje gång säger han. Kommer att provsmaka i vår!
Skrivet av ulltand
 - 2017-11-12 02:11
Riktigt kul att läsa om alla lagringsexperiment!

Just nu står jag med, mer än frivilligt (bra pris), extralagrad Boxholmsost, sorten är special - vilket innebär andrasortering.

Den är mer än god som den är, men jag funderar på att göra något med ett par bitar. Kanske lägga en i en saltlag, se till att den är helt under ytan. Någon som testat det? Har läst de flesta inläggen, men tror inte jag sett något sådant.

En bit får nog hamna i en plastpåse med en skvätt saltlake, och där jag vänder då och då, istället för att pensla.

Vad tror ni?

Skrivet av JKM
 - 2017-01-18 00:33
Jag fick smaka en cheddar, som "gömts undan" på ett ostlager som lagrats där i trettiofem månader. Den var himmelsk. Det var en vanlig Kvibille.
Skrivet av agnetasch
 - 2016-11-29 08:05
Jag lagrar alltid mina ostar 12 mån, oflexibelt kanske, men lättare att hålla ordning på dom o mer smak ;)
Hushållsosten är favoriten, helst den mindre modellen. Jag har upptäckt att när Willys har extrapris på 2 kg:s hushållost har Willys Hemma extrapris på den lilla på 1 kg.
Skrivet av Lars Steier
 - 2016-11-28 00:12
Yes, smaklös hushållsost blir kanon efter 7-10 mån lagring i ett skåp i köket.
Bäst är dom fetare ostarna, 30+ och mer.

Bara lägg dom i vänteläge, kolla att inte plasten/vaxet är skadat.

Sedan, är och njut...

Har säkert 10 ostar hemma på gång med varierande ålder som bara vänar på mej.

Det är t.o.m. så att god lagrad herrgård kan slänga sej i väggen mot dessa hemmalagrade ostarna.

Lars
Skrivet av Mickan
 - 2015-01-10 17:40
Citat från: Mickan skrivet 2014-12-22 19:00
Lite off topic kanske men har en Stilton jag köpte på rea i januari. Tänkte öppna den på julafton. Blir intressant att se om den blivit bättre eller om den bara är förtorkad och ledsam.


Toppen var den. Inte för torr och med ett intensivt sting.
Skrivet av agnetasch
 - 2014-12-23 06:51
Igår öppnade vi julosten vi köpte förra året. Lite starkare, mycket saltare. Tja....god :-\
Skrivet av Mickan
 - 2014-12-22 19:00
Lite off topic kanske men har en Stilton jag köpte på rea i januari. Tänkte öppna den på julafton. Blir intressant att se om den blivit bättre eller om den bara är förtorkad och ledsam.
Skrivet av agnetasch
 - 2014-10-08 09:43
Den där oktoberosten var ingen herrgård, det var en grevé (köpt som "Matlagningsost" då vet man inte riktigt vad man får) Grevé är igen ostsort jag gillar, därför tyckte jag inte lagringen tillförde något (klarspråk; bläää) men alla våra gäster tyckte om den. Den var också svår att skära så det fick bli tärningar. Passade hyfsat till vitlöksoliver o halvtorkade cocktailtomater. Men någon mer grevé kommer jag nog inte att lägga i ostlagret :-\
Skrivet av agnetasch
 - 2014-10-04 08:47
Den där saltpenslade osten var ingen höjdare. Visst, den smakade gott men det var nästan inget kvar av den när man skurit bort det stenhårda ytterhöljet. Det där gör jag inte om. Nu köper jag ostar i vanliga plastförpackningar o lägger ut i jordkällaren; 2-3 st per månad. Vänder när jag har ärende ut dit o det går jättebra; inte en mögelplutt i sikte!
Jag köper alla möjliga sorters ost, finns det en mild extraprisost i butiken är den min ;D
Nu har jag hållit på ett år o många ostar är det, jag är tvungen att föra bok över dom; sort, datum, smak.
Först ut var en prästost från september 2013 som serverades på ett brännvinsbord. Det var svårt att skära den grynpipiga prästen men den var delikat!
I kväll är det dags för den första oktoberosten, en herrgård som simmar i ett brunt spad som den släppt.
Skrivet av Skogis
 - 2014-10-03 19:55
Citat från: agnetasch skrivet 2013-12-29 08:03
Nu har jag penslat osten i en vecka o det går bra. Vad jag förstår ska jag hålla på en eller två veckor till. Men sen då? Hur förvarar jag osten sen? Det känns inte trevligt att ha en "naken" ost i kylen.
Kan jag slå in den i vaxat papper? Osten min man köpte i Holland fick han i vaxat papper + rådet att förvara den så i fortsättningen. Men var hittar jag vaxat papper? På nätet finns bara rullar på 100 m, det behöver jag inte. Var kan jag köpa typ ett ark eller två?


Hur har det gått?
Hittade själv en vakuumpackad ostbit i vinkylen i helgen som jag ystade förra våren, den har blivit riktigt god, lite åt prästost.
Skrivet av Ostförädlaren
 - 2014-05-24 12:06
har gjort 6 månaders lagring av hushållsost, köpte en vid midsommar som förtärdes vid Jul, den lagrades i rumstemperatur, om det blev varmare än 24grader inne så åkte den in i kylen, fanns viss tendens till att den började jäsa, dvs. Vakumförpackningen svällde upp lite grand. Smaken blir iallafall fantastisk i jämförelse med orginalsmaken.
Den blir dock lite grynig i mitten, vet inte om man ska låta den vara längre för att slippa detta.

Hade en incident för några veckor sedan då min julinköpta arla hushållsost sprängde vakumförpackningen, jag ansåg att den var klar och tog med den till en middag jag var bjuden på som en fin present till värdparet, alla tyckte det var en fantastisk ost. Har en Boxholm samt en liten gräddost kvar i mitt lager som är inne på 5 månader vardera, båda ser lovande ut, är dock lite rädd för det där gula som läckt ur osten och lagt sig fläckvis runt osten, gissar att det är någon form av smörsyra eller härsknat fett, den som överlever får se, tror båda kommer att dö under midsommar helgen

Bör man använda ostar med mer eller mindre fett för lagring? finns ju hushålls med typ 17% fett samt de med lite mer.

Annonser

Powered by EzPortal