Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mat-Janne
 - 2019-04-03 18:26
Jo, jag kör en tjock gjutjärnspanna på gasspisen när jag steker biff och hamburgare. Temperaturen blir stabilare än med tunna plåtpannor.
Dessutom får man lite workout när den förflyttas och lyfts ...  ;D
Skrivet av nicklas
 - 2019-03-31 17:04
Jag äger en sådan panna, en av mina bästa pannor men jag kan ändå inte rekomendera den, skaffa en vanlig gjutjärnspanna istället, dessa är bedrövliga att tvätta rena och lämnar märken som gör att de ser smutsiga ut.

De verkar befinna sig någonstans mellan en rostfritt stål panna och en gjutjärn, med nackdelarna från båda..  man kan inte se någon fond eftersom det är en svart gjutjärnspanna och den håller inte hettan som en gjutjärnspanna gör, dessutom tåler den inte hög värme i ugnen så som gjutjärnspanna är den helt värdelös.

Är det för tungt med gjutjärn för dig så skaffa helt enkelt inte en, detta är en gimmick. du får ut så mycket mer utav en multi lagrad stålpanna med stålhandtag och de väger mindre också.

Skrivet av Helge
 - 2013-10-20 17:31
Nu har jag använt stekpannan i snart 2 månader och är mycket nöjd. Stekt det mesta, utom fisk, i den och i dag en omelett och det fungerade alldeles utmärkt. Det enda "negativa" är att bottenytan inte är större men OK, fördelarna överväger.
/Helge
Skrivet av Hasse
 - 2013-09-06 11:43
Detta är väl ingen service som man ska ta för givet, men nu råkade det vara en pryl som jag själv blev väldigt nyfiken på att prova. Tur att jag trivs med pannan, annars hade jag skickat räkningen till dig, Simon.   ;)
Skrivet av SimonH
 - 2013-09-05 17:10
Vilken service här på forumet, man frågar efter erfarenheter och Hasse går ut och köper en och provar! Tackar! Kul att du verkar nöjd. Ska försöka kolla på dom själv när jag har tid.
Skrivet av Hasse
 - 2013-08-28 21:25
I hela mitt liv har jag använt klassiska, tunga gjutjärnspannor, både på gas- och elspisar, och älskat dem. Och det gör jag fortfarande! Min favorit är en gammal Ronab som jag har fått begagnad och inte ens vet när den är tillverkad. Den är tveklöst mycket bra!

Men, nu har jag hittat något nytt som har både den klassiska pannans gjutjärnsegenskaper och fördelarna med en panna i tunnare gods. Den är smidig att hantera och jag slipper att vänta en halv evighet på att den ska bli varm, samtidigt som gjutjärnets härliga stekegenskaper finns där.

Har du elspis och ett antal hundralappar att spendera på köksprylar: Prova en lätt gjutjärnspanna.

Har du gasspis: Fortsätt med dina klassiska gjutjärnspannor.
Skrivet av Rob
 - 2013-08-28 20:15
I USA använder väldigt många gasspis så det är mycket möjligt. Stog det inte så vet inte jag heller. Hursom så hade vi inga sådana problem under 3 år med min gamla skeppshultpanna....
Skrivet av Hasse
 - 2013-08-28 18:52
Citat från: Rob skrivet 2013-08-27 22:21
While they were easier to lift and handle than the traditional pan, they were also far more reactive to heat changes, which caused them to cook much less evenly, with a distinct tendency to scorch along the outer edges.


Hur testade de? På gasspis? I så fall kan jag förstå deras kritik, men på en elplatta är det inga problem med ojämn värmefördelning. Att pannan är hetast i kanterna och att det kan brännas där, är typiskt för en gaslåga.
Skrivet av Helge
 - 2013-08-28 11:20
Rob, alla verkar inte vara lika nöjda! Nu har jag bara begränsad erfarenhet så framtiden får utvisa hur användbar min stekpanna är.
/Helge
Skrivet av Rob
 - 2013-08-27 22:21
Är man snabb kan man läsa Cooks illustrateds test av lätta gjutjärnspannor här (de är bara upplåsta till oprenumererande personer ett tag):
http://www.cooksillustrated.com/equipment/results.asp?docid=42651

I korthet så testade de 3 olika och ingen nådde över omdömet "not recommended"

En kort bit hoppas jag att man får kopiera:

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
All three lightweight pans heated up and cooled down faster than the thicker traditional cast iron. While they were easier to lift and handle than the traditional pan, they were also far more reactive to heat changes, which caused them to cook much less evenly, with a distinct tendency to scorch along the outer edges. Only the smallest pan was able to compensate for these hot spots by being compact enough to transfer heat more quickly across its narrower cooking surface, lessening the opportunity for uneven browning. In the end, the only pan that gave us truly even browning and long-term durability was our traditional heavyweight favorite.

Lightweight cast iron proved a disappointment.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Deras heavyweight champion är en Lodge Logic som man enkelt kan handla från Amazon UK.
Jag har själv inte någon lodge men har fingrat flitigt på dem i butiker och de känns onekligen bra till ett rimligt pris.
Skrivet av Hasse
 - 2013-08-27 17:02
Trevligt! Jag använder min ständigt och har inget att klaga på mer än att jag tycker att handtaget är lite för smalt. Ett tjockare handtag i stål hade passat mig bättre. För övrigt är det en toppenpanna!
Skrivet av Helge
 - 2013-08-26 18:14
Nu har jag också köpt en "Ronnebypanna". Hittade den på elon som hade 20% på allting dagen till ära! Oljat in den och provstekt bl a en fläskfile (hel) och allting fungerade perfekt. Underbart med att kunna lyfta pannan utan att behöva ta till båda händerna. Om det fungerar problemfritt framöver kommer "non-stick" att åka ut! Återkommer ev med flera rapporter.
/Helge
Skrivet av Andreas
 - 2013-08-07 17:33
Jag kan tänka mig två problem med folie direkt på en platta/riktigt tunn botten. Dels att värmefördelningen/spridningen förmodligen blir ganska ojämn, kan säkert skilja flera tiotals grader mellan olika punkter beroende på var värmespiralen i plattan går. Och dels att det utan pannans tröghet är svårt att hålla temperaturen, att det blir alldeles för varmt.
Skrivet av Hasse
 - 2013-08-02 17:20
Man kan ju göra ett tankeexperiment, eller prova praktiskt om någon har lust. Den tunnaste "stekpanna" jag kan tänka mig är en bit aluminiumfolie. Borde det inte gå att klä in en elplatta i folie och sedan steka ovanpå utan problem med värmeförluster?

Min poäng är att så länge man har tillförsel av värme underifrån, spelar det inte så stor roll hur tjockt godset är, mer än att värmeregleringen blir betydligt långsammare med ett tjockt gods. Så säger mitt sunda förnuft, men det kan naturligtvis finnas något som jag bortser från?
Skrivet av Andreas
 - 2013-08-02 14:50
Ja det beror förstås hur mycket man lastar.... jag har ingen aning om det här med värmelagringen är något faktiskt problem i praktiken. Hade varit intressant mäta vilket temperaturfall det egentligen blir, borde gå med en ir-termometer om man nu haft en sån till hands.

Annonser

Powered by EzPortal