Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2014-12-01 04:17
Nu var ju vetemjöl historiskt något mycket ovanligt i norra Sverige, och byter man ut det mot korn- eller rågmjöl så håller det väl inte ihop?

PS De flesta recept på bröd från norra Sverige har modifierats så att de idag innehåller mest vetemjöl, med råg- eller kornmjöl som bara en smakgivare!
Skrivet av Svante N Andersson
 - 2014-11-30 19:34
Klimp: Mjöl, salt och vatten - punkt! Smaken får du från soppan eller den gryta du lagar - helst renkött eller s.k. "Lappkok" (blandat märgpipa. sidben och benkött).  Mors recept irriterade. Du tar tills det blir "LAGOM" - Vad är lagom? Jag har funnit ut att när skeden, sleven, kan stå upprätt i smeten är det lagom. Lite kuriosa bara. I Malung lagade man soppa med klimp, medan i Lima gjorde man klimp med soppa. Man får väl som alltid prova sig fram. Jag föredra den lappländska modellen.
Skrivet av Andreas
 - 2013-11-15 11:30
:) Jo så är det väl, exotisk mat är alltid "finare" än den inhemska. Fast jag inbillar mig att pendeln håller på att svänga där lite.

I saob står förresten följande:
[KLIMP.sbst1] liten bulle beredd- av skorpmjöl, mjöl, ägg, mjölk, mandel m. m. (vanl. serverad till soppa); förr äv. om (vanl. till soppa serverad) bulle av kött. l. fiskfärs, frikadell; äv. koll. o. ss. ämnesnamn; stundom äv. i utvidgad anv., om dylika bullar med andra ingredienser, ss. grönsaker o. d.

Men saob har ju hela Sverige som perspektiv, frågan är vad som egentligen är "norrbottensvis" så som i rubriken här i tråden efterfrågar.
Skrivet av agnetasch
 - 2013-11-15 07:25
Citat från: Andreas skrivet 2013-11-14 11:26Men undrar om inte alla de utrikiska varianterna uprsungligen också var fattigmansrätter i sina respektive land?
Klimp måste kanske exporteras för att bli glamoröst ;)
Skrivet av Andreas
 - 2013-11-14 11:26
Kul reflektion! Men undrar om inte alla de utrikiska varianterna uprsungligen också var fattigmansrätter i sina respektive land?
Skrivet av agnetasch
 - 2013-11-14 08:22
Klimp verkar vara en variationsrik maträtt:

-Man kan koka matskedsstora klimpar direkt i soppan eller servera klimpen i karott bredvid.I båda fallen kan klimpen serveras varm eller kall.
-Vetemjölsklimp,kornmjölsklimp eller mannagrynsklimp? Landskapsvariationer?
-Kryddningen består av: ingenting,riven mandel och/eller riven bittermandel,kardemumma,muskot,riven ost,persilja,socker.
-Det verkar som att naturell klimp kokas i soppan medan kryddad klimp serveras bredvid.

Klimp kallas för en svensk fattigmansrätt. Men säg man dumplings,baozi,gnocchi eller shuijiao så är det en delikatess ;)
Skrivet av Hasse
 - 2013-11-13 18:02
Jo, många rätter har nog kommit till av misstag eller ren experimentlusta. Någon tappade kanske en degklump på en het sten och märkte att det också blev ätbart, och vips var brödet uppfunnet.
Skrivet av webguide
 - 2013-11-13 10:52
Citat från: Hasse skrivet 2013-11-12 16:08
Men nog är det att generalisera lite väl mycket om man kallar all deg som blir klumpar för klimp.

Åtminstone jag hade blivit förvånad om jag hade blivit serverad en kroppkaka i köttsoppan.   :o


Jo, det är sant, jag menar att själva fenomenet är detsamma. Man kan tänka sig följande:
Man börjar med att droppa i nånon slags mjölblangning i kokande vatten/soppa och märker att det blir "ätbart", detta utvecklas och till slut kommer man på iden att lägga i kött/ingredienser i degklumpen och koka den istället för att låta degklumpen vara en del av soppan.
Skrivet av agnetasch
 - 2013-11-13 07:21
Citat från: Hasse skrivet 2013-11-12 16:08Åtminstone jag hade blivit förvånad om jag hade blivit serverad en kroppkaka i köttsoppan.   :o
Lite tårta på tårta också eftersom kroppkakan är fylld med fläsk :)

Citat från: Jonas skrivet 2008-09-09 20:25Blanda mjölk, ägg, vetemjöl. salt och svartpeppar till en tjock massa
Bortsett från svartpepparen är det ju en pannkakssmet ???
Skrivet av Hasse
 - 2013-11-12 16:08
Men nog är det att generalisera lite väl mycket om man kallar all deg som blir klumpar för klimp.

Åtminstone jag hade blivit förvånad om jag hade blivit serverad en kroppkaka i köttsoppan.   :o
Skrivet av webguide
 - 2013-11-12 14:04
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-10 12:03
Jag älskar palt, borde man inte kunna ha potatis i sin klimp så att det blir som små goda buljongkokta paltar?

Fast buljong och köttsoppa, det är kanske fel spår, är det kanske klimpvälling du tänker på Evaris?


Man kan göra klimp av lite vad som helst så länge det blir klimpar, ordet klimp betyder ju klumpar. Kroppkakor är en slags klimp, palt och gnocchi likaså :)
Skrivet av kayaker
 - 2013-11-12 12:02
Citat från: Jackie skrivet 2013-11-12 04:18
Min mamma gör också så, så jag gör klimp likadant.

Så gjorde min mamma också. Jag gör hellre pitepalt och äter det istället. :)
Skrivet av Jackie
 - 2013-11-12 04:18
Citat från: Mimmi skrivet 2008-09-09 20:01
Min kära mor från Norrbotten gjorde klimp på vatten, mjöl och salt. Hon brukade koka den i separat gryta och la sen över den i köttsoppan. Annars blev buljongen inte så klar och fin. Så var det när jag var barn. En del tar ägg i men inte hon.


Min mamma gör också så, så jag gör klimp likadant.
Skrivet av Sofia
 - 2008-09-15 21:42
Mmm, den här tråden är så härlig! Blir mycket sugen på en mustig köttsoppa varje gång.  :) (Och att tänka på god mat gör mig alltid glad!) Jag undrar dock om det inte är någon som även skulle vilja bidra med det perfekta receptet på själva köttsoppan? (Eller finns det kanske redan en sådan tråd?). Har nämligen aldrig lagat det själv, och kan heller inte minnas att min mamma (eller mormor för den delen) svängt ihop nån. Men är som sagt mycket sugen vid det här laget, och skulle därför bli tacksam för lite tips och släkthemligheter...  ;)
Skrivet av Andreas
 - 2008-09-10 12:03
Jag älskar palt, borde man inte kunna ha potatis i sin klimp så att det blir som små goda buljongkokta paltar?

Fast buljong och köttsoppa, det är kanske fel spår, är det kanske klimpvälling du tänker på Evaris?

Annonser

Powered by EzPortal