Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Per
 - 2015-10-27 12:22
Som någon sade: "Den förste som åt ostron var en modig man".
Skrivet av Psilander
 - 2015-08-24 23:54
Ostron är ren njutning, helst tillsammans med en bra, torr och lite kraftigare champagne. Jag föredrar mina "feta", de är lite rundare i smaken, gärna med lite rödvinsvinäger och några hack rödlök, citron är också fint.

Tänk på att de skall vara pinfärska, kolla med din fiskhandlare hur gamla de är, lukta på dem, de skall lukta lite salt hav, inget mer. Har varit med om att en låda luktat stall, det var vidrigt och generar´hemska plågor. Fransmännen är som sagts superproffs på ostron.

Har du möjlighet, ha ostronprovning, de olika sorterna smakar olika, precis som viner. Värstingen är sk "Rockefeller ostron" - Storlek 3 ostron, toppade med Beluga
Skrivet av webguide
 - 2015-08-12 09:44
Glutamat är "ren umami", det smakar bara umami. Jag tycker det smakar lite som en buljongtärning. Nör man tillsätter det i rätt mängd så smakar det inte så, då framhäver det och fördjupar smakbilden.
Skrivet av Hasse
 - 2015-08-11 18:01
Jo då, jag har smakat. Men ren glutamat smakar inte speciellt mycket, tycker jag. Umami har väl egenskapen att lyfta och fördjupa andra smaker.

Umami i mat förnimmer jag som en retning/kittling eller att det vattnas långt bak i munnen mot kinderna. (Det är svårt att beskriva utan att bli flummig.)
Skrivet av webguide
 - 2015-08-11 06:16
Hasse, har du smakat på Glutamat? Det smakar bara umami. (Jag har en påse hemma :) )
Skrivet av Hasse
 - 2015-08-10 17:26
Hankki, jag håller inte med men ger dig ändå delvis rätt. Whisky är gott även utan ostron!   :)

Webguide, ostliknande toner, ja kanske. Jag tycker mig känna umami, i den mån man nu kan identifiera den smaken. Men det vattnas i munnen på samma sätt som när jag äter något annat som är rikt på umami, t.ex. parmesan.
Skrivet av webguide
 - 2015-08-10 06:03
Jag tycker att det förutom den distinkta smaken av hav också finns ostliknande aromer (ganska tydliga), mycket trevligt. Det är också gott att gratinera ostron och på Irland dricker man gärna med Guinnesss eller Oysterstout till dem.
Skrivet av Hankki
 - 2015-08-08 15:44
Citat från: Hasse skrivet 2015-08-08 14:35
Jag fick ett tips som jag gärna förmedlar vidare. Några droppar rökig maltwhisky på ostronet ger en fantastisk smakkombination. Om du inte har gjort det, så prova!

Är det inte synd att förstöra en god rökig whisky med en slemklump som smakar saltvatten?  ;D
Skrivet av Hasse
 - 2015-08-08 14:35
Jag fick ett tips som jag gärna förmedlar vidare. Några droppar rökig maltwhisky på ostronet ger en fantastisk smakkombination. Om du inte har gjort det, så prova!
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-10 00:38
Och de finns även jästa och koncentrerade i form av kinesisk ostronsås.
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-09 14:29
Citat från: Andreas skrivet 2009-03-09 08:22
Finns det för den delen frysta ostron att köpa? Eller blir de förstörda om man fryser dem?


Ja det ska finnas frysta ostron, har har sett sådana hos div. grossister, men aldrig ute i handeln. Däremot har jag sett konserverade och rökta ostron i delikatessbutiker.

De ostron som vi talar om ovan är ju både råa och levande. De lär ju dö då man fryser ner dessa, kanske påverkar detta smaken? Ska man t.e.x gratinera ostron så kanske det fungerar med frysta.. Men äta dem råa? Nja...  ??? Jag har ingen erfarenhet av det i alla fall.


Skrivet av Andreas
 - 2009-03-09 08:22
Nämen Emma, efter alla dessa svar måste du ju verkligen prova och berätta vad du tycker!

Citat från: crlhrv skrivet 2009-03-07 13:55
det var EM i ostronöppning här i huset bredvid igår (Passion för Mat-mässan). men jag förstår inte hur arrangörerna tänkte när dom lade finalen till 15:00 - vill dom inte att vanliga jobbande människor ska komma?


Är inte poängen med en sån där mässa att allt spännande skall vara klart någorlunda tidigt så att folk som åkt dit i yrket kan festa loss på kvällen efteråt? Hur som helst, EM i ostronöppning vanns av irländaren Michael Moran som öppnade och lade upp 30 ostron snyggt på 2 minuter och 32 sekunder. http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=369334 5,07 sekunder per ostron, det låter som snabbt jobbat!

Finns det för den delen frysta ostron att köpa? Eller blir de förstörda om man fryser dem?
Skrivet av Emma
 - 2009-03-07 22:52
Tack för alla tips! :)
Återstår väl om jag vågar testa  :-\
Första gången jag skulle testa musslor, tittade jag på dem alldeles för länge och sedan vågade jag inte smaka. Finns en risk att det blir detsamma med ostron...jaja vi får se, tack i alla fall!
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-07 17:54
Ostron är lycka!
Europas godaste ostron sägs komma från Brugge i Belgien, de bohuslänska odlade går inte av för hackor heller.
Tricket att öppna dem är att sticka en smal, vass och styv kniv in i hjärtmuskeln och bända lite så att vacuumet släpper.
Sedan är det bara att dra kniven runt om längs med hela ostronet och öppna upp.
Jag brukar använda en biffkniv (dvs grillbestick) och servera ostronen med citron och vitpeppar.
Godast ihop med champagne eller chablis, även om belgarna gärna tar dem med en ljus trappistöl e dyl.

På sommaren gör jag ibland ostron på grillen, det är en bra förätt att köra på det övre gallret medan köttet steker på det undre. Man delar ostronen och placerar dem på gallret, ta av dem så fort första bubblan syns och servera som ovan.
Grillningen förstärker den intensiva friska havssmaken.

Skalen är mycket dekorativa i blomkrukor eller i rabatten. Kokas ordentligt för att undvika dålig lukt.
Skrivet av roffekock
 - 2009-03-07 14:35
Om du inte vill ha problem med att öppna dina ostron ska du kolla på denna sida. http://bbcbesser.altervista.org/apriostriche1.html

Garanterat smärtfritt. Men halva nöjet är ju att öppna eller i vartfall försöka. ;D

Om något skulle gå fel så har du i alla fall inte tummen mitt i näven längre 8)

/rolf

miss fh. att mata måsar med ostron låter kul. Jag har sett en snubbe som band ihop två st med ett snöre och kastade i vattnet varav två måsar dök och snappade varsin bit ???
nu satt dom plötsligt ihop varvid en luftakrobatik startade med dessa stackars måsar.

Roligt eller ej ???

Annonser

Powered by EzPortal