Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2018-01-06 13:43
Citat från: agnetasch skrivet 2018-01-05 09:58
Vad är det för skillnad mellan tjockändan o den trubbiga delen av ägget? Båda är väl motsatsen till den spetsiga delen av ägget? ???


:) Ursäkta! Ibland fungerar inte alla ledningar som de skall. Du och 16000-ägg-i-timmenmaskinen gör likadant!
Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-01-05 15:11
Citat från: janbeck skrivet 2011-11-10 10:23
Känns som ett gammalt problem som man borde ha löst vid det här laget. Det borde gå att mata hönsen med något för att få dom att värpa bättre ägg. Borde inte vara jättekomplicerat...

Varför inte kokta och skalade när vi ändå håller på ... ?  8)
Skrivet av agnetasch
 - 2018-01-05 09:58
Citat från: Andreas skrivet 2018-01-04 20:30
" Observera! detta är alltså i den trubbiga delen och inte i tjockänden som Agneta skriver om i #13!
Vad är det för skillnad mellan tjockändan o den trubbiga delen av ägget? Båda är väl motsatsen till den spetsiga delen av ägget? ???
Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-01-05 08:40
Svårskalade ägg blir lite mer lättskalade om man skalar under rinnande vatten eller i en bunke med vatten
Skrivet av kayaker
 - 2018-01-05 00:03
När äggen åldras så stiger pH i vitan vilket gör att skalet lossnar lättare. Om man har färska ägg så kan man underlätta skalningen lite grand genom att ha lite bikarbonat i kokvattnet.
Källa: Harold McGee "On Food and Cooking"
Skrivet av Andreas
 - 2018-01-04 20:30
I den här artikeln om PF foods nya äggkokningsmaskin som kokar och skalar 16000 ägg i timmen står ett par saker om äggskalning https://www.nyteknik.se/nyheter/nya-matvanor-far-aggkokaren-att-oka-trycket-6887358

"Första steget är att de faller ner på en liten metallspets som pickar dem i den trubbiga änden. - Det är för att få in vatten mellan skalet och hinnan under kokningen. Då blir de lättare att skala" Observera! detta är alltså i den trubbiga delen och inte i tjockänden som Agneta skriver om i #13!

Och sen efter kokning "Här kyls äggen i tre steg: först i vatten som håller 8,4 grader, och därefter duschas de i 10,2-gradigt vatten medan de skalas."
Skrivet av Mat-Janne
 - 2017-12-19 19:03
Skala äggen under rinnande vatten, gammalt kockknep :)
Skrivet av Slowhead
 - 2017-04-14 16:20
Lägg ägga i kallvattne ,ställ timern på 5 å 30, låt kok upp, slåpå timern när de börj å kok. häll ur hetvattne i me kallvattne. ju snabbare de gå desto bättre..
Skrivet av Rookie-T
 - 2011-11-10 14:16
Citat från: janbeck skrivet 2011-11-10 10:23
Känns som ett gammalt problem som man borde ha löst vid det här laget. Det borde gå att mata hönsen med något för att få dom att värpa bättre ägg. Borde inte vara jättekomplicerat...


Skämtar du? Låter ju verkligen som en ultimat lösning.

Anpassa tillagnigssätt efter råvaran känns ju 100 ggr mer vettigt.

Färska ägg pocheras eller steks. Äldre ägg kokar man.
Skrivet av janbeck
 - 2011-11-10 10:23
Känns som ett gammalt problem som man borde ha löst vid det här laget. Det borde gå att mata hönsen med något för att få dom att värpa bättre ägg. Borde inte vara jättekomplicerat...
Skrivet av Andreas
 - 2011-06-28 19:02
Citat från: Krista skrivet 2009-07-23 11:04
Har läst (på ett hönsforum - relativt tillförlitlig källa alltså ;D) att ägg är mest lättskalade när de är 7-10 dar gamla. Jag har förstått att färska ägg är svårskalade och tydligen verkar det gälla även gamla ägg.


Branschorganisation Svenska ägg har en sida med Frågor & Svar om ägg http://www.svenskaagg.se/?p=19901&m=3498 där det står så här "Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla. Äggets ålder får du fram genom att räkna bakåt 28 dagar från ... bäst-före-datum... Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokningen."

Alltså "minst 7-8 dagar", men inget om att de skulle bli mer svårskalade med tiden. Borde inte en branschorganisation känna till det?. Hur som helst, nån som provat koka ägg som är dryga veckan gamla och kan bekräfta att de alltid är lättskalade?
Skrivet av Krista
 - 2009-07-23 14:56
Märkte förut att äggen kan spricka om man lägger ner dem oförsiktigt i stormkokande vatten. Här är en mer detaljerad beskrivning :):
-drar bort kastrullen från plattan medan jag lägger i äggen försiktigt med en sked
-tillbaka med katrullen på plattan och koka 7 minuter för små ägg och 8-9 minuter för medelstora (för en fast gula med lite krämig mitt)
Skrivet av crlhrv
 - 2009-07-23 13:52
Krista,

har du inte problem med att äggen spricker om du lägger dem kylskåpskalla direkt ner i kokande vatten?
hur länge kokar du äggen?
Skrivet av Krista
 - 2009-07-23 11:04
Ägget släpper ifrån sig vatten ju äldre det blir, kanske därför äggvitan blir mer kompakt och skiktad? Har också noterat detta fenomen.

Har läst (på ett hönsforum - relativt tillförlitlig källa alltså ;D) att ägg är mest lättskalade när de är 7-10 dar gamla. Jag har förstått att färska ägg är svårskalade och tydligen verkar det gälla även gamla ägg. Själv har jag noterat att små ägg brukar vara mer svårskalade än mediumägg, men att det viktigaste är att låta äggen ligga i kallvatten efter kokning och absolut inte skala dem när de är varma fortfarande.

Äter ägg dagligen och har sällan problem med svårskalade ägg, såhär gör jag (ålder och storlek på äggen varierar):
-förvarar äggen i kylen
-lägger ner i kokande vatten
-efter kokning häller jag på kallvatten och låter äggen ligga i 5-10 minuter
Skrivet av crlhrv
 - 2009-07-23 07:08
igår kokade jag ett par ägg som hade passerat det magiska bäst-före-datumet. kartongen har stått i kylen ett tag och jag har inte haft speciellt svårt att skala äggen tidigare. däremot de här lite "äldre" äggen var i princip oskalbara. säkert hälften av äggvitan försvann tillsammans med skalen. dessutom verkade det som om vitan hade skiktat sig, det var liksom jämntjocka lager som lossnade.

jag kokade äggen som jag alltid gör:
ägg och vatten i kastrull som får koka upp, när det kokar sänker jag värmen och låter de småputtra i 5 minuter. när de är klara sköljer jag dom snabbt i kallvatten i ca 1 minut.

är äldre ägg mer svårskalade?

Annonser

Powered by EzPortal