Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2019-01-25 17:16
Apropå att härskna. Här https://parmacrown.com/making-prosciutto/ under steget "Step Seven: Final Curing" står att paramaskinka ska mogna i minst 400 dagar, men ibland får mogna upp till 3 år.  I det perspektivet är ett par månader ytterligare efter bäst-före-datum inte så länge...
Skrivet av webguide
 - 2019-01-25 05:53
Citat från: kurt skrivet 2019-01-24 17:32
Det har gjorts enskilda sensorer som reagerar på t ex etanol (jästsvampar som förstör frukt), H2S och lättflyktiga aminer (ej histamin!), men jag har aldrig sett dessa i bruk. De kostar endel och butiken ser inte nytta med ökat svinn


Det kommer sannolikt i bruk, det handlar jua om att butiken skall höja sin servicegrad. Dessutom får ju butiken ytterligare en kontrollpunkt gentemot sina leverantörer. Priset kommer att sjukna på detektorerna och tekniken kommer att utvecklas för att göra dem både bättre och billigare.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2019-01-24 18:32
Förstår inte vad du menar Kurt:  butiken ser inte nytta med ökat svinn
Varför skulle de gilla ökat svinn? Smart bokföring?
Skrivet av kurt
 - 2019-01-24 17:32
Citat från: webguide skrivet 2019-01-01 22:38
Precids som Hasse säger, lite på dina sinnen. Näsa och smaklökar är väldigt skickliga på att avgöra om något är dåligt.

Det finns redan märkningar med intelligens som gör ungefär det du tänker på. Man klistrar dem på förpacknigen och de analyserar livsmedlet. De sitter alltså på från början så man ser redan i butiken om något är fel.


Det har gjorts enskilda sensorer som reagerar på t ex etanol (jästsvampar som förstör frukt), H2S och lättflyktiga aminer (ej histamin!), men jag har aldrig sett dessa i bruk. De kostar endel och butiken ser inte nytta med ökat svinn
Skrivet av Mat-Janne
 - 2019-01-02 17:14
Citat från: webguide skrivet 2019-01-01 22:38
Det finns redan märkningar med intelligens som gör ungefär det du tänker på. Man klistrar dem på förpacknigen och de analyserar livsmedlet. De sitter alltså på från början så man ser redan i butiken om något är fel.


Intressant. Har du något exempel på hur de ser ut eller vad de kallas? Vilka butiker använder dessa?
Skrivet av webguide
 - 2019-01-01 22:38
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-12-29 15:44
Det verkar rimligt. Fick en idé som säkert är verklighet inom några år:
Så fort man öppnar en förpackning med t.ex mjölk, grädde, kött, juice eller vad som helst så sticker man ner en prob kopplad till en dator som analyserar och sparar resultatet. Man indikerar här att det är en ny produkt.
Om man senare misstänker att varan har blivit dålig så sticker man ner proben och datorn analyserar innehållet igen. Har någon ny beståndsdel tillkommit eller om befintliga beståndsdelar är kraftigt förändrade så säger datorn till och du får både mer plats i kylen samt att sophämtningen tjänar en slant.
(spånar bara)


Precids som Hasse säger, lite på dina sinnen. Näsa och smaklökar är väldigt skickliga på att avgöra om något är dåligt.

Det finns redan märkningar med intelligens som gör ungefär det du tänker på. Man klistrar dem på förpacknigen och de analyserar livsmedlet. De sitter alltså på från början så man ser redan i butiken om något är fel.
Skrivet av Hasse
 - 2018-12-29 18:32
Vore det inte enklare att bara lita på sin näsa och sina smaklökar?
Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-12-29 15:44
Citat från: webguide skrivet 2018-12-28 08:11
Det kan bildas skadliga bakterier/mikroorganismer eller mögelgifter i livsmedlet.

Det verkar rimligt. Fick en idé som säkert är verklighet inom några år:
Så fort man öppnar en förpackning med t.ex mjölk, grädde, kött, juice eller vad som helst så sticker man ner en prob kopplad till en dator som analyserar och sparar resultatet. Man indikerar här att det är en ny produkt.
Om man senare misstänker att varan har blivit dålig så sticker man ner proben och datorn analyserar innehållet igen. Har någon ny beståndsdel tillkommit eller om befintliga beståndsdelar är kraftigt förändrade så säger datorn till och du får både mer plats i kylen samt att sophämtningen tjänar en slant.
(spånar bara)
Skrivet av Skogis
 - 2018-12-28 19:11
Det är väl rätt enkelt att sortera ut det som är dålig, smaka och lukta på en liten bit och ta ställning med det som underlag.
Tror att beroende på ens matvanor så kan man äta både det ena och det andra som andra inte hade klarat av utan illamående. det är nog mycket psykologi inblandat också.

Givetvis ska man inte dricka mjölk som skurit sig, man blir nog lite orolig i magen efter några klunkar. Men hjärnan har nog mycket att säga till om i detta, tycker man att det luktar äckligt lär man inte ens smaka på det.
Skrivet av webguide
 - 2018-12-28 08:11
Citat från: Mat-Janne skrivet 2018-12-26 19:04
Lyssnade på programmet och precis som Youtube-videor blir det långrandigt när man bara vill veta en sak.
Sammanfattning:
Bäst-före-datum är ett förhållningssätt.
Man väljer att förhålla sig till detta datum genom att:
a) Slänga maten när datumet är passerat
b) Lukta / bedöma och agera därifrån
c) Strunta i datumet

Min fråga kvarstår: Vad blir man sjuk av genom att äta gammal/dålig mat?


Det kan bildas skadliga bakterier/mikroorganismer eller mögelgifter i livsmedlet.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-12-26 19:04
Lyssnade på programmet och precis som Youtube-videor blir det långrandigt när man bara vill veta en sak.
Sammanfattning:
Bäst-före-datum är ett förhållningssätt.
Man väljer att förhålla sig till detta datum genom att:
a) Slänga maten när datumet är passerat
b) Lukta / bedöma och agera därifrån
c) Strunta i datumet

Min fråga kvarstår: Vad blir man sjuk av genom att äta gammal/dålig mat?

Skrivet av Skogis
 - 2018-12-26 12:29
Klicka på länken nedan så kan du höra hur Plånboken i P1 avhandlar just detta ämne.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=7119748&start=1831

11 år gamla havreflarn och 1 år gammal rökt kalkon avsmakas.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-12-25 16:32
Vad blir man sjuk av om man nu äter något som är förbi sitt förbrukningsdatum?
Är det bakterier som frodas? I så fall kan man frysa in maten i fråga ett par dagar. Blir man då sjuk av döda bakterier?
Finns det någon expert här som kan utveckla detta på ett begripligt sätt för oss vanliga dödliga?
Skrivet av Skogis
 - 2018-12-22 09:42
Så länge det inte finns mögel på den är det nog ingen fara. Fettet har nog härsknat så det kan du ju plocka bort men köttet lär inte bli dåligt.
Skinkan i sig är flera månader gammal när du köper den, några månader till kvittar nog.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-12-21 17:58
Bjud en granne du tycker illa om på skinkan. Bara en liten bit. Hälsa på på sjukhuset sen ...

Annonser

Powered by EzPortal