Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av webguide
 - 2015-05-31 13:08
Citat från: Nils Bexborn skrivet 2015-05-28 22:53
Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)


Varför? Jo därför att det är en av definitionerna på lyx. Något som inte så många har möjlighet att få tag på.
Skrivet av Nils Bexborn
 - 2015-05-28 22:53
Älskar mat och därför också bra kockar. Vägrar framhålla någon framför någon utan säger bara att alla har sina egna idéer.
Namn som Leif Mannerström, Jan Hedh, Tina Nordström, Uffe Wagner, Marcus Samuelsson eller Aujalay mne jag är gammal nu och mina favoriter var Tore Vretman och sedan Werner Vögeli som var kungarna innan TV-kockarna kom med i bilden.(Jag köpte faktiskt Tore´s gamla silverfärgade Jaguar XJ när han köpte en ny ung.-77.
Men jag tar också reda på varifrån namn som vi förknippar med vissa rätter kommer ifrån.Detta är rätt intressant
Jag ger några exempel som jag tror de flesta hört talas om någon gång.
Jansson´s frestelse - filé a la Oscar (II) - Walewska - Wallenbergare - Wellington - Waldorf-sallad - tournedos Rossini
Sen några funderingar om delikatesser som t.ex. murklor, dessa är ju egentligen dödliga. Varför säger man tistron när det egentligen bara är svarta vinbär. Tryffel betalar folk mycket för, men ingen kan skilja en svartfärgad fårticka från originalet. och gåsleverpastej (dyr) går att ersätta med ankleverpastej utan att någon märker skillnad (dock ej kycklingpast. som inte håller måttet.)

Skrivet av Gilius
 - 2015-02-25 10:56
Karin Chädström kanske?

/gilius
Skrivet av webguide
 - 2015-02-25 09:14
Citat från: agnetasch skrivet 2015-02-25 07:47
Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)


Absolut, Karin kan nog på en stjärna imorgon och Malin är i sig en stjärna :) De tillhör helt klart de både mest kända och inflytelserika kockarna i Sverige (vilket även Karin gör).

Emma Bengtsson bör också omnämnas!
Skrivet av agnetasch
 - 2015-02-25 07:47
Några ni glömmer (?)

Karin Fransson
Malin Söderström
Saori Ichihara
Emma Erlandsson
Frida Nilsson

Någon lite enklare rätt kan dom väl svänga ihop? ::)
Skrivet av Psilander
 - 2015-02-25 00:18
De tre största är nog
Verner Vögeli
Tore Wretman
Regis Cadier

Sedan finns en rad bubblare som
Dahlgren
Franzén
Myllemäki
Nils Emil
Mannerström
Cattenaci
Skrivet av Glada Kocken
 - 2015-02-23 10:15
Tommy Myllimäkki, Adam Dahlberg, Melker Andersson, Mathias Dahlgren och Fredrik Eriksson samtliga verksamma inom "Svenska Bocuse d´Or Akademien" samt Marcus Samuelsson, Leif Mannerström, Per Morberg och Tina Nordström med flera är bara några av de svenska gastronomiska genier och fantastiska välmeriterade kockar med en och annan stjärna i Guide Michélin och med en diger guldkantad meritlista av högsta klass!  8)
Skrivet av Hestefar
 - 2014-10-26 11:41
Hur kan ni ha gömt köksmästare Julius Carlsson?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julius_Carlsson_%28kock%29
Skrivet av webguide
 - 2014-04-21 11:15
Citat från: crlhrv skrivet 2007-09-21 09:34
Inom branschen bör väl stjärnor i Guiden väga tyngre än medverkan i något tv-program?


Absolut!
Skrivet av liza
 - 2014-04-17 10:48
Elias Kvarning-Operakällaren- har jobbat bland annat också på 50 Kv Gotland...uprising star!
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-08 11:09
Idag är det den internationella kvinnodagen och då kan det väl vara lämpligt att läsa den här artikeln i DN om kvinnor i mathistorien?

http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/kockarna-som-gjorde-skillnad-1.812965
Skrivet av Kari
 - 2008-04-02 09:29
Vet inte om han är någon kocklegend men lite kändis tycker jag!

Riktigt bråttom hade han in på Biltema, kanske köpte han en ny grill?  ;)

Ingen lera på bilen - det tycker jag en skogsmulle som han borde ha!  :D
Skrivet av annamaria
 - 2007-12-29 10:57
Jag var en dag hos Fredrik Eriksson - i köket på Villa Källhagen. Mycket trevlig och lärorik dag. Fredrik är kanontrevlig och lättsam. Han fick mig att aldrig mer vilja skala sparris - det var väl snällt... ;D
Vi åt sedan på Villa Källhagen på kvällen - en 6 rätters avsmakningsmeny - underbart god mat!
Skrivet av Robin
 - 2007-12-28 23:37
Anna Bergenström är en. Men en av de allra största, inte bara i Sverige utan även internationellt erkänd, är Karin Fransson, som  driver restaurang i Borgholm på Öland.

Drottningen av färska kryddor kan höras i P1 på torsdagar i "Meny".
Skrivet av Mimmi
 - 2007-12-27 21:45
Mitt bidrag blir Örjan Klein som är fader till det Medvetna köket ;)

Annonser

Powered by EzPortal