Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kari
 - 2009-12-29 13:27
Ja det som Mickan fick skulle jag inte tacka nej till :) Nyårssupé på julafton!
Skrivet av Ia
 - 2009-12-28 19:41
Fy fasiken vad fint det låter!
Skrivet av Mickan
 - 2009-12-28 12:56
Nu ska jag rapportera vad som bjöds på julafton hos min käre morbror. Som ni kanske vet skulle det inte bli julmat och ett par valde till och med at inte komma. Vad blev det då? Blev det bättre eller sämre?

Oj, oj, vilken succé.

Först blev det champagne hemkörd i egen bil från Champagne och laxtilltugg samt löjrom på ärtcrème.

Förrätten var en skaldjursbuffé i världsklass! Ostron, färsk amerikansk hummer, havskräftor, krabba och ett par dipsåser. Det fanns så gott om det att jag provade skaldjurskoma för första gången! Nästan i alla fall... Vi fortsatte med champagne!

Varmrätten var en helstekt ryggbiff från en lokal producent med naturbetesdjur, potatiscrème, brysselkålsterrin och en underbar rödvinssås. Rödvinskokta smålökar fick vi också. Chateauneufen var också hemkörd i somras och passade perfekt.

Det tog sin lilla tid att äta detta och till kaffet blev det en sak som är tradition. Biskvikakor med smörkräm. En dubbel variant utan choklad.

Tack Peter och Christina för en underbar måltid. Repris nästa år, tack!
Skrivet av Mickan
 - 2009-12-16 19:22
Citat från: Mickan skrivet 2009-12-15 09:52
Idag ska jag äta julbord med jobbet. Blir på ett ställe som startade med enbart catering men som nu har lokaler för slutna sällskap. Jag har ätit deras cateringmat några gånger och det har inte varit helt lyckat. Tyvärr har de valt att servera vissa saker ljumna eller kalla som skulle passa bättre varma. Det brukar också vara många majjostinna röror.

Med andra ord vet jag nog på ett ungefär vad som väntar ikväll. Jag tror och hoppas att just dessa kletiga röror med majjo som man få på julbord försvinner. De tillhör väl de rätter som serveras på julbord på lokal men inte hemma.


Usch, vad illa det var! Värre än jag kunnat föreställa mig. Lite, dåligt lagat, halvfabrikat, dålig påfyllning och allmänt konstig blandning.
Skrivet av Kari
 - 2009-12-15 23:35
Traditioner håller vi nog i hårt. I och för sig åt vi sushi förra julen...  :-X
Skrivet av Ia
 - 2009-12-15 15:58
Jag tror julborden kommer satsa mer och mer på vilt! Sen tror jag även att mammascans köttbullar och rödbetssallad på burk kommer försvinna. In med det klassiska, det goda! Bort med fusket :)
Skrivet av Mickan
 - 2009-12-15 09:52
Idag ska jag äta julbord med jobbet. Blir på ett ställe som startade med enbart catering men som nu har lokaler för slutna sällskap. Jag har ätit deras cateringmat några gånger och det har inte varit helt lyckat. Tyvärr har de valt att servera vissa saker ljumna eller kalla som skulle passa bättre varma. Det brukar också vara många majjostinna röror.

Med andra ord vet jag nog på ett ungefär vad som väntar ikväll. Jag tror och hoppas att just dessa kletiga röror med majjo som man få på julbord försvinner. De tillhör väl de rätter som serveras på julbord på lokal men inte hemma.
Skrivet av dePaul
 - 2009-12-07 09:43
Jag tror att julbordet på sikt kommer att försvinna för att ersättas med halal-kött, harissa, kebab, baclava, tahini och kokt lamm med korianderfrön och russin  :-\.

~Paul~
Skrivet av Lucy
 - 2009-12-07 09:11
Aj, nu kommer jag väl vara väldigt motvals men jag är faktiskt inte alls någon julbordsmänniska, tycker helt enkelt att det blir för mycket av allting, för mycket smaker och svårt att tycka att nåt blir gott när det är massor av allting. För mig räcker det med gravlax på julafton, eventuellt en sillbit men julbordet hoppar jag mer än gärna över.
Skrivet av Filippa
 - 2009-12-07 08:12
hm, ja..julbord. Jag har rest så mycket över jularna att det inte är en nödvändighet men jag tycker det är gott och hör till med åtminstone ett minijulbord med mina egna favoriter om jag är hemma. Så skinka, sill, rödkål, gravad lax , janssons och åtminstone för pappas del en grisfot.

Däremot kan man väl liva upp det med mer grönsaker som vi numera har tillgång till året runt. Och lutfisken är given många andra dagar, men inte just på julafton
Skrivet av hobbykocken
 - 2009-12-06 00:14
jag tror lite tvärtom jag. I alla fall om jag ser till människor i min närhet. Detta med "förnyelse" av julmaten verkar snarare vara påväg att försvinna, just här då.
Nu börjar folk vilja ha tillbaka äldre klassiker och många gör egen sill och andra inläggningar mm, som man gjorde förr. Det är roligt tycker jag :)
Skrivet av Mickan
 - 2009-12-03 14:20
Jag vill inte heller ha jul utan julmat men för mig spelar det inte någon roll vilken dag det blir. Många brukar det bli då maken är galen i julmat och många av julens rätter går inte att göra lite av och många blir extra goda vid stora satser.
Skrivet av annamaria
 - 2009-12-02 19:50
Jag skulle bli uppriktigt ledsen om Svärmor skulle servera annan mat än hennes ljuvligt goda julbord på Julafton. Då blir det jul för mig när det är dags.
Skrivet av Hasse
 - 2009-12-02 18:43
För mig är det egentligen bara sillen och skinkan som är "heliga" på julbordet. Sill för att jag tycker det är så gott, och skinkan för att det är tradition.

Fast jag håller med Mickan, inte är det ett måste att äta julbord på julafton. Hennes morbrors idé att servera femrätters på julafton tycker jag är lysande! (För övrigt tycker jag det är oförskämt att nobba en inbjudan för att maten inte passar.)
Skrivet av Fröken Dill
 - 2009-12-02 07:13
Lite kan man väl modernisera, med några nya inslag, men det känns ju inte som jul utan julbord. Grisfötter, revbensspjäll, lutfisk, grönkål och syltor har vi aldrig ätit. Ålen går bort numera av etiska skäl. Min systers julsallad med fänkål, apelsin, rucola och granatäppelkärnor har tillkommit. Likaså hemodlad NYUPPTAGEN potatis. Hoppas det lyckas i år igen!
Hälsar fröken Dill

Annonser

Powered by EzPortal