Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2015-10-17 18:58
Torkade gröna ärtor ger en bättre ärtsoppa eftersom man slipper skalen
Skrivet av staffan
 - 2015-10-15 12:49
Så längesedan jag kunde hita/köpa torkade gröna ärter. jättegoda att göra stuvning av, som ätes till kanperstekt kallrökt fläsk.
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-08 21:13
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-04 12:44
Så gula ärter blir alltså mindre svårsmälta av att torkas, det räcker alltså inte med att koka dem menar du?

Nja, det vet jag ärligt talat inte, men däremot blir ärterna mindre svårsmälta av blötläggning, och det är tämligen svårt att blötlägga färska ärter ;)
Skrivet av Hasse
 - 2009-04-04 12:51
Andreas, ja med "små gröna ärtor" menas vanliga djupfrysta.

Torkade gröna ärtor finns att köpa och ger en utmärkt soppa. Det går också bra att blanda torkade gröna och gula ärtor vid koket.

Jag har alltid trott att gula och gröna ärtor var olika arter, men det verkar felaktigt. ICA[1] skriver att "Gröna ärter är omogna färska frukter. När de mognar skiftar färgen till gult, rött, svart osv. Fröna av mogna ärter torkas. "



[1] http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=mat_recept_dynamic&viewid=1408154
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-04 12:44
Så gula ärter blir alltså mindre svårsmälta av att torkas, det räcker alltså inte med att koka dem menar du?
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-04 12:34
Jag tror att färska gula ärter kan vara ganska svårsmälta....
Kan bli ganska ljudlig och bubblig nattsömn efter en sådan middag!  ;D
Skrivet av Jonas
 - 2009-04-04 12:33
Hör väl inte hemma i den här tråden men en riktigt bra gaspacho en het sommardag måste vara bland det godaste man kan äta.
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-04 12:24
Citat från: Lucy skrivet 2009-04-03 14:05
Här är ett recept på en väldigt festlig grön ärtsoppa som ju brukar vara väldigt uppskattad, ingen vardagsvariant kanske men det frågades efter godare recept så...

http://www.receptcentralen.se/fest/creme-ninon/


"5 dl små gröna ärtor", vad menas med "små", är det vanliga frysta ärtor typ Findus det?

Går det inte att få tag i färska gula ärtor (samma som de man normalt köper torkade) och koka soppa på? Och blir det då ungefär som helt vanlig ärtsoppa?
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-04 12:17
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-03 12:11
Om det finns någon historisk orsak kan det ju vara att höst-fläsket tog slut någon gång under våren ::)

Aha! Där har du nog förklaringen!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-04 11:44
Eller ättika? Jag vill gärna ha lite ättika i de gula ärtorna så det kanske är gott i en sval, syrlig ärtsommarsoppa. Spåna, spåna.....
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-03 23:08
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-03 17:49
Eftersom man har torkad timjan i gula ärtor kanske man kan ha färsk timjan i färsk ärtsoppa. Timjan är nog en bra ärtört ;D

Färsk timjan i ärtsoppa på torkade ärter är inte så dumt det heller ;-)
Skrivet av Mickan
 - 2009-04-03 20:37
Crème Ninon! Googla själv för det finns en uppsjö av fina recept.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-03 17:49
Eftersom man har torkad timjan i gula ärtor kanske man kan ha färsk timjan i färsk ärtsoppa. Timjan är nog en bra ärtört ;D
Skrivet av Hasse
 - 2009-04-03 17:12
Åh, jag skulle kunna äta ärtsoppa på midsommarafton! Tycker att det är så ljuvligt gott.

Men som sommarsoppa borde det gå att servera grön ärtsoppa kall. Man behöver ju inte göra en äkta Crème Ninon om man tycker det är för lyxigt, utan kan skippa vinet. En doft cayenne? Citron? Någon ört, kanske? Vilken ört passar med ärtor?
Skrivet av Lucy
 - 2009-04-03 14:05
Här är ett recept på en väldigt festlig grön ärtsoppa som ju brukar vara väldigt uppskattad, ingen vardagsvariant kanske men det frågades efter godare recept så...

http://www.receptcentralen.se/fest/creme-ninon/

Annonser

Powered by EzPortal