Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2011-07-07 10:32
Så här säger ett par svenska groddodlare om sina rutiner:

Jan-Eric & Cynthia på Nyttogrönt: "Vi kontrollerar färdiga produkter och produktionsvatten 4 gånger per vecka hos ALcontrol labortorium i Malmö året runt.  De kollar efter bakterier bland annat salmonella och e.coli.  Vi kontrollerar till och med vårt bevattningsvatten som är kommunalt vatten som kommer in till odlingen.  Vi har ett noggrant och omfattande egenkontrol program och har KRAV godkänd, Global Gap och IP SIGILL certifierad produktion. Alla frö pastöriseras och desinfiseras innan vi börjar grodda dem!"

Kenneth Bendroth, Munkagrodden: "- Allra först pastöriseras fröna för att få bort bakterier. Man får räkna med att det alltid finns nåt skit på fröna"

Robert Sundström, Grogården: "- Sverige är ensamma om att pastörisera fröna och det gör dem säkra enligt de kunskaper vi har. Ehec dör i 70 grader och vi sänker ner fröna i 80 grader"

Och tydligen kommer mycket av rutiner från Svenskt sigill (åtminstone vill Svenskt sigill framställa det så) "En vanlig metod för hygienisering av frön till groddar är pastörisering där fröna upphettas till hög temperatur under kort tid. Odlare tvättar också sina frön och har rutiner för att det ska vara rent och hygieniskt där man skördar och hanterar groddarna. Dessutom tar odlarna mikrobiella prover för att kontrollera att produkten inte innehåller smitta."

Källor:
¤ Nyttogrönt AB
¤ Efterfrågan har upphört Örebroföretaget Grogården påverkas av ehec-larmet
¤ Munkagrodden
¤ Svenskt Sigill hjälper grönsaksodlare med rutiner för säker livsmedelsproduktion


Så alltså "Ehec dör i 70 grader". Men det sägs ju att den "Tyska" bakterien är muterad, så gäller 70 grader då också?

Och stämmer det att precis alla odlare i Sverige pastöriserar sina frön, alla odlare är väl inte Svenskt sigill-certifierade, hur gör de som inte är certifierade?
Skrivet av Andreas
 - 2011-07-05 12:51
Letade lite. Tydligen var de drabbade föräldrar som gick på något slags öppet hus i en förskola där barnen själva hade groddat groddar som sen lagts ovanpå en soppa som garnering.

"Radio France Internationale reported that the outbreak was at an early-learning centre in Begles, a suburb of Bordeaux, where the children had grown the sprouts to use as garnish for soup served at a school fete. Six women and two men, aged between 31 and 78, were admitted to hospital.  ...fenugreek, mustard and rocket seeds bought from [the garden centre chain] Jardiland and grown at the early-learning centre were the source of the contamination that resulted in the parents being hospitalised."  http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/french-lay-blame-on-british-seeds-for-e-coli-outbreak-2302862.html

Men man tycker ju att soppa nästan borde vara tillräckligt varm för att ta kål på bakterier även när groddarna ligger ovanpå som garnering..?
Skrivet av agnetasch
 - 2011-07-05 09:20
Men var det inte i Frankrike folk hade blivit sjuka av en soppa med groddar i? Var dom kokta eller hade man strött groddarna ovanpå?
Skrivet av Hasse
 - 2011-07-04 16:03
Ja, jag tycker också att det är märkligt. Det vore roligt om någon som är insatt ville berätta hur smittspridningen går till. Jag googlade en liten stund.

Tydligen behövs det väldigt små mängder för att man ska riskera att bli smittad. Det kan räcka med 10 - 100 bakterier för att en människa ska kunna bli sjuk.

Bakterien lever i tarmen hos bl.a. nötkreatur. Man kan bli smittad genom att vistas i beteshagar, eller genom att bada i närheten av djuren. Om förorenat vatten används till bevattning, kan smittan överföras till grönsakerna.

Om smittan finns i fröet kommer den att spridas till hela grodden när man låter det gro. Då räcker det inte att skölja groddarna för att bli av med smittan, utan de måste kokas.


Vårdguiden:
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/EHEC/

Centers for Disease Control and Prevention:
http://www.cdc.gov/nczved/divisions/dfbmd/diseases/ecoli_o157h7/
Skrivet av Andreas
 - 2011-07-04 13:49
Livsmedelsverket rapporterar idag att ett parti (25 kg) bockhornsklöverfrön som misstänks ligga bakom ehecfallen i Tyskland har leverarats till Sverige.

Företaget som tagit emot fröna heter Econova och är tydligen de som äger varumärket Weibulls. Enligt ett pressmeddelandet på Econovas hemsida levererar de två sorters groddar,  Weibulls groddblandning artikelnummer 7651 och alfalfa artikelnummer 7627. Eftersom alfalfa inte är bockhornsklöver så måste det alltså vara Weibulls groddblandning artikelnummer 7651 man bör se upp för. De är säljstoppade men folk har hunnit köpa dem.

Visste inte att frön kunde sprida den här typen av smitta!? Betyder det alltså att fröet blivit utsatt för dålig hygien under sitt tidigare liv som planta, för inte kan väl fröerna ha blivit smittade i fröfabriken?

Pressmeddelanden:
¤ Mindre parti bockhornsklöverfrö spårat till Sverige
¤ Econova Garden återtar Weibulls groddfrö

Skrivet av Hasse
 - 2011-06-28 20:39
EHEC har medfört att de som förordar att mat bestrålas med joniserande strålning för att döda bakterierna, har fått vatten på sin kvarn.

Personligen är jag kluven till bestrålning av livsmedel, men helt klart tycker jag inte att man ska "lösa" grundproblemet - dålig hygien - med vare sig strålning eller kemikalier.

Henrik Ennart skriver så här i SvD:

"Efter försommarens stora ehec-utbrott höjs krav på ytterligare skärpta hygienkrav. Företrädare för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA tycker att tiden är mogen för att döda bakterierna med radioaktiv strålning. En bättre idé vore att städa upp i stallarna. "

Hela artikeln kan läsas här:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/henrik-ennart-ta-hand-om-djuren-sa-slipper-vi-ehec_6280270.svd
Skrivet av annamaria
 - 2011-06-28 19:19
Ja nu är det även ett utbrott av ehec i Frankrike. Även där ehec-smittade böngroddar.
Skrivet av Andreas
 - 2011-06-28 18:48
Nånstans måste ju baktererna komma ifrån, så om inte med gödsel, finns det egentligen nåt annat alternativ än att nån anställd på grodderiet slarvat med handhygienen?

Igår gick livsmedelsverket ut med en varning om att inte äta råa groddar, och nu har både Ica och Coop tagit bort alla groddar ur sortimentet.

Och det verkar onekligen som att den tyska smittan finns i Sverige, för idag rapporteras att en svensk, som inte varit i Tyskland eller träffat någon som varit där, insjuknat i den tyska varianten av Ehec.

Tidningsartiklar:
¤ Totalt försäljningsstopp på groddar och skott
¤ Allvarligt fall av ehec i Sverige
Skrivet av annamaria
 - 2011-06-10 16:37
Ja det skulle varit ekologiska böngroddar tydligen. Då kan man undra - hur hamnar bakterien där?
Skrivet av Andreas
 - 2011-06-10 13:36
Precis, terrorister brukar ju inte precis vilja smyga.

Igår var fokus återigen på gurka.  "Tyska myndigheter i Sachsen bekräftade på onsdagen att man hittat den dödliga smittan i en gurka i Magdeburg. Gurkan, av ännu okänt ursprung, låg i soporna hos en familj som insjuknat. ... - Men det är oklart om gurkan har smittat familjen eller om de har fört smittan till gurkan..."

Men idag är tyska hälsomyndigheter helt säkra på att groddar är källan. De slutgiltiga provsvaren har visserligen inte kommit, men en studie av dem som blivit sjuka av att ha ätit på restaurang visar på "nio gånger högre sannolikhet att folk som ätit groddarna skulle ha blodiga diarréer och andra tecken på ehec än de som inte gjort det". Dessutom "Minst tre av gårdens anställda har smittats av ehec."

Är sista ordet sagt?

Tidningsartiklar:
¤ Fler fall av ehec - smittan hittad i gurka
¤ Groddar källa till ehec-smitta
Skrivet av annamaria
 - 2011-06-08 20:18
Citat från: Andreas skrivet 2011-06-08 19:33
Jo fast varför skulle terrorister egentligen välja nåt såpass ändå förhållandevis beskedligt som Ehec/E.coli och varför i så liten skala?


För att man inte ska misstänka det kanske?  Fast det klart dem vill kanske bli misstänkta?
Skrivet av Andreas
 - 2011-06-08 19:33
Jo fast varför skulle terrorister egentligen välja nåt såpass ändå förhållandevis beskedligt som Ehec/E.coli och varför i så liten skala? Jag menar vill man ägna sig åt biologisk/kemisk terror vore väl mjältbrandsbakterier eller sarin ett betydligt mer sannolikt val.

Men folk är verkligen uppskrämda. En kanadensisk konsumentgrupp "the Consumers Association of Canada" verkar med anledning av händelserna i Tyskland tycka att det vore en god idé att bestråla vår mat mer nu. Gammastrålning eller elektronstrålar tar död på både Ehec/E.coli och listeria.

http://ca.news.yahoo.com/canada-reopen-debate-over-irradiated-food-over-europes-224652985.html
Skrivet av annamaria
 - 2011-06-07 18:58
Det har pratats endel om terror...man kan ju börja undra.
Skrivet av Andreas
 - 2011-06-07 14:09
...och igår efter att 23 av 40 prover analyserats och inte visat några ehecspår gick hälsovårdsmyndigheten i Tyskland ut och sa att smittkällan inte är böngroddar.

Dessutom säger odlaren av groddarna, Klaus Verbeck, att ehecmisstankarna inte stämmer med deras odlingsprocesss, de gödslar över huvud taget inte sina groddar utan vattnar dem bara. Fortsättning följer...?

Tidningsartiklar:
¤ Myndighet: Böngroddar inte smittkälla till ehec
¤ Odlaren förnekar ehec-misstankar
Skrivet av Andreas
 - 2011-06-06 12:02
Jo man misstänker nu en blandning av groddar,  mung- och sojabönor, som marknadsförs som en salladsingrediens, och kommer från en ekoproducent i Bienenbüttel i delstaten Niedersachsen, åtta mil söder om Hamburg. Enligt tyska myndigheter har alla restauranger där smittan förekommit fått leveranser av groddblandningen. Groddarna har ej exporterats.

Har inte tänkt på att grönsakerna är billigare i affären, men är de det är det köpläge!

Tidningsartiklar:
¤ Myndigheter: Sluta äta groddar
¤ Misstänkta böngroddar ej på export

Annonser

Powered by EzPortal