Matforum

Hemmalagat - laga själv => Matbröd => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-05-06 14:22

Titel: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-06 14:22
Lånade hem en Kenwood Rapid-Bake BM200 häromdagen för att prova på det här med bakning i bakmaskin (sisådär 20 år efter det var en fluga och årets julklapp). Jag bakar annars rätt mycket både med och utan varmluft samt på elhäll men visst verkar det praktiskt att bara hälla ner ingredienserna i en liten snäll maskin som gör jobbet och mysigt att vakna upp på söndagsmorgonen till nygräddat bröd?

Så igår kväll pytsade jag i följande i maskinen:
¤ 3 dl vatten
¤ 1 dl grovt rågmjöl
¤ 6 dl vetemjöl
¤ 1 msk smör
¤ 1,5 tsk salt
¤ 1 tsk socker
¤ 1,5 tsk torrjäst
Valde sen program 2 = "900 g vitt matbröd" och ställde timern så att det skulle bli klart 08:00 idag.

Efter en god natts sömn tassade jag förväntansfullt fram till maskinen, nu skulle här ätas nygräddat bröd minsann! ...men det slutade med att den enda som fick nybakt "bröd" var min gröne runde vän...

Jag vet vad som gick fel... är det nån annan som ser det med ledning av bilderna nedan?

Och har någon erfarenheter av bakmaskiner eller recept lämpade för bakmaskin, posta dem gärna i denna tråd!

Bild 1: här är ingredienserna i maskinen innan start igår kväl
Bild 2: här är det färdiga brödet imorse
Bild 3: här har jag lagt upp brödet på en tallrik
Bild 4: här hamnade brödet till sist
(som vanligt - klicka på bilderna för att förstora dem)
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-06 19:00
Det var ju så att man nästan började på att gråta när man såg den stygga degklumpbiten du lyckats åstadskomma i maskinen  :'(.

Även om min mor är förträfflig på att baka bröd så gick hon på reklamen om bakmaskiner när dom var högaktuella nån gång i början på 90 talet och skaffade sig en.
Då... på den tiden kändes det otroligt coooolt att familjen var innehavare av en bakmaskin, och dom flesta var riktigt imponerade hur gott bröd den kunde göra!.
För baka kunde den faktiskt.. med mycket gott resultat dessutom!.
Tror att den gick i princip varenda dag i 1 år tid, så när man klev upp på morgonen och skulle till skolan så fanns det varmt bröd till frukost.
Det var en Electro Helios som funkar än idag.. Dock var det säkert 10-15 år sedan den användes sist.

Var själv inte delaktig i att rigga maskinen med indgridienser, så jag kan tyvärr inte hjälpa dig.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-07 08:54
I morse blev resultatet mycket bättre! Knaprig och god skorpa, mjukt och fluffigt inre. Sammantaget ett gott neutralt matbröd även om den extra smak man får av längre jästider förstås saknas. Körde precis samma recept som igår, möjligen att saltmängden kan minskas lite, kanske tar 1 1/4 tsk salt nästa omgång.

Nästa gång ska jag prova något lite mer avancerat. Har din mor förresten något extra bra bakmaskinsrecept att dela med sig av Urban? (Tack för sympatitårarna.)
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-07 11:44
Vad kostar en sån där bakmaskin?
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-07 12:16
Elgiganten tar runt 800 kronor för BM250 (förmodligen en efterföljare) idag såg jag, du kan också få en för en femhundring på Jula. Vet inte vad som skiljer dem åt och vad man skall titta efter vid köp, jag är lite för grön på bakmaskiner än så länge. Jo förresten, något som hade varit bra hade varit en mer avlång form på brödet, det blir väldigt stora skivor från denna när man gör största möjliga deg. Fast det kanske inte går, förmodligen svårt att få degkroken i botten att komma åt att röra om ordentligt med annan brödgeometri.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-08 11:16
Igår kväll var det så dags för omgång tre i maskinen. Denna gång ville jag prova göra något lite grövre.

Då jag lånade maskinen fick jag med en bunt utskrifter från en sida med bakmaskinsrecept på nätet:
http://home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm
(Har inte lyckats hitta namnet på personen bakom sidan.)

Fastnade hur som helst för "Sportlimpa", har kastat om ingredienserna i den ordning jag sätter dem i maskinen - enligt min bruksanvisning ska vätskan i först osv. Minskade också saltmängden lite och tycker det blev bättre. (Jag har i och för sig Allerum vällagrad prästost som pålägg som smakar rätt mycket.)

Sportlimpa
¤ 3 dl mjölk
¤ 3 dl vetemjöl
¤ 3 dl rågsikt
¤ 1,5 dl grahamsmjöl
¤ 0,5 dl linfrö
¤ 1,25 tsk salt
¤ 1 msk pomeransskal
¤ 1 tsk stött fänkål
¤ 1 msk smör
¤ 2 msk sirap
¤ 1,5 tsk torrjäst

Körde på program 4 - "grovbröd 900 g".

Det här blev riktigt bra, riktigt fylligt, kryddigt och gott bröd. Ser i bruksanvisningen att den första jästiden på grovbröd är 120 minuter jmf. med 29 minuter för grundprogrammet jag körde igår så nu hinner också brödsmaken utvecklas mycket mer.

Eftersom grövre bröd inte jäser inte upp lika mycket blev det mer hanterbar storlek på brödskivorna (12 cm x 8 cm jmf. med 11 x 12 cm - ja det högre brödet drog ihop sig mer på bredden), dessutom blev brödkonsistensen bättre i min smak nu, det förra brödet var lite väl fluffigt - inte som franskan i affären men nära på.

- - -

Rengöringen av maskinen är väldigt enkel, det är någon typ av teflonbeläggning både i maskinen och på degblandarvingen så knappt något sitter kvar när man tar ut brödet. Jag rengjorde den inte alls mellan gångerna faktiskt.

I med ingredienserna, på med maskinen, ut med brödet, klart. Rätt stor skillnad mot vanligt bak när man ska passa degen för jäsning, knådning, utbakning, gräddning, diska kletiga bunkar bunkar och plåtar, torka arbetsytor osv.

Visst, det blir inte världens roligaste form på brödet, men en sån här maskin är egentligen helt perfekt när man vill experimentera och prova smakkombinationer i bröd - snabbt, enkelt och lagom provmängd. När man sen hittat nåt man gillar kan man göra samma bröd "som vanligt" om man vill det.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-09 16:32
Omgång 4 klar imorse! Provade nu receptet "Sportigare än sportigaste limpan" från samma källa som ovan. Men minskade saltmängden samt bytte ut sirapen mot lite mer vatten eftersom jag gillar helt osötat bröd. För den delen är inte sirap speciellt sportigt.

Min version av Sportigare än sportigaste limpan:
3,3 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1,5 dl grovt rågmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl linfrö
1,5 tsk salt
1 msk smör
1,5 tsk torrjäst

Samma program som igår - 4 - "grovbröd 900 g".

Detta blev ett riktigt grovt och bra bröd!

Nu måste jag bara prova något med solroskärnor eller med fikon och nötter....
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-09 18:59
Kan du inte prova om det går att ha i nässlor?
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-09 21:10
Visst brukar det växa fullt med nässlor bakom laggår´n din?
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Gunvor H skrivet 2007-05-12 16:58
Glädjande med ett manfolk som bakar bröd det skulle aldrig Leif dock likt karlar att bruka apparater till allt o elektricitet är kostsamt. Deg skall knådas med händerna eljest blir det ej samröre med brödet. Arbete gör sömnen söt.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-05-12 17:34
Men,Gunvor H,ibland kan det vara så att händerna inte är riktigt som dom ska.Jag är lite till-o-från med mina taffliga händer o tar tacksamt emot den hjälp jag kan få.Fast händerna är nog inga problem i sagan  "Andreas o bakmaskinen" ;D ;D
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-13 11:30
Agneta, Urban: Jo men än har inte nässlorna kommit upp vad jag vet...

Gunvor: Håller med om att det är trevligt att knåda deg men det är väldigt mycket enklare att baka med bakmaskin. Om valet står mellan att köpa trist butiksbakat bröd eller få hembakat från en bakmaskin är det då ändå inte trevligare med det hembakade tycker du?

Jag gissar dessutom att det går mindre el till en bakmaskin än till att värma upp en vanlig stor ugn.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-14 19:47
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-13 11:30
Jag gissar dessutom att det går mindre el till en bakmaskin än till att värma upp en vanlig stor ugn.


Det kanske vore värt att kolla upp?
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-16 11:58
Hittade en artikel om bakmaskiner från 2001 i Icakuriren
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200410/04/20041004142057_Administrators959/20041004142057_Administrators959.dbp.asp?sAction=PRINT

"En bakmaskin drar mindre än hälften så mycket el som en ugn, men å andra sidan kan man baka flera matbröd åt gången i ugnen." Lite ospecifikt kanske. Får bestämt ta och köra elenergimätaren på bakmaskinen vid tillfälle.

I Ickakurirens artikel står för övrigt även "Det maskinen är bäst på är att baka vitt matbröd." vilket jag inte håller med om. Tycker grövre bröd blir bättre, det vita blir aningen för fluffigt för min smak oavsett om det grövre är lite mer hopsjunket.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-29 20:59
Omgång 5 klar idag, som av en händelse precis lagom till middagsgröten! Provade nu receptet "Solrosbröd" från samma källa som ovan. Ökade dock saltmängden en aning denna gång samt använde för första gången vanlig jäst istället för torrjäst.

Min version av Solrosbrödet
3 dl vatten
5 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
0,5 msk kummin
2/3 tsk salt
1 msk solrosolja
1/3 pkt jäst
0,5 dl solroskärnor

Stoppade i allt utom solroskärnorna i maskinen och valde sen program 2 = "900 g vitt matbröd".

Sen skulle det enligt maskinens (usla) bruksanvining komma ett litet pip, efter som jag förstod det den andra bearbetingsfasen, då man skulle hälla i solroskärnor. Men inte hörde jag något pip så jag chansade på att hälla i solroskärnorna ändå med hopp om att de skulle blandas i degen under knådningsfasen.

Ja det blev ett väldigt gott bröd, och det här med vanlig jäst istället för torrjäst var inget som helst problem. Men tyvärr fanns i stort sett alla solroskärnor i botten, dvs på undersidan av brödet, de hade inte blandats in ordentligt.

Förstår inte riktigt varför man inte kan sleva i solroskärnorna med en gång, skall köra en omgång till och prova det. Ska för den delen förresten också prova dubbla mängden solrosfrön, de är verkligen goda.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-30 20:28
Den där bakmaskinen verkar ha blivit en riktig kompis för dig  :D
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-01 09:57
Ja den är faktiskt riktigt trevlig. När några minuters fyllande av ingredienser är allt som krävs för att få ett helt nybakat bröd på morgonen så blir det lätt att använda den ofta!

Omgång 6 klar idag på morgonen. Precis samma recept som i tisdags fast nu satte jag i 1 dl solroskärnor och jag satte i dem direkt tillsammans med de andra ingredienserna.

Detta var första gången jag startade maskinen kvällen innan med färsk jäst - dvs. jag satte timern på 7 timmar klockan 23:30 igår kväll för att brödet skulle vara färdigbakat 06:30 idag på morgonen.

Bra resultat, jämnt fördelade solroskärnor, gott bröd.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Tracey skrivet 2007-07-13 14:08
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-07 12:16
Elgiganten tar runt 800 kronor för BM250 (förmodligen en efterföljare) idag såg jag, du kan också få en för en femhundring på Jula. Vet inte vad som skiljer dem åt och vad man skall titta efter vid köp, jag är lite för grön på bakmaskiner än så länge. Jo förresten, något som hade varit bra hade varit en mer avlång form på brödet, det blir väldigt stora skivor från denna när man gör största möjliga deg. Fast det kanske inte går, förmodligen svårt att få degkroken i botten att komma åt att röra om ordentligt med annan brödgeometri.


Åååååå - en bakmaskin skulle man ha!! Är själv jättesugen på att skaffa en och kan tipsa om att det brukar ligga ute flera till föräljning på Blocket resp Tradera. Där kan man komma över en för runt 150-200 pix. Ett helt klart överkomligt pris för att kunna vakna till doften av nybakat hela långa hösten/vintern...
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Sweber skrivet 2007-07-13 14:27
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-06 14:22

Jag vet vad som gick fel... är det nån annan som ser det med ledning av bilderna nedan?



Du glömde degblandaren?

På onoff såg jag förra året en bakmaskin med två degblndare i och en längre/större form att baka i. Den kanske kan göra mer långsmala limpor. Minns inte märket tyvärr.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-14 17:33
Tracey: vad väntar du på? ;)

Sweber: du är inne på rätt spår, fast degblandaren sitter fast i själva bunken så man kan inte glömma att montera den. Men om du tittar på själva bunken kanske du ser något...

Intressant med dubbelkroksmaskinen, ser du den igen så lova att ta reda på vad det är för fabrikat!

- - -

7:e omgången i morse. Nu ville jag prova något med russin och nötter. Men tyvärr fanns inget sånt recept nånstans.

Utgick från ett bröd som kallas "Russinbröd" från samma sida som tidigare. (Kanske dags att repetera adressen: http://home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm) Men istället för 1 dl russin tog jag 0,5 dl russin och 0,5 dl grovt hackade valnötter, istället för torrjäst färsk jäst samt minskade saltet en aning. Så här blev det:

Russin- och nötbröd
¤ 3 dl vatten
¤ 5 dl rågsikt
¤ 3 dl vetemjöl
¤ 4 krm salt
¤ 1/3 pkt jäst
¤ 0,5 dl russin
¤ 0,5 dl grovt hackade hasselnötter

Valde sen program 2 = "900 g vitt matbröd" och ställde på timer för färdigt bröd till morgonen.

Succé! Gott bröd med en fin ton av nötter.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Tracey skrivet 2007-07-14 18:56

Andreas: En rik man o ett större kök... (Men det hör kanske hemma under avdelningen "Övrigt"..? ;) )
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Anne skrivet 2007-07-27 18:17
Vi bodde över hos vänner med bakmaskin i veckan, och fick nybakat bröd till frukost. Hon använde Lidls mörka brödmix, och tillsatte linfrön och pumpafrön. Rekommenderas varmt - det blev super.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Nisse skrivet 2007-08-09 19:53
Håller med dig om att solrosfrön är jättegott i bröd. Jag provade samma recept som du och jag tog 1 dl solrosfrön i och det blev jättegott!

/Nisse
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-02 14:04
Anne: Tack för tipset, det har jag faktiskt missat tidigare! (Dock finns tyvärr - hur man nu ser på saken - inte Lidl i Umeå än.)

Nisse: Det var roligt att höra! (Lyfte ut din fråga till tråden "Mina bakmaskinsbröd blir små tunga och degiga (http://matforum.nu/index.php?topic=691.0)" så att den blir lättare att hitta om någon annan har samma problem.)

Omgång 8 var dagens frukostbröd. Samma källa som alltid, men som vanligt med lite modifikation - vanlig jäst istället för torr dito samt salt istället för inget salt alls (måste ha fallit bort i receptet).

Dessutom kastar jag alltid om ingredienserna när jag skriver ner recepten så att de står i den ordning man tillsätter dem i maskinen - av någon anledning står nästan alltid jäst och mjöl först och vatten sist i alla recept - men när man bakar i maskinen ska vattnet i först, sen mjöl och sist jäst ovanpå mjölet så att jästen håller sig torr tills dess att maskinen startar.

Bröd med anis och fänkål
¤ 3 dl vatten
¤ 1 msk olja
¤ 1,5 msk mörk sirap
¤ 5 dl rågsikt
¤ 3 dl vetemjöl
¤ 4 krm salt
¤ 1 tsk stött anis
¤ 2 tsk stött fänkål
¤ 1/3 pkt blå jäst

Valde sen program 2 = "900 g vitt matbröd" och ställde på timer för färdigt bröd till morgonen.

Också detta ett lyckat bröd, men det jäste som bara den och blev kanske lite väl fluffigt, kanske borde minska på jästmängden till 1/4 pkt. Eller kanske ta bort sirapen.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-09-02 18:08
Jag är fullständigt värdelös på att baka. De få gånger jag har försökt så har reslutatet blivit dåligt, så jag tycker inte det är roligt. Men jag tycker om färskt bröd.

Rekommenderar ni att jag ska köpa en sådan här automagisk bakmojäng? Är det så fantastiskt som reklamen säger, att man lägger i ingredienserna på kvällen och har ett fantastiskt saftigt och gott bröd på morgonen? Det låter nästan för bra för att vara sant.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Tracey skrivet 2007-09-02 18:16
Ja, jag skulle definitivt rekommendera dig att skaffa en! Hade jag bara haft lite mer utrymme, hade jag också gjort det. Under mitt USA-år hade nämligen min värdfamilj en bakmaskin, och det var helt klart en av alla de positiva erfarenheter jag skaffade mig därborta. Familjen hade även en timer på kaffekokaren, så varje morgon vaknade vi till doften av nybakat bröd och nybryggt kaffe! :) Nu blev jag allt lite nostalgisk... *suck*  :'(
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-03 22:29
Hasse ja det är verkligen toppenkelt, det går nästan inte att misslyckas så länge man bara ser till att mäta upp ingredienserna rätt.

Och inte överdoserar... så här gick det för mig idag (se bilder)...

Som tur var släppte den fastbrända degen väldigt lätt från utsidan av bunken och brödet blev, om än fult, väldigt väldigt gott, faktiskt ett av de absolut godaste hittils. Dock publicerar jag inte receptet förän jag räknat om mängderna och bakat en gång till och sett att det inte blir överjäsning... :)
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-09-03 23:13
Ja, jag får väl gräva i plånboken och se vad där finns. Jag behöver en kamera också, så att jag kan skicka in bilder på resultatet till Matforum. Vi får väl se hur det blir...
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-04 08:54
Kolla på Tradera,där finns det bakmaskiner för 150:-.Lagom pris för en jag-är-inte-säker-på-om-jag-vill-ha-grej.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-04 09:06
Låter kul Hasse, om det blir inköp, berätta gärna vad det blev för modell!

Mycket bra tips Agneta! Kanske finns något på Blocket också?

- - -

Efter gårdagens incident blev omgång 10 i morse enligt följande:

Receptet kommer från samma källa men strök sockret och använde fänkål där det stod brödkryddor (gjorde inte samma typ av bröd som igår, det blir längre fram).

Yoghurtbröd
¤ 1 dl yoghurt
¤ 2,5 dl mjölk
¤ 2 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag (tror bara Kungsörnen har detta)
¤ 1 dl grovt rågmjöl
¤ 4 dl vetemjöl
¤ 1 tsk fänkål (stod brödkryddor)
¤ 1 msk smör
¤ 1,5 tsk salt
¤ 1/3 pkt blå jäst

Program 2 = "900 g vitt matbröd".

Helt OK bröd, ganska alldaglig smak, inbillar mig att det var lite segare och mer stuns i än vanligt, vad det nu kan bero på.

Dock blev det lite för salt så jag kan inte riktigt säga att det blev bra,  trots att jag tidigare märkt att jag tycker att 1,5 tsk salt blir för mycket tog jag det ändå till detta bröd, kanske lite för att bekräfta. Provar med 1 tsk salt nästa gång så får vi se om det bättre går att urskilja nån egen karaktär förutom eventuell stuns.

Bröd skall ha en tydlig karaktär, det finns ingen poäng i att samla brödrecept som är alltför lika.

[Edit: hade missat att skriva vilket program det var]
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Sweber skrivet 2007-09-04 11:57
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-06 14:22

Jag vet vad som gick fel... är det nån annan som ser det med ledning av bilderna nedan?

Och har någon erfarenheter av bakmaskiner eller recept lämpade för bakmaskin, posta dem gärna i denna tråd!

Bild 1: här är ingredienserna i maskinen innan start igår kväl
Bild 2: här är det färdiga brödet imorse
Bild 3: här har jag lagt upp brödet på en tallrik
Bild 4: här hamnade brödet till sist
(som vanligt - klicka på bilderna för att förstora dem)



Sitter bunken fel i maskinen?
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-07 18:29
Ja exakt, det var rätt svar! Man gör bara det misstaget en gång, efter det har jag mani att rycka i bunken och se att den verkligen sitter rätt.

- - -

Omgång 11 idag...

Detta bröd kallas "Vete, rågsikt, grov råg och graham" och hittades på samma sida som alltid. (Otroligt trista receptnamn egentligen, borde döpas om.)

Följde receptet helt och hållet så när som på 1/4 pkt vanlig jäst istället för 0,75 tsk torr dito.

Vete, rågsikt, grov råg och graham
¤ 3 dl vatten
¤ 1 msk olja
¤ 2 msk mörk sirap
¤ 2 dl vetemjöl
¤ 2 dl rågsikt
¤ 1,5 dl grovt rågmjöl
¤ 1,5 dl grahamsmjöl
¤ 0,5 dl linfrö
¤ 1 tsk salt
¤ 1/4 pkt blå jäst

Kördes på program 5 - stort grovbröd.

Det jäste inte så mycket och det var bra, för ofta finner jag bakmaskinsbröden för fluffiga. Det är kanske en god idé att experimentera med mindre jästmängder vid tillfälle.

Riktigt god smak också, kanske är det den mörka sirapen tillsammans med linfrön som är hemligheten med detta bröd? Detta bröd vill jag baka fler gånger!
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-08 14:58
Omgång 12 idag. Samma grundrecept som omgång 5 och 6 men nu med ytterligare ett snäpp mer solroskärnor - 1,5 dl och med ett snäpp mindre jäst - 1/4 pkt.

Ett väldigt gott bröd blev ännu lite bättre! Det ökade solrosinnehållet och den minskade jästmängden gjorde brödet lite fastare i konsistensen vilket jag gillar. Dessutom blev det förstås både mer solroskrunch och mer smak med en fin nötaktig ton.

Faktiskt har brödet bara blivit bättre ju mer solroskärnor jag satt i, undrar just var den övre gränsen går? :)
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-09 10:35
Imorse omgång 13: Saftigt rågbröd helt enligt recept med undantag för 1/4 pkt vanlig jäst istället för 1 tsk torr.

Saftigt rågbröd
¤ 3 dl vatten
¤ 4 dl fint rågmjöl
¤ 4 dl vetemjöl
¤ 1 tsk salt
¤ 1/4 pkt blå jäst

Kördes på program 5 - stort grovbröd.

Namnet på receptet stämmer! Det blir ett saftigt bröd med fin rågsmak och dessutom ganska bra tuggmotstånd. Faktiskt mest kompakta brödet hittils (vilket förstås inte är direkt överraskande med dessa proportioner) - trevligt!
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-10 13:06
Omgång 14 blev klar idag, provade nu göra om brödet jag postade svartbrända översvämningsbilder på 2007-09-03 22:29, men räknade om proportionerna från 5 dl vätska till 4 dl vätska.

Grovlimpa
¤ 4 dl vatten
¤ 2,5 msk olja
¤ 1,5 dl grovt rågmjöl
¤ 1 dl rågflingor
¤ 4,5 dl vetemjöl
¤ 1 tsk salt
¤ 0,5 dl russin
¤ 1/4 pkt blå jäst

Kördes på program 5 - stort grovbröd.

Smakmässigt är det ett väldigt gott bröd, mild fin rågsmak med lite russinsötma. (Russinen blir ganska pulvriserade efter att ha körts i maskinen så hela russin är där inte i brödet.)

Men det var inte helt lyckat konsistensmässigt, det jäste för mycket - brödet blev för fluffigt och ser ut som en sufflé. Vet inte om det berodde på att den sista 1/4 delen av jästpaketet var större än en fjärdedel eller om russinen på något sätt gav extra näring till jästen.

En nackdel med att använda färsk jäst istället för torr när det gäller så små mängder som används i en bakmaskin är att den färska är svårare att dosera (åtminstone så länge man inte tar till exakt våg).
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-15 12:36
Omgång 15 imorse blev det ett snyggt men misslyckat solrosbröd. Läs och lär hur man inte ska baka solrosbröd.

Dåligt solrosbröd
¤ 3 dl vatten
¤ 1 msk olja
¤ 5 dl lantbrödsmjöl, 4 sädesslag
¤ 3 dl vetemjöl
¤ 1 dl i stekpanna rostade solroskärnor
¤ 1 tsk salt
¤ 1/4 pkt blå jäst

Program 2 = "900 g vitt matbröd".

Ja detta blev ju som sagt ett snyggt bröd - faktiskt det snyggaste hittils rent formmässigt. Och visst smakade det helt OK, det är ju svårt att göra dåliga bröd så länge man inte sätter i helt tokiga saker. Men som solrosbröd betraktat var det helt misslyckat.

Vad jag egentligen tänkte göra var precis samma solrosbröd som sist fast med rostade solroskärnor, men då visade det sig att rågsikten tagit slut så då tänkte jag att jag provar väl med lantbrödsmjöl istället.

Det skulle jag inte gjort, lantbrödsmjölet smakar ganska mycket råg och havre och har även drag åt surdeg och detta överröstade solrossmaken totalt. :(
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Urban skrivet 2007-11-10 14:30
Enligt Aftonbladet är bakmaskinen på väg tillbaks igen.
Följ länken och du hittar ett recept på morotsbröd i bakmaskin.

http://www.aftonbladet.se/matvin/article1202221.ab (http://www.aftonbladet.se/matvin/article1202221.ab)
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: lotta a skrivet 2009-10-22 21:13
Äntligen fick jag min bakmaskin, men jag saknar instruktionsbok. Det är en Panasonic Hembagarn med beteckningen SD-BT55P. Finns det någon som vet hur jag får tag på en, nu när jag hittat så många bra recept här.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: helfgren skrivet 2009-10-25 10:41
Är det någon som använder bakmaskin här på forumet ? Funderar på att köpa en på Jula för 599:- . Skulle ju vara bra att kunna göra brödet själv och ha full koll på vad man stoppar i det, dessutom går det ju lite bröd med 4st i hushållet .
Är det nåt speciellt man ska tänka på ?

MVH// Henrik
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: helfgren skrivet 2009-10-29 21:39
Var och köpte en bakmaskin på Jula  :) . Gissa om det var en bra investering , brödet blir hur bra som helst och framför allt det blir ingen disk  ;D . Nu bakas det bröd varje kväll och nya recept provas. Någon som har recept och vill dela med sig, gör gärna det.

MVH// Henrik
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Ludde skrivet 2010-04-21 17:16
Jag är dålig på att variera mig, så då passar det ju bra med ett recept med många ingredienser ;) :

Jag har modifierat ett recept ur bruksanvisningen till maskinen och där står det 580ml vetekross i stället för vete-/rågmjöl så jag ska ta och testa det vid tillfälle. Mitt recept fungerar iaf.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Ludde skrivet 2010-04-21 17:32
Citat från: Hasse skrivet 2007-09-02 18:08
Jag är fullständigt värdelös på att baka. De få gånger jag har försökt så har reslutatet blivit dåligt, så jag tycker inte det är roligt. Men jag tycker om färskt bröd.

Rekommenderar ni att jag ska köpa en sådan här automagisk bakmojäng? Är det så fantastiskt som reklamen säger, att man lägger i ingredienserna på kvällen och har ett fantastiskt saftigt och gott bröd på morgonen? Det låter nästan för bra för att vara sant.

Ptja, för min del är det inte riktigt helautomatiskt. De första tio minuterna kanske ägnar jag åt att justera mängden mjöl. Börja med lite mjöl så att det blir en gegga, sedan öka på tills det blir en fin boll och ljudet blir risp rasp snarare än klibb klabb. Jag tror däremot nog att det går att plita ner den justerade mängden mjöl för att automatisera, det är bara inte något jag gjort ännu.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-04-21 21:32
Ludde, vilken modell av bakmaskin har du?
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Ludde skrivet 2010-04-22 22:10
Se här: http://www.ideline.com/Default.aspx?ID=191&ProductComp=20821542 . En lågbudgetgrej köpt på Netto. Teflonet har börjat släppa men den fungerar än så länge. Har haft den i ett halvår.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Ludde skrivet 2010-04-23 01:10
Idag ersatte jag "rågsikt/vetemjöl" med vetekli. Bild bifogat. Det blev ett kompakt och saftigt bröd. Det bästa jag gjort hittills. Nästa gång slänger jag med lite brödkryddor tror jag.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: bryggens skrivet 2010-08-09 20:12
Har "fått tag " i en bakmaskin av märket Sense Family Bakery B-01.
Är det någon som har en bruksanvisning till denna maskin. den är gammal, men i princip oanvänd,
så det skulle vara kul att få prova den.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: bryggens skrivet 2010-08-12 18:23
Har fått tag på en fotad bruks genom byggahus-forumet, ...bara så ni vet,  så här ska nu provas!
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-09-14 21:00
Sist bakmaskinen gick är jag glad att det inte var på timer mitt i natten för frukostbröd så som jag oftast gör. För då hade jag blivit väckt av brandvarnaren och trott att hela huset stod i lågor!

Det föll sig nämligen så att en degklump föll ur degkärlet och ramlade ner på värmespiralen i botten av maskinen och började glöda. Gissa om det luktade bränt i köket!

Nu vete katten om jag kommer att våga köra den på natten nån fler gång.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Rosa skrivet 2011-09-26 10:52
Har oxå haft en bakmaskin, men jag sålde den, för jag tyckte brödet inte blev gott, smakade konstigt, så jag bakar som vanligt i ugnen, bättre, tycker jag. Har 2 ugnar oxå, så det går smidigt att baka oxå...
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Andreas skrivet 2011-09-27 09:21
En bakmaskin kan givetvis aldrig tävla med manuellt bakat och ugnsgräddat bröd. Fast håller inte alls med om att bakmaskinsbakat bröd skulle smaka konstigt. Varför skulle det det, det är ju samma ingredienser som i "vanligt" bröd? Däremot blir bakmaskinsbröd fort enahanda om man äter det ofta eftersom bröd bakade i maskin har ett visst förhållande mellan vatten och mjöl för att fungera i maskinen, jäses, knådas och gräddas lika länge, i en och samma form, och därför inte blir så varierade.

Största poängen med bakmaskin är att den sparar tid, det tar en minut att tanka den med ingredienser och sen har man sitt bröd. Så de gånger man inte har något bröd och inte hinner/orkar baka tycker jag bakmaskin är ett bra alternativ. Men som sagt inte för ofta.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: Håkan E Pettersson skrivet 2011-12-29 08:58
har en bakmaskin "kenwood rapid baker" men inga recept skulle vara intreserad av några gjärna med mjölkpulver i
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: UffeS skrivet 2012-10-13 09:19
Du satte i degbunken snett. Den måste tryckas ned rakt så att medbringaren drar runt degkroken.
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: anette skrivet 2013-09-30 12:39
Efterlysning av instruktionsbok till
Panasonic hembagarn sdbt3p
Titel: SV: Bakning med bakmaskin
Skrivet av: handola skrivet 2014-04-28 10:50
Köpte en BM250 begagnad (http://citiboard.se) för en tid sedan och är förvånad över hur bra den fungerar.  Trodde egentligen att det var en gammal 80-talspryl. Men är glad över att jag köpte den, nu är det färskt bröd varje morgon.