Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: ivanl skrivet 2009-04-02 21:05

Titel: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-04-02 21:05
Blev lite fundersam när lunchrestaurangen idag, 2 april, alltjämt hade ärtsoppa och pannkakor på menyn.
Hade för mig att säsongen är oktober till mars.

Men är det någon som vet vilken som är den "officiella" ärtsoppssäsongen, och varför?
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Jonas skrivet 2009-04-03 07:47
När jag gjorde lumpen så fick vi ärtsoppa varje torsdag året runt.
Har inte hört talas om någon typ av säsong av ärtsoppa på krogen heller, sen att man inte serverar ärtsoppa på sommaren ute på stan kanske inte är så konstigt.
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-03 08:16
Torkade gula ärter har vi väl alltid?
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-03 12:11
Är inte "säsongen" lite flytande? Jag har oftast tillämpat fr.o.m september t.o.m april på matsedlar. Mest för att nutidsmänniskan uppfattar varm fläskmat (ärtsoppa o bruna bönor) som typisk vintermat.
Om det finns någon historisk orsak kan det ju vara att höst-fläsket tog slut någon gång under våren ::)
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-03 12:15
Jag tycker också att ärtsoppa (ja egentligen soppa över huvud taget) gör sig bäst när det är kallt ute.

Men apropå säsong och det Mickan skrev, kan man göra ärtsoppa på färska ärtor?
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-03 12:38
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-03 12:15
kan man göra ärtsoppa på färska ärtor?
Ja det kan man, eller rättare sagt;det kunde min mamma, det plågade hon hela familjen med hela somrarna. Gröna ärtor i tunn, vit mjölstuvning, inte ens pannkakor efter >:(
Måste finnas ett bättre recept. Någon?
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Lucy skrivet 2009-04-03 14:05
Här är ett recept på en väldigt festlig grön ärtsoppa som ju brukar vara väldigt uppskattad, ingen vardagsvariant kanske men det frågades efter godare recept så...

http://www.receptcentralen.se/fest/creme-ninon/
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-04-03 17:12
Åh, jag skulle kunna äta ärtsoppa på midsommarafton! Tycker att det är så ljuvligt gott.

Men som sommarsoppa borde det gå att servera grön ärtsoppa kall. Man behöver ju inte göra en äkta Crème Ninon om man tycker det är för lyxigt, utan kan skippa vinet. En doft cayenne? Citron? Någon ört, kanske? Vilken ört passar med ärtor?
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-03 17:49
Eftersom man har torkad timjan i gula ärtor kanske man kan ha färsk timjan i färsk ärtsoppa. Timjan är nog en bra ärtört ;D
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-03 20:37
Crème Ninon! Googla själv för det finns en uppsjö av fina recept.
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-04-03 23:08
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-03 17:49
Eftersom man har torkad timjan i gula ärtor kanske man kan ha färsk timjan i färsk ärtsoppa. Timjan är nog en bra ärtört ;D

Färsk timjan i ärtsoppa på torkade ärter är inte så dumt det heller ;-)
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-04 11:44
Eller ättika? Jag vill gärna ha lite ättika i de gula ärtorna så det kanske är gott i en sval, syrlig ärtsommarsoppa. Spåna, spåna.....
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-04-04 12:17
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-03 12:11
Om det finns någon historisk orsak kan det ju vara att höst-fläsket tog slut någon gång under våren ::)

Aha! Där har du nog förklaringen!
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-04 12:24
Citat från: Lucy skrivet 2009-04-03 14:05
Här är ett recept på en väldigt festlig grön ärtsoppa som ju brukar vara väldigt uppskattad, ingen vardagsvariant kanske men det frågades efter godare recept så...

http://www.receptcentralen.se/fest/creme-ninon/


"5 dl små gröna ärtor", vad menas med "små", är det vanliga frysta ärtor typ Findus det?

Går det inte att få tag i färska gula ärtor (samma som de man normalt köper torkade) och koka soppa på? Och blir det då ungefär som helt vanlig ärtsoppa?
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Jonas skrivet 2009-04-04 12:33
Hör väl inte hemma i den här tråden men en riktigt bra gaspacho en het sommardag måste vara bland det godaste man kan äta.
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-04-04 12:34
Jag tror att färska gula ärter kan vara ganska svårsmälta....
Kan bli ganska ljudlig och bubblig nattsömn efter en sådan middag!  ;D
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-04 12:44
Så gula ärter blir alltså mindre svårsmälta av att torkas, det räcker alltså inte med att koka dem menar du?
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-04-04 12:51
Andreas, ja med "små gröna ärtor" menas vanliga djupfrysta.

Torkade gröna ärtor finns att köpa och ger en utmärkt soppa. Det går också bra att blanda torkade gröna och gula ärtor vid koket.

Jag har alltid trott att gula och gröna ärtor var olika arter, men det verkar felaktigt. ICA[1] skriver att "Gröna ärter är omogna färska frukter. När de mognar skiftar färgen till gult, rött, svart osv. Fröna av mogna ärter torkas. "



[1] http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=mat_recept_dynamic&viewid=1408154
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-04-08 21:13
Citat från: Andreas skrivet 2009-04-04 12:44
Så gula ärter blir alltså mindre svårsmälta av att torkas, det räcker alltså inte med att koka dem menar du?

Nja, det vet jag ärligt talat inte, men däremot blir ärterna mindre svårsmälta av blötläggning, och det är tämligen svårt att blötlägga färska ärter ;)
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: staffan skrivet 2015-10-15 12:49
Så längesedan jag kunde hita/köpa torkade gröna ärter. jättegoda att göra stuvning av, som ätes till kanperstekt kallrökt fläsk.
Titel: SV: Säsong för ärtsoppa?
Skrivet av: kurt skrivet 2015-10-17 18:58
Torkade gröna ärtor ger en bättre ärtsoppa eftersom man slipper skalen