Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Mona

1
Matbröd / Frågor om brödbak
2009-07-26 21:04
Hej, jag är ny här och har bakat en del från och till men jag har ett bekymmer. Problemet är att jag har jättesvårt att få degen att jäsa, nu har jag äntligen fått till bullarna att bli lite fluffiga men brödet är fortfarande kompakt och tråkigt när det kommer ur ugnen.
Bullarna blev bra när jag använder termometer till degspadet och får exakt 38 grader samt jäser på en uppvärmd (ljummen) platta på spisen, brödet jäser i bunken ibland men aldrig efter utbaket. Vissa bröd har vi kunnat slå ihjäl varandra med här  ;)
Provade att göra surdegsbröd för första gången förra veckan och det blev katastrof, kunde knappt skära brödet för skorpan var så hård samt att när jag väl fått loss en skiva och började äta fick dricka litervis med dryck för att inte torka ut, torrare än sahara alltså... Tycker jag bakar efter konstens alla regler men misslyckas ändå.

Har fått lite tips genom att läsa på detta forum men har inte hunnit prova allt då min surdegsgrund står och växer för tillfället men jag har en fråga som jag inte blir klok på, enligt min mor kan man inte jäsa en deg i flera timmar för då blir degen "överjäst" och dålig, verkar konstigt tycker jag men finns det någon sanning i det?  ??? Surdeg ska ju jäsa i all oändlighet så det kan bara gälla deg med jäst. Har läst att många viker sin deg under den första jäsningen, jag har fått för mig att man inte ska röra sin deg under jäsning men det verkar helt fel, är det det som gör brödet fluffigt i slutändan?

Annonser

Powered by EzPortal