Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Andreas

1
Konsumentfrågor / SV: Fusk med vikt
2020-10-07 13:50
1999 gjordes en undersökning i 47 livsmedelsbutiker under en utbildningsdag för livsmedelsinspektörer i Norrbotten.

11 av 47 fick underkänt på vägningen, i 7 (15%) av butikerna visade vågarna mer än 6 gram fel, medelvärdet på avvikelsen bland de felaktiga vågarna var 7 gram. I 4 (8,5%) av butikerna var emballaget medräknat i nettovikten.

Så denna undersökning indikerar att mindre än var tionde butik fuskar med att inkludera emballagevikten. Och att det är dubbelt så vanligt att vågarna väger fel.

Källa:
https://vuxenutbildningen.lulea.se/download/18.66f88ccd14a325f3066295/1418206804994/Vikt%2Boch%2Bvolymkontroll%2Bav%2Bvaror%2B1999.pdf
2
Det här var intressant tycker jag: "AXFOOD: Försäljningen av plastpåsar på rulle har ökat påtagligt... COOP: Försäljningsvolymen av avfallspåsar på rulle har nästintill en fördubblats. ICA: Försäljningen av avfallspåsar har under perioden maj-juli ökat med drygt 60% jämfört med förra året."

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sa-har-dagligvarujattarnas-pasforsaljning-paverkats-av-skatten

Så frågan är hur mycket vi vunnit?
3
Konsumentfrågor / SV: Fusk med vikt
2020-09-24 09:33
Är inte kött knepigt kontrollväga? Tycker ofta det läckt ut köttsaft i botten av tråget när man köper kött, och då stämmer ju inte vikten. 10-30 gram köttsaft är nog inte alldeles ovanligt.
4
Konsumentfrågor / SV: Fusk med vikt
2020-09-19 20:24
Gissar på mjölk! :) Jag har aldrig provat väga ett mjölkpaket.

Men för att ta något annat: en papperspåse till lösgodis borde inte väga många gram. Emballage i största allmänhet brukar väl inte väga speciellt mycket?
5
Under en tid har det varit ett fel i forumet så att säkerhetsfunktionen recaptcha inte fungerat, med följden att det inte gått registrera nya användare och att oregistrerade användare inte kunnat posta inlägg.  :(  Det är nu åtgärdat. Tack till Björn som uppmärksammade mig på det!
6
Intressant!
Någon som provat göra filbunke som förr i tiden, dvs på kossans obehandlade mjölk?
7
Jag har svårt att tro att de ska ha blivit farliga på något sätt. Smakar de ok så är de nog ok.
8
Jag googlade lite om Kassava och det står att det finns olika varianter varav en giftig som behöver ligga i blöt flera dagar. "En bitter, giftigare variant som kräver mycket tillredning för att kunna ätas. Bland annat ska den ligga i blöt flera dagar. Det finns också en mildare variant som det räcker att koka, steka eller rosta." https://www.ttela.se/nyheter/trollh%C3%A4ttan/kassava-farlig-om-den-tillreds-fel-1.3028169

Kan du ha fått den giftigare när du pratar om att du fått bittra exemplar? Och hur vet man vilken som är vilken?
9
Det var tidigt! Odlar du själv?

Wokat färskpotatis har jag aldrig gjort. Min nuvarande tradition med nypotatis är dopp-i-kopp. Dessvärre blev det inte av i år.
10
Men om nu laxen är problemet, vad är det som har hänt med den? ???
11
Samma här, jag brukar även skala bort annat visset, typ de yttersta fula bladen på purjolöken och vitkålen. Skräpet brukar jag bara låta ligga, så kommer förhoppningsvis snart någon rask fruktansvarig och tar bort det.
12
Ja det verkar helt klart vara ett smart sätt att spara påsar det där att väga och lägga i gemensam påse, men förutsätter förstås självscanning för att funka. Jag är hemskt dålig på att självscanna, brukar veckohandla och tycker det är alldeles tillräckligt att hålla i huvudet utan att även hålla reda på att komma ihåg att scanna allt. :)

I vad slänger du dina sopor då?
13
Är det inte bara att tillsätta mer ströbröd om färsen är för lös? Eller det kanske förresten inte var det som är frågan utan frågan var varför färsen blev så lös från början. Unga djur är alltså en del i det hela. Men det här med hålstorlek har ingen inverkan?
14
Tänk den som hade ett riktigt skafferi för potatisförvaring. Jag förvarar potatis/morötter/lök just i lådan längst nere i skafferiet. Och sen går det 2-3 hyllor till för frukt och grönsaker överst i kylen.

Jag brukar stoppa vitkålshuvudet i en påse, inte för att det behövs, men för att få ytterligare en såndär liten påse som jag sen kan använda som soppåse. ;)

Borde inte styckplastad paprika och gurka och druvor och körsbärstomater i hårda plastaskar vara en större plastbov än småpåsarna?
15
Håller med, verkligen snyggt. Det enda köksredskap jag någonsin gjort är nog en smörkniv. Men kanske skall se detta som en utmaning, frågan är vad man kan hitta på.
16
Vilken fin bild! Jag tänker mest att skinnet på en grillkorv behöver vara kraftigare så den håller ihop.
17
Borde det inte vara samma sak att använda mjölkpulver och vanlig mjölk?

Men potatismjöl kanske har nån fluffegenskap, har aldrig använt det i bröd! Nån som vet?
18
Citat från: Skogis skrivet 2019-10-21 20:13Sen jag började med att blippa har det blivit mer och mer sällan som jag lägger frukten/grönsakerna i en egen påse. Jag väger var sak för sig och fäster prislappen på bärkassen som efter ett tag har rätt många lappar på sig. Det har blivit lite av en sport att återanvända bärkassen så många gånger som möjligt men det funkar väl sådär med coops tunna miljöpåsar.

Men hur förvarar du frukten/grönsakerna i kylen sen?

Och hur gör du med exempelvis jordig färskpotatis?
19
Mmm allt har för- och nackdelar. Sen görs väl inte alla plastpåsar av olja?

Jag brukar använda mina frukt/grönsakspåsar som soppåsar. Vad ska jag använda för slags påsar om jag inte har såna?
20
"Skatten, som ska träda i kraft 1 maj nästa år, tas ut med tre kronor per plastbärkasse. I dag kostar en sådan redan mellan två och tre kronor i butiken, så priset för kund kommer att hamna runt fem kronor. Förutom plastpåsen för matvarorna vid kassan, blir det en skatt på 30 öre på de små genomskinliga rackarna som används för frukt och grönsaker."

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Op058k/tre-kronor-i-skatt-pa-plastbarkassar

Bärkassar är en sak. Men Frågan är vad tanken är att detta med frukt- och grönsakspåsarna kommer att leda till, kommer folk att sluta använda småpåsar nu och packa sin frukt och sina grönsaker i något annat? I vad?

Annonser

Powered by EzPortal