Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - mums

1
Hmmm, är det ett personangrep,,, Är den utlösande mekanismen att jag utalade viss förståelse för invandrarnas frågande uppsyn när vissa svenska ord nämns eller är det som Hasse antyder för mycket festande, måste i så fall vara en sju h.....s fest. ;)
2
Grattis alla vinnare! Nr 1 liknar faktiskt ansiktet på vår lille hund, å hon e ju för go.
3
Molekylär gastronomi, det kan väl stämma in lite på våra fyrbenta vänner. Kanske skulle det passa i veterinärlex.
Det blir ju fler och fler förkortningar kokbok skulle kunna vara MBB matberedningsbok till ex.
Skärbräda är väl egentligen skär-underlägg, låter vettigt, men då måste benämningen skär som färg bort.
Ordet knekt måste forskas vidare i, trodde det var en soldat.
supraledare måste väl ha förluster i närheten av 0? Så bra värmebärare tror jag inte fett är, tror knappt det finns något alls.
4
En del ords sammansättning kan bli absurda om man annalyserar dem.
Kokboken; ett träd som skal kokas eller? Mattidningen; hur smakar den? Skärbrädan; är den vass den?
Det finns massor av ord som ex. innvandrare har all rätt att ifrågasätta men som vi aldrig tänker på.
Är det kanske tid att ta till sig mer internationella benämningar som mer exakt talar om vad vi menar?
Hur mycket finns det och finns det något lämpligare ersättningsord?
5
Mmmm, vilken go tråd. Fattar bara inte hur man kan samla på sånt, tomflaskorna möjligtvis men o-öppnade, ånej!
En resa till skottland låter inte fel, men det måste bli med båt annars får jag resa själv, (svindlande tankar flyger igenom mitt huvud), seså skärp mig nu.
6
Och halveringstiden var ingen hemlighet för 22 år sedan heller. Ändå framträdde experter i massmedia och lugnade folk " det är borta om några år". Ännu mer beklämmande är att dessa forfarande kallar sig experter.
8
Andelen som faller bort kan var någon procent och de används antingen till potatismospulver eller djurfoder. Att det blir så lite kasserat beror på att odlarna är medvetna om önskemålet som även styr priset. Stärkelsehalten ökar med åldern på potatisen så genom att hålla koll på stärkelsehalten vet de när det är tid att skörda.
Salthalten kontrolleras och balanseras kontinuerligt, lite av den saltare blandningen följer ju med från kar 1 till kar 2. Vattenbyte blir det bara när baden anses för smutsiga.
9
Finns det något lexikon? ???
10
För att avsluta det jag sa tidigare, så här ligger det till. Först, "dålig" potatis i sammanhanget är bara dålig för industriell produktförädling som kräver en konstant stärkelsenivå.
Densiteten som är lämplig ligger på 1,084 då är stärkelsehalten lagom. För att sortera de som ligger över resp. under, med lite marginal, gör man följande: I ett kar med saltblandning som ger nämnda densitet läggs potatisen i och alla som ligger i närheten eller mindre än 1,084 kommer att flyta. De som inte flyter (för hög stärkelsehalt) transporteras bort med hjälp av transportband från botten av karet. I kar nr 2 dit potatisen som flöt flyttats är densiteten lite under 1,084. Detta betyder att icke önskvärd råvara, de med för låg stärkelsehalt kommer att flyta, denna transporteras bort från ytan. Kvar finns potatis med önskad halt stärkelse, från botten av kar 2.
Ett fiffigt sätt att utnytja densiteter.
Hoppas nu att jag fattat rätt så jag inte lurar någon, men det verkar väl vettigt, eller hur?
11
Äntligen är den nya köksfläkten på plats, och det blev bra också. Det är lycka det.
Orkideér är mina favoritblommor, man kan inte se sig mätt på dem. Har en som blommar för tredje gången tack vare min fru, finns det några bra tips om hur man sköter dem? Misstänker att det är mest tur då endast en av tio har blommat om. ::)
12
Nu tar jag upp den här länken igen. Vad blir det i år då? Är det kanske för tidigt?
13
Skulle jag skaffa mig en Utterfälla skulle den se ut just så. Men jag vet inte om det är det. :D
14
Jag bara "ringlade" ner dem. Kunde inte hinna med mer än 2 åt gången, en in o en ut, de var snabbt klara. Använde en sån där stor pincett att hantera dem med.
ena: Salt på choklad låter dumt så jag provade. En liten smakupplevelse, inte alls dumt, faktiskt så man vill ha mer.
15
Beroende på vilken densitet potatisen har sjunker den eller flyter i samma saltvattenblandning. Vet inte vad som gör att de "dåliga" blir lättare, men det kan jag ta reda på på måndag.
16
Jaha så är det, inget nytt under solen. Spagetti och pasta är föresten gott med socker på med. Har du fler tokigheter som faktiskt är gott, såna där som man inte vågar prata om, som honung på ost eller apelsinmarmelad på leverpastej?
17
Sådär gör man i industrin när man skiljer ut de dåliga potäterna från de goa. De dåliga flyter lättare och ledes bort till skräphinken på så vis.
18
Nu tror ni förstås att jag är helt vrickad, men vet ni, idag har jag stekt spagetti. Ja just det, spagetti. Först kokat och sedad stekt i smör tills de blev bruna. En ny sorts snacks, tillverkad av mig! :o Den var faktiskt lustigt sensuell, både att äta och till smaken. ::)
ttt
19
Beroende på temp kan det ta ett dygn att få en droppe vatten att förgasas. En köttbit innehåller förmodligen mer än en droppe vatten. Innan objektet är torrt finns ingen möjlighet att uppnå vakum som nämndvärt kan inverka på objektets motaglighet. Skulle tro att det är lättare att istället låta köttbiten torka så att den därför kan suga åt sig av det man vill ha in i den. Men enklast är det säkert att låta biffen ligga i marinaden en längre tid och låta naturlagen göra jobbet. Möjligen kan man frysa biten först för att spränga cellerna. Att ett medelmåttigt undertryck skulle öppna cellerna tror jag inte på. Elak som jag är, utsatte jag en gång en fluga för ett tryck på 0,05 bar a. Det bekom honom inte det minsta, hade jag varit riktigt elak hade jag låtit honom dö av syrebrist men då hade jag å andra sidan inte fått veta att en fluga överlever i vakum.
Det är vad jag tror, skall bli spännande att se vad Hasses experiment visar.
Ha en fortsatt skön sommar ni alla. ;D
20
Matbröd / SV: Surdeg
2008-07-23 00:40
Brödbak nr2 med vinkultur genomförd med gott resultat.
1dl jäsvin blandat med 3dl rågsikt, som värmts upp och svalnat, fick stå i 1 dygn.
50gr smält smör, 1tsk salt, ½dl mörk sirap, ½L vatten och rågsikt tills degen blev lagom blandades med "surdegen". Bakades ut till limpor och fick jäsa på plåt i ugn max 30grader i 4timmar. Därefter sattes ugnen på 200grader och efter 40 min var de klara.
Hjortronsalt behövdes inte. De jäste till 1½ gånger storleken ändå.
Slutsatsen blir att jag alltid måste ha vin på jäsning om jag skall kunna baka bröd. ;)

Annonser

Powered by EzPortal