Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - justrom

1
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=740816

Ytterligare en studie. Denna gång om kopplingen till diabetes. Eller är det bara DN som är långsamma med att snappa upp detta?

Citat:
"Resultaten, som publiceras i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, visar också att risken för diabetes inte ökar om man äter så kallad lågkolhydratkost. En kost med liten andel kolhydrater kan tvärtom minska risken något under förutsättning att man väljer fetter från växtriket. Det kan till exempel vara raps- eller olivolja och nötter."
2
Detta låter ju nästan som från TV-shop angående grönt te. Men det är ju svenska forskare som hittat sambandet: "Det svenska och schweiziska forskare nu har funnit är hur den verksamma substansen, en anti­oxidant som kallas EGCG, påverkar kroppen."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=695095

Själv dricker jag ju bara 1-2 koppar grönt te per dag. Mest för att jag tycker det är gott. Kanske man skulle byta ut sitt svarta frukostte också mot grönt?
3
Jag har varit och fjällvandrat förra veckan och tänkte visa lite annorlunda matlagning i mer spartansk miljö.

Följande görs i ett Trangiakök för två personer.
Använd Basmatiris 2 st boil in a bag från Uncle Bens. Lägg i riktligt med vatten och koka upp och låt koka i 4 minuter.
Under tiden skär upp lite grönsaker t.ex. soltorkade tomater.
Lägg i soja-protein ca 100 gram, och torkade grönsaker (tomater) och koka i ca 6 minuter.
Ta upp rispåsarna och lägg dem i den andra kastrullen. Häll med hjälp av t.ex. Trangias durkslag vattnet över dem och låt dem stå till servering.
Ta Creamy Coconut Milk 200 ml från Santa Maria och häll över sojaproteinet.
Späd med ytterligare 3 dl vatten
Häll i 1 påse med kryddmix från Santa Maria. Green curry använde vi men Penang Curry fungerar ännu bättre.
Sjud i 4 minuter.
Servera sojaproteinet med riset och strö t.ex. solrosfrön över.
Mums!

ttt


4
Här är det lite hallonoverload och frysen är inte så stor.

Först en hallonparfait från guldkorn.com. Hittade dock inte receptet online, utan bakpå ett mjölkpaket!

Sen en cheesecake från Vår kokbok (eller coop.se)
http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=32401

Och så en smulpaj från Vår kokbok.
http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp?iMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=35066
5
Matbröd / Karins spånbullar
2007-07-24 21:16
Ett recept på saftiga och goda matbullar:

3 dl krossat vete
6 dl vatten
1 msk salt
1 msk socker eller honung

Blanda ovanstående och koka upp i kastrull, sänk värmen och koka i ca 10 minuter och låt svalna lite
Häll gröten i degbunken och tillsätt:
7 dl vatten
2 dl rapsolja (olivolja ska tydligen inte fungera så bra)

Blanda. Vänta tills kallare än 37 grader
tag:
50 g jäst
1 dl vatten

Blanda ut jästen i vattnet och häll i bunken och blanda

Tillsätt:
Knappt 2 kg Vetemjöl special  (ger godare/segare bröd)
Tillsätt lagom mycket mjöl, lite i taget på slutet, tills degen knappt släpper från bunkens sidor.
Degen skall inte vara helt kladdfri utan lite kladdig (ger saftigare bröd)

Låt maskinen knåda degen i 4 minuter på högsta hastighet
Täck över med duk tills degen jäst till dubbel storlek (jag gjorde i 1h)

Mjöla diskbänken och ta upp degen och knåda den lite, till en stor klump. Dela den i tre delar.
Forma varje del till en lång korv och skär den i 20 skivor och lägg på plåt med bakpapper

Låt jäsa i 45-60 minuter

Grädda i 250 grader mitt i ugnen i ca 10 minuter

Direkt efter uttagning skall bullarna penslas med vatten

Låt svalna

6
Hej,

Jag funderar allvarligt på att skaffa en köksmaskin. Främst för att laga bröd och då främst grovt mörkt bröd. Den jag närmast är intresserad av är en Electrolux Assistent. Den finns i 500W och 700W varianter. Kanske det finns fler för Electrolux hemsida verkar inte innehålla någon information.

Spelar effekten roll? Jag är lite orolig att den inte skall orka med de tunga degarna.

Såg också att min mammas gamla Bosch Mum fortfarande säljs. Har inget hänt sen 80-talet?  :) Det stod dock inget om effekten på den.

Rekommenderar ni någon? Helst skall den inte kosta över 2000 kr men 700W varianten kostar 2600.
7
Tänkte sondera terrängen här och höra vad ni tycker om te. Jag har alltid varit en konservativ te-drickare och hållit mig till Earl Grey och mestadels Twinings.

Senaste halvåret har jag provat Twinings gröna te och jag gillar det starkt, speciellt sen jag insåg att man skall låta vattnet kallna lite (85 grader) innan man gör sitt gröna te.

Min fråga är då vad ni kan rekommendera för te? T.ex. är det värt att gå till en specialbutik och köpa te?
Dock har jag testat Lapsang och gillade inte det alls.

Annonser

Powered by EzPortal