Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Sweber

1
Hustrun fick ett ryck och fixade till ett par burkar med sånt här.
2
Matbröd / Bakkurs, var?
2009-06-22 10:39
Jag ska ge bort en kurs i surdegsbaking, tänkte jag. Min första tanke var saltå kvarn, men det blev fullbokat direkt. Känner någon till andra liknande kurser i, gärna i Stockholm-Uppsala-regionen?
3
I avdelningen "Maträtter, recept och tillagning" finns en tråd om Gräddtårta ett oslagbart tips. Den är flyttad till något som heter Efterrätter, godis och snacks men en sådan avdelning finns inte. Klickar man på länkarna så går i alla fall min webbläsare vilse och jag får veta att:

"Ett fel har uppstått!
Ämnet eller tavlan du letade efter verkar antingen inte existera, eller så har du inte behörighet att komma åt dem."

Hur är det, är det tryckfelsnisse som slagit till när moderatorn skapat länkarna i posten eller är det jag som inte har behörighet att läsa tråden?

/En undrande
4
För att fira alla hjärtans dag har jag denna helg gjort detta.En glutenfri version kan se ut så här.

5
En skribent i Expressen, Peter Wennblad, ifrågasätter "Den Hemlige Kocken" lite. Vad tycker ni?

http://www.expressen.se/ledare/1.1403567/peter-wennblad-heja-mamma-scan

Ett annat inlägg för att balansera E-nummerdebatten

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=863430
6
Nu har jag hittat en bild på min favokniv.

ttt
7
Allt om grillning & BBQ / Kalkon
2007-07-12 14:07
Jag blev så nöjd med resultatet av karren i lösdags att jag funderar på att laga till en kalkon i helgen på samma sätt. Om det blir av, återkommer jag med lite bilder.
8
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-09 21:43
Ang. det du skriver "Det är perfekt temp, stabil och låg, 113 grader. 125 är larmtemp, jag vill varnas för när det börjar bli för varmt. Detta för att kunna minska på draget med spjället innan glöden blid för intensiv. Om glödmängden blir för stor är det ett h-vete att sänka tempen." - du har aldrig funderat på att automatisera detta med en temperaturregulator och ett servo som drar luftventilen..?

Nej igentligen inte på det viset. det kanske skulle funka. Men det kan bli lite knepigt att kalibrera, men det går nog. Annars finns det i det stora landet i väster en del olika automatiserade system för tempkontroll i olika grillar. De system jag läst om jobbar inte med spjäll utan med en fläkt som sköter draget. http://www.thebbqguru.com/ tex.
9
Ok, då kör vi. En varning först, det är många bilder.

Vi börjarmed råvaran. Det blev denna gång en benfri karrestek på drygt 2,6 kg som låg och skramlade i frysen. Den är väl tinad och rumstemererad innan jag lägger den i grillen.Jag började redan vi 7.30-tiden på morgonen med att lägga Mesquit-spånen i blöt.När jag bbq-grillar brukar jag lägga briketterna på ena sidan i grillen. Syftet med detta är att få en låg temp och att köttet bara ska bakas med varmluft. Denna gången beslut jag mej för att prova något nytt, jag täckte in den delen av kolgallret där jag inte skulle ha briketter, med folie. Min förhoppning var att få mer av luften som sugs in i botten på grillen, att passera genom glöden och därmed få lättare att reglera flödet/tempen.En mellanvägg av alufolie tillverkades och hängdes från grillgallret ner mot kolgallret. Detta för att skärma av strålningsvärme från glöden.
Alla briketterna som användes denna gång, var redan begagnade och hade använts minst en gång tidigare till karrekotletter kvällen innan. Det är därför som det kan se ut som om det redan är glöd på bilden ovan. Nu när briketter och folie är på plats, är det dax för droppfat,de blötlagda spånen och gallret. Klockan är nu drygt 8.30.Under tiden har jag valt ut de 15 största briketterna och tänt i lilla tändröret. Det tändröret är betydligt mindre än Webers och lämpar sig för små glödmängder. Tyvärr är kvaliten urusel, röret är nyare än Weber-röret, men redan gravt rostskadat. Fast det var ju billigt...(Landmann, tror jag)När briketterna är så här fina, lägger jag dom överst i grillen.
Köttbiten är ingniden med olja och kryddad med vitpeppar och grillkrydda.Allt är på plats och det är dags att stänga locket. Klockan är nu strax före 9.00.Jag har ännu ingen termometer i köttet, erfarenheten säger att om jag lyckas hålla nere temperaturen i grillen, behöver jag ingen köttermometer än på flera timmar. Dock är det livsnödvändigt med en termometer som kan hålla reda på tempen i grillen.Just denna är trådlös så jag slipper gå ut i regnet för att kolla tempen. Det är perfekt temp, stabil och låg, 113 grader. 125 är larmtemp, jag vill varnas för när det börjar bli för varmt. Detta för att kunna minska på draget med spjället innan glöden blid för intensiv. Om glödmängden blir för stor är det ett h-vete att sänka tempen. Resultatet brukar bli att det vill slockna helt. Det är därför som jag lägger glöd överst på otända briketter. Glöden sprider sig långsamt nedåt och det är aldrig så många briketter i taget som brinner.Det verkar som om min folie i botten på grillen ger önskat resultat. Jag har aldrig varit med om att tempen har varit så låg och stabil när jag bbq-grillat förut. Ibland kan det gå över en timma innan man behöver gå ut och justera. Man får dock inte glömma att fylla på lite vatten i det lilla alutråget ovanför glöden. Det kokar bort på ett par timmar, ibland snabbare om man får för intensiv glöd.

Nu har det gått två timmar, köttet har börjat dra ihop sig och ytan har antagit en rödaktig ton från röken. Köttet är inte rått på utsidan, det bara ser så ut.4h och fortfarande inget behov av köttermometer.6h, bilderna gör inte verkligheten rättvisa. Man börjar se att köttet har legat på ett tag.När köttet har legat på i ca 9,5h har tempen i köttet stigit till 71 grader. Perfekt temp tycker jag idag och bestämmer mej för att gästerna inte ska behöva vänta längre.
Köttet sveps in i folie och får vila i ca tre kvart medan gästerna mumsar på förrätten, fetaostskivor med tomat, röd chili, vitpeppar och olivolja , inslaget i foliepaket och värmt på grillen.
När köttet vilat, ser det ut så här när det skärs upp.
Jag har under dessa 9,5h inte fyllt på bränsle någon gång. Tempen låg mellan 105 och 115 nästan hela tiden. Vatten i alutrågen fylldes på ca 4 ggr. Medan köttet lagades till han jag bland annat med att äta frukost, städa lite, koka två tomatbaserade såser, röra ihop två yoghurtbaserade såser, fixa sill och potäter till lunch, åka och handla lite mm. Dvs tack vare att tempen höll sig jämn och fin, behövdes ingen ständig passing utan det räckte at titta till det hela ett par gånger i timman. Jag funderar på att låta en plåtslagare fixa en rund plåt med en uppvikt kant som kan ersätta vägg och botten av alufolie.

Gick det då att äta? Ja, det var fantastiskt mört och saftigt med markant röksmak i kanterna. Med såserna och ugnsbakade potatisklyftor med rosmarin på blev det mycker uppsakttat av våra gäster. Det tar en stund och kräver lite planering, men när man lyckas är det en stor "ego-boost". ;D
10
Jag har totat ihop en liten grillguide med bilder från gårdagens grillning. Kan man länka till den på Flickr eller strider det mot forumreglerna? 
11
Hittade ingen sådan här topic...

Första bilden är en entrecote från Åby Gårds gårdsbutik. En biodynamiskt odlad glad kossa med högt kilopris och hög kvalite.

Bild två och tre är fransyska grillad med indirekt värme enligt bild 1.
12
Vad är "kakao av finare märke"? Eller snarast, vilka märken är finare och vilka är "fulare".
13
Är det någon här som äger en WSM, eller har erfarenheter av att använda en? När man bbq-grillat på en weber kettle ett tag känns WSM som ett logiskt steg. Den hyllas ju som bekant på vissa sajter i USA som tex http://www.virtualweberbullet.com/, men min undran är om den är lika lättanvänd som dom där bbq-tokiga amerikanarna påstår.
14
Jag har byggt om min One Touch Gold till en Platinum, nästan. ;D

15
Råvaror, halvfabrikat / Koshersalt
2007-06-18 16:01
Var kan man köpa koschersalt i sverige?
16
Allt om grillning & BBQ / Termometer
2007-06-18 14:41
Jaha, det här verkar ju vara ett trevligt forum. Jag tänkte sätta er på prov direkt, har någon där ute några bra tips på termometrar till grillandet?

Själv har jag två st stektermometrar av typen dosa, sladd, spett, dvs en dosa med displat som visar temp, en tempgivare i form av en spetsig stålpinne och en stålomspunnen sladd mellan dessa. Den ena kan dessutom överföra tempen trådlöst till en annan dosa så att jag kan hålla koll på tempen utan att stå vid grillen.

Dessa är smäckiga och av tvivelaktig kvalite. Jag har avverkat flera stycken de senaste åren och skulle vilja ha en lösning som håller i längden.  Det jag vill ha är en termometer att mäta tempen under locket i grillen med och en att mäta tempen i grillobjektet med. Idag använder jag mina temometrar så att en sticks ner igenom spjället i locket och mäter tempen under locket. En är instucken i köttet och mäter innertempen. Jag har funderingar om en termometer i locket liknande den som sitter på Webers Platinum. Och kanske en som man kan sticka i kötten och se direkt vilken temp man har i olika delar av tex en stor stek.

Hur gör ni andra?

Annonser

Powered by EzPortal