2020-09-24 01:42

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Anso

1
Kitchen Confidential - En kocks bekännelser
av Anthony Bourdain

Ibland börjar man läsa en bok man tror att man inte vill läsa. Köpte denna på bok-rean i vintras men har dragit mig för att läsa den. Vem vill egentligen veta hur det går till? Men i brist på annat så hamnade den i min hand, och lite nyfiken var jag allt.

Börjar läsa denna självbiografiska bok. Kommer på mig själv med att starkt ogilla huvudpersonen, jag vill inte tycka om boken. Jag tycker inte om honom, han är osympatisk, hemsk och jobbig. Han skriver rakt på sak, inga omskrivningar eller ursäkter. Rakt upp och ned, den här är/var jag och jag skäms inte. Och är det inte om honom så är det om andra på samma uppriktiga sätt.

Att han knarkar och använder ett "samtals-språk" i köket som jag inte ens vill citera gör att jag ogillar honom. Även hans negativa uttalande om vegetarianer och veganer är trista, visst jag gillar kött men klankar inte ned på dom som valt bort det. Men jag sitter fast i alla fall och kan inte lägga ned boken. Jag tyckte att inledningen var lite lång, men det är snart förlåtet. Han skriver så bra. Jag gillar verkligen hans no nonsens stil.

Då han inte berättar om sig själv och sina vänner/bekanta/övrigt folk ger han kökstips och berättar vad som skiljer en kock mot en vanlig "hemmalagare". Han är frikostig med tips och trix, även om han även här kan dra på sig min ilska genom att säga att endast färska kryddor duger (köpte senast förra veckan en färsk kryddört för 15kr till en maträtt, nej så kan jag inte hålla på) eller att pressad vitlök inte längre är vitlök, den ska vara skivad/hackad. Mest väntade rådet var skaffa bra knivar, oväntat var dock att han rekommenderade en global kockkniv OCH en brödkniv med handtaget uppåtvänt (sågtandat blad och hantaget vinkelrått uppåt). Brödknivsmodellen ska vara bra till allt! Ska inköpas tillsammans med mandolin(er) för skivor och strimlor som han också rekommenderade.

Om vad som händer bakom kulisserna, ja något ska du få läsa själv ;) Men ett par "smakprov":
Jag är tacksam för för att det numera är rökförbud på resturanger i Sverige, han nämnde saker som silat smör där smulor och fimpar togs bort innan dom gjorde hollandaise-sås... Sedan var det diskussioner om specialer, kunder som beställer well done och vilka dagar man kan äta fisk.

Det var mycket mindre "risk-varningar" än vad jag trodde det skulle vara, boken presenteras som om den kommer ge resultatet "du vill aldrig mer besöka en resturang" men så känner jag inte alls.

Trots att jag inte ville gilla boken så gör jag det. Jag älskar berättarstilen och vill läsa mer av Anthony Bourdain. Han blir dessutom en trevligare person i slutet av boken  ;D


Kitchen Confidential - Anthony Bourdain
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9100579319

Boken är inte ny utan utkom med första svenska utlagan 2001.
2
Jag är nyfiken på hur bra en sån här funkar:
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=382373

Ogillar också knivar ;)
3
Någon som gör egna hamburgare och har recepttips?

Och kan en hamburgerpress vara bra att ha? (Kanske hör hemma i annan del av forumet?)

Och varför bli köpta hamburgare ovala? (Kanske också hör hemma i annan del av forumet?)

Mest är jag ute efter hur man gör hemmagjorda hamburgare och även tips på hur man grillar dom  ;D

Annonser

Powered by EzPortal