Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Hasse

1
Ur Hemmets kokbok 1957:

Kokt rimmad kalvtunga
1 kg rimmad kalvtunga
vatten
sopprötter
5 kryddpepparkorn

Tungan får ligga i kallt vatten 1 tim, varefter den skållas och skrapas väl. Den sättes på i vatten, skummas noga då spadet kokar upp och kryddorna lägges i jämte rotsakerna. Tungan får sakta koka tills den är mör. Den kokas med fördel i tryckkokare.

När den är färdig drages skinnet genast av och tungan skäres i skivor. Serveras med svamp eller tomatsås eller med potatismos. Koktid: 1-1,5 timmar.
2
80 kg om året, det blir i snitt 220 gram per dag. Det låter mycket, men det är mycket möjligt att jag stoppar i mig det. Vissa dagar blir det fisk istället, förstås. Helvegetariskt tycker jag, tyvärr, är tråkigt.

Jag har inte dragit ner på köttet på sistone, däremot köper jag mindre nötkött och ersätter det med fläsk.
3
OK, jag förstår. Det var jag som läste lite slarvigt.
4
Brysselkål är en delikatess!

Kanske kan man blanda brysselkål och vitkål till kålpuddingen?
5
WOW!

Hur mycket hade det kostat att köpa en sådan precisionspress i affären? 1000 kr?

Snyggt jobbat!
6
Det är inte självklart att plastpåsen är ett sämre miljöalternativ än påsar av papper eller tyg. En tygpåse måste t.ex. användas väldigt många gånger för att vara miljösmartare än plasten.

Fördelar och nackdelar (saxat från expressen.se):

Plastpåse

+ Kräver mindre energi att tillverka och frakta än vad andra typer av påsar gör.

- Skapas av olja som är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast.

Papperspåse

+ Kommer från förnybara källor. Bryts ner i naturen.

- Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Tygpåse

+ Om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

- Tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är så resurskrävande att den måste användas hundratals gånger för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.
7
Jag håller på bärkassar av papper. Men det har också börjat komma påsar i ett kraftigare material som kan användas många gånger.

Småpåsarna till frukt och grönt bör fungera utmärkt även om de görs av papper.
8
Jag har ingen aning om detta, men citerar från Google*):

Du bestämmer över annonserna som visas.
Blockera annonser som du inte vill ha, välj var annonser ska visas och ändra utseendet och känslan i textannonser för att passa din webbplats. Du kan till och med bestämma vilka annonskategorier som tillåts. Din webbplats. Dina regler.


*) https://www.google.com/intl/sv_se/adsense/start/benefits/#/
9
Jag bryner i stekpanna innan köttet åker in i lågtempererad ugn. Då får man på köpet ett gott bidrag till såsen genom att koka ur stekpannan med någon lämplig vätska.
10
Blir det inte jättetjockt smörpålägg om du använder osthyvel?
11
Tabascosnaps!   :)
12
Bloody Mary är ju gott, så varför inte. Men blir det inte lite väl starkt med 3 dl vodka och bara 1 dl tomatjuice?
13
Kött från känguru har jag provat. Stekte det som en biff, men det var rejält segt. Kanske bräsering under lång tid hade blivit bättre?
14
Vore det inte enklare att bara lita på sin näsa och sina smaklökar?
15
1. Ja, den kan användas i kastrull.

2. Ja, tanken är att givaren sticks in i köttet och resten är utanför ugnen.

3. Det är enbart toppen som mäter.
16
Var det alltså den färska som blev blöt?

Annars brukar ju fruset släppa mer vatten än färskt.
17
Helt rätt, Andreas. Det finns bakterier som klarar sig alldeles utmärkt utan syre. T.ex. Clostridium botulinum*) som kan orsaka svåra förgiftningar.

Förpackning i vakuum innebär alltså inte att innehållet måste bli bakteriefritt.


*) https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/clostridium-botulinum
18
Äger Jamie Oliver restaurangerna, eller lånar han bara ut sitt namn?
19
Det är alltid roligt att läsa om dina innovationer i köket, så kör på. Glöm inte bilderna!  :)
20
Jag har hört att det ständiga rörandet är för att frigöra stärkelse från riset så att risotton blir krämig. Men om det funkar lika bra att koka i ugnen, så faller ju den teorin.

Annonser

Powered by EzPortal