Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

1
Intressant trådnamn
Jo, jag vill gärna undvika andningsförlamning. Kan nog erkänna att det är något jag gör var dag :)

Artikeln som det hänvisas till gav väl inte speciellt mycket nytt i ämnet, det är rätt många "kan" i den. Men det är förvånansvärt mycket information om diverse grönsaker, kan det vara så att intagen av dessa har ökat och då eventuellt skapat ett problem?

Om det är något jag ska göra så är det nog att minska på mängden vitkål som intas.
Har ingen aning om varför men vitkål är väldigt gott.
2
Det blev lite som ditt förslag, Skivor som blev panerade till lunchlådor och några hela bitar som jag frös in. Förvånansvärt gott kött.
3
Har blivit kund hos en grossist och storlekarna på köttstycken och förpackningar är mycket lockande.
Bl a kunde jag inte låta bli en hel kotlettrad, 6dm lång och 4kg tung.
Så nu står jag här med denna köttbit och funderar på vad som kan göras på den.
 
Det lär bli några middagar men ska den tillagas innan eller efter den frysts?
Givetvis i mindre bitar men vad funkar bäst?

Det slank även med en paket kalvgrytbitar (2,5kg) som har blivit dillkött. Den tänker jag frysa in i portionspaket.
4
Citat från: agnetasch skrivet 2020-10-25 05:41På Saigon Food finns djupfryst kassava, både rå och kokt. Kan det vara användbart?
Lyllos dig, har letat runt men inte hittat frusen Kassava, får köpa färsk som jag själv kokar och fryser in så det finns när suget blir för stort.
Det tråkiga med det är att man inte ser om roten är dålig eller ej innan man delar den. Frusen låter väldigt bra.

Citat från: Andreas skrivet 2020-10-25 08:52Det borde väl vara användbart såvida det inte blir några märkbara smak-konsistens-förändringar av djupfrysningen? Men det borde kanske inte bli det på något som tål att kokas timtals.  :)

Fast i artikeln jag länkar till ovan står "På Livsmedelsverket har man tagits lite på sängen när det gäller kassava. Därför finns det inga officiella rekommendationer angående grönsaken." - det låter ju inte som att det finns några begränsningar?

Men Kassavarot är ju knappast något nytt i Sverige, vill minnas att det funnits iaf 20-30 år. Har gått och klämt på dom många gånger genom åren innan jag köpte min första.

Funderade på hur man skulle beskriva skalet, det är mer som bark än skal.
5
Skulle gissa att de giftigaste varianterna inte får säljas i Sverige. Diskuterade dock Cassava med en från Tanzania en gång, han menade att det var viktigt att skala roten på rätt sätt, annars fick man med sig bitterämnen från skalet. Kanske det som hänt.
Har sedan dess skalat med metoden att bryta loss skalet, då lossnar skalet rätt så lätt och inga skalrester blir kvar på roten. Det blir ett rätt så tjockt skal, 1-1,5mm när man gör så.

Har hittat en butik som har bra kvalité på sina grönsaker och har redan förköpt mig där några gånger. :o
6
Det är definitivt laxen som är problemet, inte att den varit fryst. Senaste sidan som rökts är fast och fin. Den smakar dessutom bra vilket alltid är trevligt  :) 
7
Vill minnas att jag skrivit om det tidigare men hittar det inte.
Pommes av Kassava är en hit, smakar väl inte så mycket men konsistensen liknande wienerbröd och lika frasigt är tilltalande. Största problemet är att få tag på bra kassava, är det svartprickig när man delar den är det bara att lämna tillbaka den till butiken för då är den bitter och mer eller mindre oätlig. Men det verkar som att det är säsong nu.
Skala och skär upp kassavan i lagom mumsbitar, mittsträngen som är brun är värdig ett gummibands egenskaper så den ska plockas bort, koka i saltat vatten, låt kallna. Det går utmärkt att frysa bitarna och använda dom senare.

Senast jag kokte glömde jag bort grytan så den småputtrade i gott och väl 3-4 timmar med resultat att vattnet nästan hade kokat bort. Förväntade mig en kassavagröt men bitarna var fortfarande intakta, så jag sköljde bara dom med kallt vatten och la upp dom på en bricka för att kallna. Frös in 3 påsar och fick en liten påse över som jag tänkte provfritera, den glömdes också bort i kylen. Hittade påsen efter ytterligare 1 vecka, luktade på innehållet men det luktade normalt och bestämde mig därför att testa att fritera bitarna.

Man kan tydligen behandla kassava nästa hur som helst  :o
Där var inget fel på på den.
8
Igår var det dags för årets första wokade nypotatis.  :)
IMG_2711 (1).jpg
Smaken har stor potential till förbättring dock, den första potatis smakar ju mest vatten.
Det blev 3-2-1 kamben och sparris till.
9
Hittade Hoppi´n John hos kultursmakarna. Mycket gott och väldigt mättande.
10
Det lutar nu åt att det blir champinjoner mellan karréskivorna när det är dags för ugnsberedningen.
11
Nya upptåg :)

Köpte skivad karré igår och tänkte bjuda på det som söndagsmiddag, men visst kan man väl göra något roligare än steka/grillad dito?
Funderingarna går kring att varmröka dom i grillen någon timme först och sen köra klart i ugnen i något som kan liknas vid helstekt späckad karré.

Skulle det funka med att varva karréskivorna med något som tillagas samtidigt? Om så, vad skulle man kunna använd? Rotsaker, potatis, kryddor, torkad frukt eller kanske någon grönsak?
Det första jag tänker på är nog kassler varvad med ananas på risbädd, men visst skulle det gå att göra något roligare än så.
12
Har funderat på att använda tryckkokaren men jag behöver veta när tungan är färdig så det får bli i vanlig gryta, då kan jag prova med en sticka utan alltför mycket arbete. Tungspetsen ska tydligen vara tuffast att få mör.
Återkommer när det är dags för nästa steg i beredningen.
13
Brinnande kärlek var ju inspirerande  :)
Mos, bacon och lök kan bara bli gott, undra om man kan blanda ner lite baconfett i moset för mer smak? Vill ju inte att något ska gå till spillo  ;)

Funderade kring att röka tungan också men tveka lite om att den nog behövde kokas först. Taget!
14
Ett kalvhjärta och en kalvtunga (Julklappen från barnen :) ) ligger nu i saltlag för senare tillagning. Tungan ska kokas och hjärtat ska varmrökas men eftersom jag inte tillagat någotdera är jag nyfiken på om någon har några tips gällande dessa styckningsdetaljer.
Tips och tricks emottages tacksamt.
15
Hörde på radion att medelsvensken stoppar i sig 80 kg kött/år.
Inte hållbart på något vis men jag har ingen aning om hur mycket jag själv förbrukar så jag har därför börjat loggföra köttinköpen.
Lite som när jag hörde om att medelsvensken inte lagar mer 11 olika maträtter/månad och tvunget skulle loggföra min egna eskapader under ett år.

Första veckan gick väl bra och andra var ett under av låg förbrukning men jag får nog hålla igen på köttinköpen ett tag nu, förra veckan köptes det totalt 9,5 kg kött i olika former. Hur ska man räkna korv, 60% av totalvikten?
Nu ligger det ett gäng kåldolmar, lasagne och flygande Jacob i frysen för framtida förbrukning så allt är inte uppätet i veckan.

Vi är 2 st i hushållet så allt under 160 kg är på rätt sida med ju lägre desto bättre, men för tillfället ligger jag nog lite väl mycket plus.
16
Ja inte blev den bra iaf :'(
Torr som om den vore frystorkad, men det kan också bero på vad det var för styckningsdetalj.
Den här "skinkan" var väl 8x8x25cm men köttfibrerna låg på tvären så det fick bli att skära den på längs ??? 
Nä julen 2019 är inte den julen jag kommer att minnas som julskinkans jul.
Go jul på er
17
i år blev det 68° i 24 timmar. Har ingen aning om hur den blev ännu för den är i ugnen och griljeras just nu.
18
Men då har vi inte fått någon förändring av vårt beteende? Visst man pyntar in till statskassan men miljön blir forfarande lidande.

Nä, tacka vet jag hemsydda melittapåsar av linne till kaffekokaren och hemgjord "plast" av bivaximpregnerade kökshanddukar.  :)
Har bägge där hemma och trivs rätt bra med det.
19
Ingen aning men när man gör lufttorkad korv är det bra att mala den grovt och tillsätta saltet så sent som möjligt när man blandar smeten. Detta för att behålla cellstrukturen och enbart använda saltet för att minska vattenhalten i korven/smeten.
Saltet bryter ner cellerna och smeten blir klistrigare ju längre man bearbetar den. Bra när man gör en emulsionkorv typ prinskorv men mindre lyckad om man vill prestera en salami.
Kycklingfärs är väldigt blöt och klistrig från början så den kräver nog lite mer erfarenhet att hantera.
20
Om regeringen vill värna miljön så ska dom nog förbjuda plastpåsar istället för att lägga på en skatt.
Skulle gissa att flertalet hellre betalar och fortsätter att använda plastpåsar i samma omfattning som nu än hittar ett alternativ. Jo det kommer bli lite gruff när skatten införs men förbrukningen kommer nog vara lika hög efter ett tag.

Har blivit medveten om mitt användande av plastpåsar och hur lågt värde dessa har, tidigare tog jag en plastpåse till den halva löken som blev över och slängde påsen efter att löken kommit användning. Påsen användes kanske 1 dygn och sen slängdes. I brist på engagemang kunde det också ligga några påsar i grönsakslådan med halva lökar i.

För att komma ifrån detta ligger nu de halva lökarna i en glasburk med lock, behovet av att diska burken har inte uppstått ännu så det blir kanske en miljövinst ändå.

Annonser

Powered by EzPortal