Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Skogis

1
Understa lagret var vanlig brynt vitkål i min pudding så det fungerar utmärkt.
2
Den årliga kalkonmiddagen (Thanksgiving) gick av stapeln i lördags med gott resultat. Nytt för i år var att gästerna hade uppmanats att ha med sig tomma matlådor vilket var uppskattat.
Men brysselkålen var nog inte lika uppskattad för den fanns det rätt mycket kvar av när vi packade ihop resterna.
Tänkte som så att kål som kål och krönte därför en kålpudding med ett lager skivad brysselkål igår.
Det blev riktigt gott!
Vitkål är rätt menlös smakmässigt och den lilla beskan brysselkålen har lyfte puddingen ett snäpp.
Rekommenderas.
3
Sophanteringen där jag bor har 8 fraktioner.
Komposterbart, förpackningsplast, pappersförpackningar, färgat och ofärgat glas, tidningar/reklam, metall samt brännbart.

Påsar till komposten tillhandahålls, till brännbart används den påse jag har för tillfället, plast eller papper.
Påsar till plasten är inköpt avfallspåse eller bärkasse när den blivit för dålig och inte håller ihop längre, övrigt samlas i en hink som fördelas i sopkärlen när den är full.
Man bär hem en hel del plastförpackningar på 2 veckor :o

Har försökt att planera inköp och veckohandla men jag är helt usel på det.  Jo jag kan skriva en handlarlista men när jag väl är i butiken hittar jag så mycket annat gott. Tillsammans med grönsakerna låg det även kalvbog, högrev och sidfläsk i kundvagnen. Så i helgen koktes det dillkött och kalops, sidfläsket rimmas och kommer nog att grillas när det är färdigt.
4
Var och handlade idag, började med 2 kg potatis direkt i bärkassen, vägde och satte prislappen på påsen. Sen 1 kg lök som vägdes löst för att sen läggas tillsammans i påsen med potatisen (prislappen på påsen). Därefter 4 morötter som gick samma väg och slutligen ett rotsellerihuvud som jag toppade påsen med. Champinjonerna fick en påse med paprikan behövde ingen egen påse men palsternacka fanns bara i påse (15:-/påsen 0,5kg) eller plastad (45:-/kg)så det fick bli påsvarianten på den.
Skulle gärna ha egna förpackningar med mig men då vill jag nog tarera vågen med lådan/påsen innan jag väger grönsakerna/frukten.
6
Har inte använt fågelfärs speciellt mycket men de få gånger det hänt (chicken kiev) har färsen varit väldigt klistrig och blöt. En helt annan konsistens än vad jag är van vid.
7
Kan bero på många saker så har du lite mer info så skulle det nog hjälpa.
Fläskfärs, lammfärs, blandfärs eller nötfärs? Kött från unga djur håller mer vätska än äldre vilket gör färsen "blötare", det är därför man vanligtvis använda kött från gamla djur till lufttorkade korvar.
Rullar du bullarna enbart av färs (vliket jag inte tror) eller har du i någon form av konsistensgivare (ströbröd, kokt potatis, ägg)?
Bearbetar man smeten lite längre blir den stabbigare och klistrigare vilket hjälper till att få en formbar smet.
8
Jordig färskpotatis köper jag sällan styckevis ;)
Det är när jag bara ska ha en eller två som frukten/grönsaken vägs och läggs direkt i bärkassen. Grönsakerna ligger sen huller om buller i lådan i botten på kylen. Potatis förvaras i en snygg kruka avsedd för ändamålet med lock och lufthål på baksidan i skafferiet.

Hur många stoppar ett vitkålshuvud i en liten påse för att sen lägga det i bärkassen?
Numera är ju merparten av grönsakerna tvättade så det blir inte mycket skröfs i påsen om man väljer bort styckepåsen.
9
Citat från: Andreas skrivet 2019-10-21 13:33Bärkassar är en sak. Men Frågan är vad tanken är att detta med frukt- och grönsakspåsarna kommer att leda till, kommer folk att sluta använda småpåsar nu och packa sin frukt och sina grönsaker i något annat? I vad?

Inget om det är rimlig mängd av var sort.
Sen jag började med att blippa har det blivit mer och mer sällan som jag lägger frukten/grönsakerna i en egen påse. Jag väger var sak för sig och fäster prislappen på bärkassen som efter ett tag har rätt många lappar på sig. Det har blivit lite av en sport att återanvända bärkassen så många gånger som möjligt men det funkar väl sådär med coops tunna miljöpåsar.
10
Jag mixar 1/2kg smör med 4dl olja vilket ger ett bredbart smör trots att det förvaras i kylen.
Betydligt godare än de alternativen som finns att köpa.
11
Det är en vanlig gasbrännare som man köper i bygghandeln. Den är egentligen inköpt för att tända kaminen.
Jag har inte lyckats hitta ren butangas, men om det finns att köpa skulle det väl köksbutiker som kan ha det.

12
När jag hitintills sousviddat kött har ytan blivit mer än lovligt tråkig men det har varit snabbt avhjälpt med en gasbrännare. Nu är den jag använder betydligt större än cremé brulee varianten men det har inte varit något problem.
Ska prova att bryna köttet innan det stoppas i påsen nästa gång för att möjligen få ett smakbidrag från stekytan.

Enligt Modernist Cuisine ska man använda ren butangas och inte gasolblandningen som är den vanligaste på tub här i Sverige, detta pga risk för ev smak från Propangasen.
13
jag är nog lite odefinierbar för annonsfältet till höger är helt tomt :o
14
Hagdahl skrev att man skulle använda champinjoner. Dom är kanske det bästa alternativet, ingen aning.
15
Visste inte ens om att jag behövde svampen när jag gick in i butiken. Det var egentligen värre än så, för jag hade varit inne och beställt thaimat i en restaurang bredvid butik. I väntan på att den skulle bli klar smet jag in för att köpa mjölk.  :o
16
Visste väl att det skulle lösa sig.
Tackar!
17
 :)
Den var kanske inte den succé som jag hoppades på men det finns att tillgå vid behov.
18
Det ska bjudas på kräftor till helgen men förutom pain riche, majonnäs och ostpaj, vad finns det för något gott annat att ha till?
19
Jag förvånas över mig själv allt som ofta.
Det erbjöds champinjoner för 29,90/kg i den lokala butiken så jag var ju tvungen att köpa 3,5kg, varför det??
Har i runda slängar 7-8dl kvar sen i våras men ska nu hacka ner svampen och göra en omgång sojasås till.

Det vore ju synd om den tog slut mitt i matlagningen ;)
20
Imorgon blir det en repris på denna.
Enda skillnaden blir att jag har färsk jalapeno istället för inlagd. Eller så får det bli inlagd på köttbiten och ABT att tugga på innan maten :)

Annonser

Powered by EzPortal