Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - crlhrv

1541
Jag varken kan något om whisky eller tycker att det är speciellt gott, men styvfar och hans vänner köpte en tunna för över 10 år sedan och nu har hans första leverans av totalt 75 Springbankflaskor börjat att levereras. Så nu kan jag inte fly längre, varje gång vi ses så får jag en ny flaska trots att jag knappt öppnat korken på den första, men jag tror att jag har börjat få lite kläm på det. Någon som har erafenhet av Springbank och vet vilka dofter och smaker man kan hitta? Och en annan fråga, när man dricker vin spelar glaset en oerhört viktigt roll för doft- och smakupplevelsen, men kan man säga samma sak om whisky?
1542
Att vissa produkter har lågt glykemiskt index är ingen hemlighet, men jag undrar snarare om GI-metoden som bantningsmetod är vetenskapligt bevisad.
Ok jag ska inte hyckla, jag har faktiskt testat den, dock inte den mer extrema Atkins-varianten. Resultatet är svårt att bedöma, givetvis gick jag de facto ned ett antal kilo men om det berodde på kosten eller den parallella träningen vet jag inte. Kanske var det ett resultat av båda.. men som många hävdar så fungerar kolhydrater som kroppens bensin och vi fungerar helt enkelt inte hundraprocentigt utan dem. Vilket också var något jag märkte vid träning, kroppen hängde inte alls med lika bra som innan. Även om GI och Atkins med största sannolikhet är ännu ett sätt att lura pengar av kunder (jag menar, vem vill INTE kunna gå ned 10kg i månaden om man har viktproblem?) så lyfter de fram en viktig aspekt: vi äter för mycket kolhydrater. Vi mår helt enkelt inte bra av att äta bara pasta, ris, potatis, bröd osv till middag. Hur många är det inte som äter kokt pasta med någon form av sås till middag flera gånger i veckan eller vräker i sig 5 formfranska med marmelad till frukost? GI och Atkinsdebatten har medfört att jag, och antagligen många med mig, fått ett ökat medvetande kring vikten av välkomponerade måltider och överdrivet kolhydratintag. Dock läste jag ett uttalande från en dietist där hon bl a sa att (från minnet) "jag har aldrig i min karriär sett någon som blivit tjock av att äta potatis, däremot är det tveksamt om det är bra för vikten att sätta i sig en näve nötter varje dag".

Numera följer jag inte GI-metoden slaviskt, däremot försöker jag att verkligen tänka på vad jag stoppar i mig och se till att kolhydratsproportionerna är rimliga och maten vällagad. Men visst händer det att jag stoppar i sig pasta med riven ost till middag och äter vitt bröd till frukost..

Appropå GI-märkning verkar det som om att det vetenskapligt måste bevisas/granskas att en viss produkt håller ett lågt GI-väde, därefter är det upp till respektive tillverkare att själva sätta märkningen på sin produkt. Ska man tolka det som att det länge existerat en vetskap kring respektive produkts glykemiska index men att sedan någon form av marknadsföringsidé kring dök upp och att det sedan dess bara eskalerat?
1543
hummos, falafel eller kanske någon form av bönbiffar? de flesta bönor kan man mosa, krydda och steka, blir riktigt gott!

ytterligar en god bönsallad:
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
1-2 finhackade rödlökar
matyoghurt (efter smak)
salt och peppar

brukar använda den istället för potatis/ris/pasta.
1544
Vissa hävdar också att man ska "stänga porerna" på köttet för att bevara saftigheten, medan andra menar att det inte alls fungerar så. Vem har rätt?

Jag brukade köra med vänd-bara-en-gång-metoden men sedan har jag experimenterat med att vända flera gånger och tycker faktiskt att det blir godare då. Varför? Inte en aning..
1545
Rent spontant antar jag att KRAV-märkta grönsaker inte är besprutade eller behandlade för en ökad hållbarhet. Sen räcker att gå till Konsum och titta på deras grönsaksdiskar, det brukar skilja sig väsentligt i kvalitet från andra butiker. Eller så är det Göteborgs Konsumbutiker som inte riktigt har koll..

Det är faktiskt ingen dum idé med någon slags "supermärkning"! Dock måste man kanske dela upp märkningarna i större grupper där t.ex. Laktosfritt, GI och Nyckelhålsmärkt innebär någon form av innehållsmässig kvalitetsmärkning (kanske är svårt att gruppera dessa?) och Rättvisemärkt, KRAV-märkt, Svanen och allt vad de nu heter, snarare har någon form av produktions- och miljöaspekter.

Finns det GI-märkta produkter? Väldigt underligt då denna metod inte på något sätt är vetenskapligt underbyggd.
(appropå GI: http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1052970,00.html)

Hur gör ni när ni handlar? Tittar ni mycket på märkning? Väljer ni Rättvisemärkt choklad framför annan choklad? KRAV-odlade grönsaker framför andra? Lokalproducerad mjölk? osv..
1546
Jag uppdaterar min köksutrustning och behöver en ny traktör- eller stekpanna med någon form av non-stick beläggning. Har kollat in Tefals Jamie Oliver-serie men den är så fruktansvärt dyr (>800kr för en 26cm), är den värd det? Finns det några andra märken som rekommenderas? Dock hörde jag att Tefalserien är möjlig att använda tillsammans med metallredskap vilket är intressant..
1547
Kanske fungerar den gamla klassikern "ingen kan göra allt, men alla kan göra något"? Politisk konsumtion kan ta sig alla möjliga och omöjliga former det gäller kanske bara att hitta det som passar en själv bäst. Även om jag är fattig student försöker jag bojkotta brasilianska biffar och danska fläskfiléer till förmån för svenskproducerat (i den mån det kan kallas för svenskt..). Dock finns det problem med politisk konsumtion; det är bara de som aktivt väljer ett rättvisemärkt kaffe eller en lokalproducerad köttbit som anses vara upplysta, resten ses som den stora massan som handlar helt i blindo. Och så länge som t.ex. Konsums kravmärkta grönsaker defacto håller en betydligt lägre standard än de övriga kommer jag att köpa de salladshuvuden och purjolökar som i alla fall överlever en vecka i kylskåpet.
1548
Kött har verkligen en speciell lukt, inte minst om man varit med vid slakt. Jag har fortfarande svårt att förlika (ordvits!) mig med lukten men så länge som köttet inte luktar riktigt illa så är man på det gröna. (Såg en dokumentär om lukt på SVT för ett tag sedan som var mycket intressant. Hur lukten hos människan skyddar oss mot potentiella livsfaror. Om man t.ex. blir magsjuk av att äta något speciellt så kan man efteråt inte ens känna lukten av samma sak utan att må illa eftersom kroppen försöker skydda oss från det som gjorde oss sjuka förra gången.
Personligen kan jag omöjligen äta vit fisk igen efter att jag och frugan blev magsjuka av kolja med smörsås  :-\)
1549
Det här var det vin som fick in mig i vinvärlden.. och det var kanske på både gott och ont.. Dessutom är det faktiskt riktigt gott.
1550
Du kan också marinera kött med fruktsaft/enzymer från t.ex. kiwi.
Se bland annat: http://school.chem.umu.se/Experiment/73

En av huvudorsakerna till att man marinerar är att man vill undvika att köttet ska torka ut under tillagning och bli allt för torrt. Är man ute efter att smaksätta köttet bör man istället prova glaze, vilket är perfekt nu när det börjar bli grilltider igen  :D
1551
Det viktigaste är väl nästan att man låter köttet möra till sig ordentligt innan man ska använda det. Jag kände en kötthandlare en gång som sa att så länge det inte luktar riktigt illa så är det ingen fara, det får gärna t.ex. vara lite grönt/melerande och affärernas bäst-före datum är bara att glömma.
1552
Citat från: Anne skrivet 2007-04-08 22:55
King Solo använder jag också, gärna. Vanlig vitlök tycker jag ofta blir dålig fort, men den här håller kanonfint. Och den håller jättebra även om man skär bort en bit av den, om den bara ligger tätt packad. (I plastfolie, för min del.)

Ett tips, om du inte redan vet om det, är att köpa en liten lerkruka att lägga vitlöken i när du förvarar den i kylen. Det funkar också med en vanlig liten blomkruka (en sån brun i lergods) med någon form av lock över (inte plastfolie eller liknande). Jag hittade en för ändamålet avsedd kruka på loppis för en femma och helt plötsligt håller vitlöken i all evighet. Nästan.
1553
Sara har en oerhört jobbig attityd mot allt som hon anser är onyttigt och försöker ofta förminska och löjliggöra den där sidekicken när hon t.ex. tar för många nötter eller snor åt sig en bit fetaost.
1554
Citat från: Urban skrivet 2007-04-12 21:16
Jag var på en butik som heter Cervera för någon dag sen. Såg att dom reade ut ett set med 5 globalknivar för 3000 pix, ordinarie pris var ca: 4000-4500 sek. Jag undrar om det är någon här som rekomenderar Global och som har prövat dom.

Hej! Jag har en G-4, en GS-5 och en G18 och är riktigt nöjd. Visst, handtaget kanske är lite smalt men ändå väldigt bekvämt. De är rakbladsvassa direkt ur kartongen men jag har också lämnat in dem på slipning här i Göteborg (Muhréns sliperi) och han kan sina grejer.

Annonser

Powered by EzPortal