Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - alsa

1
I från Amarone guiden.....Amarone är ett ungt vin men metoden för att göra vinet är mycket gammal. Redan för ca 2000 år sedan började romarna göra vin på torkade druvor. Istället för att plocka in druvorna i september/ oktober och börja den sk vinifieringen så lät romarna vindruvorna hänga kvar på vinrankorna ute på fälten i några månader.

Druvorna tappade då runt 50% av sin vikt och innehöll ca 50% högre sockerhalt. Musten var väldigt koncentrerad och både doft och smak blev fylligare än viner gjorda på druvor skördade och pressade under hösten. En del romare flyttade upp till Verona och tog då med sig metoden att göra vin på. Med skillnaden att druvorna plockades i september/oktober och direkt lades på stråmattor inomhus/ i lador under 3-4 månader.

Alltså de druvor som hade mest solkontakt och således var mest mogna vid skörd. Den naturliga fermentationen/jäsningen dog vid ca 13,5%. Efter andra världskriget började en del familjer i Valpolicella att göra Amarone. Via experiment hittade man en jäst som ej dog när alkoholhalten vid jäsningen passerade ca 14,5%. Resultatet blev en torr Recioto. Vinet fick namnet Amarone då det vid denna tid var något bittert. Namnet kommer från det italienska ordet amaro, som betyder bitter. Det görs helt på torkade druvor och har en tydlig karaktär av russin och mörka körsbär. Doften är ofta portvinslik, fast torr. Den höga alkoholhalten (ofta runt 15-16, 5%) och den stora koncentrationen av frukt gör att man upplever att Amarone har en viss sötma.

Metoden att göra vin på helt torkade druvor kallas för Appassimento. Vid ihållande luftfuktighet över 70% riskerar druvorna dock att angripas av sk botrytis cinerea, som också går under namnet ädelröta. Traditionellt anses att en viss botrytisering av druvorna bara är till godo för slutprodukten. Vinet blir då mer komplext. De riktigt traditionella producenterna låter helt naturen styra över torkningsperioden och man ingriper inte alls annat än att man - förstås - är synnerligen noga i druvurvalet.

De sista åren har ett vin dykt upp som heter Ripasso. Detta är en blandning av Valpolicella och Amarone. Man tar färdigt Valpolicellavin och häller över på det fat där Amarone har jäst och där dess druvskall ligger kvar. Genom detta får Valpolicellavinet jäsa en andra gång och vinet tar då till sig smaker från skalresterna från de druvor som använts för produktion av Amarone.

Metoden att göra vin på helt torkade druvor kallas för Appassimento. Vid ihållande luftfuktighet över 70% riskerar druvorna dock att angripas av sk botrytis cinerea, som också går under namnet ädelröta. Traditionellt anses att en viss botrytisering av druvorna bara är till godo för slutprodukten. Vinet blir då mer komplext. De riktigt traditionella producenterna låter helt naturen styra över torkningsperioden och man ingriper inte alls annat än att man - förstås - är synnerligen noga i druvurvalet.

En del producenter har dock valt att göra helt modern Amarone där frukten går före allt annat och man styr noggrant temperatur och luftfuktighet genom ett datoriserat mikroklimat i torkningsanläggningarna. De flesta är idag gjorda på ett traditionellt sätt fast manuella fläktar finns tillgängliga och sätts på om luftfuktigheten blir alltför ihållande.

Det svarta guldet åldras i slavonskt eller franskt ekfat i normalt 2-4 år och sedan på flaska i allt från sex månader till flera år. Grundregeln är att en Amarone bör vara fem år gammal innan man dricker den. Ett vin från tex 2004 skall alltså helst inte drickas före 2009.
2
Har alltid en kall Champange i kylen :)  för det mesta drickar vi Palmer & Co Brutt, eller Blanc de Blancs, välligt bra champange i budget klasssen, dvs. 250-300 kr på bolaget.
3
Barnen beställde köttbullar med chillipasta ocg sallad 8)
4
I dag STARK chill corn carne  med nacos och sallad, hmm, blev Teqila med öl med ;) Fyller ju år i dag ;D
5
Citat från: Hankki skrivet 2010-09-27 06:20
Prövade att dricka Brooklyn American ale igår men det smakade som en blandning av myggmedel och parfym så den skickades till reningsverket direkt.

Men inte får man skicka öl i avloppet heller ;) Men en talande beskrivning var det allt!
6
Suck! Ännu en lycksökare i bantarträsket!
7
Skulle grilla grön sparris, och rullade på dom på "fel" längd på grillgallret, så nästan alla hamnade på kolen....ska nog inte dricka vin innan man ska grilla:-(
9
Kan ni gissa vad detta är?10
Ja! har du sagt A får du säga B ???
11
Citat från: annamaria skrivet 2010-11-03 17:13
lÄlsklingen går på 4 dagars-ledighet så det serveras rött vin till maten.


Längtar med efter en riktig middag och vin, men det får vänta tom. fredag. Den som spar den har ;D
12
I dag GI vänligt, Cesarsallad med kyckling ;)
13
Citat från: annamaria skrivet 2010-11-02 17:58
Jag funderar nu på att börja äta frukost - inte pulver alltså. Jag vill då förstås inte heller gå upp igen. Så nu undrar jag - vad ska jag äta? 200 kalorier får den innehålla.

Ägg är bra frukostmat, GI vänligt är det med ;D Har för mig att ett ägg är ca 80 kalorier?!
Sen kan du väl fylla på med vad du själv tycker om? Hur länge har du ätit pulver, vad är dina erfarenheter från din pulver diet?
14
Citat från: Mickan skrivet 2010-11-02 16:20
Alsa, har du någon ungefärlig koll på hur många kalorier du äter?

Tack Mickan! Uppenbarligen äter-dricker jag flera kalorier än jag gör av med när jag slutat med pulver dieten........
Felet är att man har ätit för stora potioner samt min stora last;  tomma kolhydrater i form av öl!
Men nu tre veckor framöver är det slut med det med :'(
15
Citat från: agnetasch skrivet 2010-11-02 12:40
Slutade du tvärt med pulvret eller tog du det sakta o ersatte t.ex bara ett mål om dagen o sen inget?

Har alltid ätit pulver frukost-lunch, sen en riktig middag genom hela min viktnedgång! Slutade sedan att äta pulver när påsarna tog slut, och tänkte att jag tar dom sista "övervikt kg" genom att äta enligt GI metoden, men tyvärr slarvade jag med maten, så nu är det tillbaka till pulver i tre veckor.....
16
Enligt rykten i sjökretsar så kommer nu en fjärde säsong av Sveriges Televisions omåttligt populära matlagnings- och kulturprogram "Landgång"  att spelas in ombord på bilfartyget M/S Aniara som ägs av  Wallenius rederiet nu i december. Som vanligt är det Anne Lundberg som är programledare och kocken German Zamudio  som huserar i fartygets byssa. Temat för programmet är att German skall återuppleva sin tid till sjöss på sextiotalet. Det skall lagas bortglömda? rätter som Sprängd anka, Wallenbergare och Kyckling Marengo kanske ???
Vad tycker ni om dom tidigare programmen?
//Alsa

17
Citat från: alsa skrivet 2010-10-20 11:59
Har gått ner ca 10 kg sedan mitten på Augusti, har ätit Cambridge pulver blandat med vatten och mixat i frukt i för att få lite "koncistens"i shaken. Detta har jag ätit till frukost samt lunch, sedan har jag ätit en GI middag, funkat fint fint för mig ;D

Suck! sedan slutade med pulver dieten för tre  veckor sedan, så börja man sakta gå upp i vikt igen :-[
Så nu bar man iväg och köpte två nya kartonger med nytt Cambridge pulver för att komma in i sina ordinarie byxor!!
18
Tomatsoppa och ugn tomat-brucetta med chilli och mozarellaost:-)
19
I dag blev det , halstrad röding med Parmesanrösti och basilikasås på M/S Galaxy  ;)

Annonser

Powered by EzPortal