Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - patrik.svensson

41
Hej igen,

Nu är mitt vattenbad klart.
Den värmer mycket fortare än jag först trodde.
Eftersom jag använder lock nu så värmer den till 65 grader på kanske 15 minuter.
(Locket är inte med på bilderna)

Här är lite bilder på min första test. Jag tillagade några ägg, 64.5 grader i 55 minuter.

http://www.flickr.com/photos/31152737@N02/

Jag är i alla fall mycket nöjd med hur den funkar.
Temperaturen verkar hålla sig +/- 0.2 grader ungefär vilket jag anser helt ok för ett hemmabygge.
Jag har även investerat i en bra digitaltermometer.

Sen har jag också fått min vakuum maskin. Så snart blir det en riktig test. Mer info kommer...

//Patrik


42
Alltså, kärlet är ca 30 liter men man fyller det ju inte fullt upp. Så volymen vatten blir nog normalt 15-20 liter.
Det tar ca 1 timme att värma vattnet till 80 grader.
Jag tror att fördelen med ett relativt stort kärl är att det blir lättare att få en exakt jämn temperatur jämfört om man trycker ner
påsarna i en liten riskokare eller liten kastrull.

Jag har nu fått tag i alla komponenter så förhoppningsvis blir allt ihopskruvat denna vecka. Sen skickar jag in lite bilder.

//Patrik
43
Citat från: mani75 skrivet 2008-01-20 16:56
Tjena!

Bra fonder är ett måste  ;) Gör själv två fonder som funkar till det mesta, kalvfond och kycklingfond. Brukar passa på när de säljer hela kycklingar för typ 20 kr/kg, köper typ fem st och benar ur, fryser kötter och kokar på skroven och vingarna. kalvfond kokar jag på fem kg ben, brukar bli ca 2-2,5 liter reducerad fond. Alltid bra att ha i frysen och tar lite tid men kostar lite. Såser o dyl får ett rejält lyft! Fiskfond gör jag sällan, ska jag göra en sås till fisk kör jag musselfond, bättre går inte att få!

Reder mest med toppredning eller maizena till vardags. För att få konsiatens på lite sk. lyxigare såser mixar/vispar jag i smör. Kör jag toppredning mixar jag den med stavmixer, slipper man sikta osv. Alrig varit speciellt förtjust i tjocka såser.

Trevlig forum det här, synes!


Exakt som jag brukar göra. Kalvfond och kycklingfond kommer man långt med. Men favoriten just nu är musselfond.
En vitvinssås med musselfond blir GRYMT god.
Brukar också spara räk/kräftskal och koka en snabb fond på dessa, bra till soppor mm.

Om man gör tex en rödvinssås på hemmagjord kalvfond brukar man inte behöva reda alls utan bara reducera så blir det rätt konsistens.
Gör man på köpefond så brukar jag reda med majsena majsmjöl, alltså inte den där majsena redningen som man kan vispa i direkt.

//Patrik
44
Hej,

Jag kommer att kontrollmäta på olika ställen i karet så att jag är säker på att det är en jämn och exakt temp i hela karet med mat i.
Temperaturregulatorn går att kalibrera så det ska nog inte vara några problem att uppnå exakta temperaturer. Och relät slår till/från med 0.1 graders skillnad.
Så om det trots allt skiljer för mycket så får jag försöka hitta en kraftigare cirkulationspump. Men de tester jag gjort tyder på att det kommer att funka.

Problemet är att jag inte tror att tex en vanlig nedsänkbar akvariepump klarar 70-80 grader.
Så då åker man på en dyrare pump. Eller är det nån som känner till en billig liten cirkulationspump som klarar dessa temperaturer?

Hela idén med att bygga själv är ju att komma lite billigare undan.

Vakuum packaren är DIVA  http://www.blocket.se/vi/16542054.htm?ca=11_s
De hade nån bra deal med en DIVA plus en hel del påsar för 2141 inkl moms + frakt.

Jag har mailat till Empire AB som ska börja distribuera FoodSaver i norden. De sa att tidigast nästa år kommer det att finnas produkter i handeln.
Så det lutar åt en DIVA trots allt.

Nån som vet hur "bra" vakuum FoodSaver ger?
En DIVA ger ca 80-90% vakuum. Det är enligt säljaren max vad det går att få på en kammarlös vacmaskin.
Annars blir det en kammarmaskin (99.9% vakuum) men då är man uppe i minst 10000kr.

Jag ska laga allt möjligt hade jag tänkt mig men framförallt fisk och kött.  Har såklart även förbeställt Kellers nya bok om Sous-Vide
http://www.amazon.com/Under-Pressure-Cooking-Sous-Vide/dp/1579653510/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1221805779&sr=8-1

//Patrik


45
Hej alla,

Jag är helt ny här, men såg att ni diskuterade Sous-Vide.

Jag håller på att bygga ett eget Sous-Vide vattenbad.
Har köpt en temperatur regulator på conrad och slaktat en 2000w vattenkokare som jag monterat i en rostfri kantin på ca 30liter.

Cirkulationen görs med en vanlig luftpump till akvarium och ett böjt rör som ger en cirkulation på ca 200l/timme.

Tester jag gjort tyder på att jag kan hålla temperaturen på +/- 0.1 grader. Vilket ju är kanon.

Total kostnad är:

Kantinen 100kr
Vattenkokare 160kr (på ÖB)
Temperatur utrusting 750kr (  FOX temperaturstyrning 629kr+frakt på www.conrad.se)
Luftpump 160kr

Sen lite smågrejer till (relä, kablar, låda mm). Men säg totalt ca 1300-1500kr när allt är klart.

Om ni vill kan jag skicka lite bilder när allt är helt klart.

Sen måste man ju köpa en vac maskin oxå. Har hittat en för ca 2300kr.

//Patrik




Annonser

Powered by EzPortal