Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Sweber

1
Citat från: Andreas skrivet 2010-01-15 10:42
Sweber: Nej du kommer visst inte längre just nu men du kommer att göra det på sikt om du tar till dig det du kallar drapan.


Lugn och fin nu Andreas, andas djupt.

Jag gör ett nytt försök. Du påstår vid ett par tillfällen i denna tråd att om man har i en liten mängd jäst i en surdeg, så är det jästen som står för allt jäsande, inte surdegskulturen. Hur vet du det? Har läst det någonstans eller är det något du ser själv när du bakar?
2
Den enda Imperial Stout jag provat är Slottskällans och den gillar jag skarpt. Men jag är ingen stoutkännare. Det är den enda öl jag druckit som värmer när man varit ute och vintersportat en kall vinterdag. Har en flaska hemma, jag kan nästan höra hur den ropar på mej.
3
"Sweber: Du fokuserar inte på ämnet, vänder på frågor istället för att svara på dem, tramsar och hugger på oväsentligheter, det främjar inte diskussionen. Försök istället koncentrera dig på att granska och diskutera de argument som gäller ämnet och att leverera nya egna välgrundade argument."

Andreas, eftersom du svarar med denna drapa istället för att ens försöka ge ett vettigt svar på dom frågor jag har ställt som faktisk rör ämnet (användandet av ordet rabiat är en annan diskussion) så inser jag att detta inte kommer längre.

För övrig tycker jag att likna utlärandet av att använda jäst i surdegsbakning vid att lära ut fortkörning i körskolor, är inget annat än rent trams.


4
Vad har ordet rabiat med schyst diskussion att göra? Kan man inte använda det ordet om man diskuterar schyst? Eller är det jag som inte är schyst som kallar dej rabiat? Vilka ord är tillåtna? Ett förtydligande vore bra.

Förtydligande, rabiat för mej är att principerna blir det viktigaste, dvs en synonym till stelbent. Om du har problem med det ordet så räcker det med stelbent.

Motsatsen till rabiat är väl Graucho Marx som lär ha sagt ungefär att detta är mina principer och tycker ni inte om dom så har jag andra.  

Andreas, jag är fortfarande lite nyfiken på var du fått det ifrån att man inte jäser med surdegen om man tillsätter en gnutta jäst?
5
Andreas, vem förutom du påstår att man inte jäser degen med surdegskulturen om man tillsätter en gnutta jäst? Är det bara svart eller vitt för dej? En surdeg med en gnutta jäst är en jästdeg? Endast helt jästfria degar är surdegar?
6
Vet du Andreas, jag ser ett mönster här. Varje gång jag tycker att du verkar lite rabiat eller stelbent så undrar du om jag har käst vad du skrivit. Nu ska jag avslöja en sak för dej, det är på grund av att jag läst det du skrivit som jag tycker att du i vissa frågor är rabiat eller stelbent. Nu bollar jag över till dej, med ledning av ditt svar på mitt förra inlägg undrar jag om du läst det?

Hur gammalt är skämtet med surdegspolis? Jag trodde att det var från denna tråd tidigare idag eller möjligen igår?
7
Tydligen finns det en surdegspolis i alla fall.  ;)

Jag tycker att du Andras är synnerligen stelbent i den här frågan. Man låter inte alls bagerijäst göra jäsjobbet , i alla fall inte hemma. (Hur det går till på brödfabriker vet jag inte) Man stöttar surdegen lite bara. Det ger ingen smakförändring, det ger ingen konsistensförändring.

Bakar du surdegsbröd för att få en syrlig smak kan man ha mycket jäst och lite surdeg om man vill. Bakar med med surdeg för att det är kul just surdeg och man är road av att se hur olika surdegskulturer påverkar slutresultatet, ja då behöver man inte ha jäst alls. Och alla varianter därimellan finns oxå. Och jag tycker inte att det finns rätt och fel i detta. Och inte kan jag se det som fusk att ha i lite jäst i en surdeg. Fusk är ett starkt ord som man ska använda med en viss försiktighet. Fusk blir det för mej om jag lovar dej att brödet du köpt av mej är jäst endast med hjälp av surdeg och jag ändå blandar i jäst.

Du skriver ju själv att det inte finns någon anledning att krångla till det i onödan annat än om man vill vara snobbig. Att tillsätta ca 5 g jäst, villket är en vanlig mängd dessa sammanhang, för att stötta surdegen är inte att krångla till det, det är att förenkla. Att utesluta jäst av principskäl, det är att krångla till utan anledning tycker jag. Men det är min åsikt.

Å andra sidan så kan man ju baka med ren surdeg utan att det smakar syrligt. Det har med surdegskulturen att göra. Vet man vad man gör kan man baka vetebullar på surdeg som inte har minsta spår av surdegssmak i sig.

Om man jobar med att baka på hembygdsgården i byn med att bevara allt som det var förr, då ska man givetvis använda gamla metoder och gamla sädesslag och baka i vedeldad ugn osv. Men det är ju ren museeverksamhet.

Du gräddar väl i vedeldag ugn Andreas? Elektrisk ugn är ju fusk. ;=)
8
Matbröd / SV: Levain
2010-01-04 08:36
Min uppfattning i frågan är att det snarare handlar om hur man går till väga för att få fram den slutgiltiga degen, än vilket jäsmedel man använder.

Andreas, det verkar som om du tycker att det är viktigt att alla förstår att levain bara är ett snobbigare ord för surdeg. Varför är det så?
9
Det är lugnt Andreas, det var inte menat som negativ kritik, snarare ett litet drömmande.  :)
10
det är ABBAs inläggnignssill och receptet komer från Johan Webers Kokbok med Östgötamat.
11
Hustrun fick ett ryck och fixade till ett par burkar med sånt här.
13
Andreas, att länkade bilder kan försvinna är ju ett skäl gott som något till att ha "intern lagring". Det jag menade med klumpigt är dels att bilderna hamnar underst, man vill ibland ha en bildtext eller bädda in bilder i texter. Dels är det en hel del jobb med att göra småkopior av dom bilder man önskar posta. Det ideala hade kanske varit ett i det närmaste obegränsat lagringsutrymme och ett script som skalar ner bilder till rätt storlek automatiskt när man laddar ner dom. Men jag förstår varför det funkar som det gör.
14
Det här är ett klumpigt sätt att visa bilder på.
15
Undrar varför jag bara kan lägga ut en i taget.
16
En droppbild till.
17
Kryddburken, jag trodde inte att den infon följde med till forumet. Tack för upplysningen. Visst är det användbart.
18
Hade finbesök igår. Knappt en vecka gammal.
19
Andreas, kameran är ju min D90 och gluggen Tamron 90mm macro. Den blå färgen kommer av att kameran är inställd på vitbalans glödlampa. I övrigt minns jag inte riktigt, bländare 18 tror jag och en slutartid kort nog att stänga ute bakgrundsljus.

Jag har en fundering om det här med bilder. Tidigare har jag ju bara lagt in en länk, som tex i mitt förra inlägg med en droppbild. Då tar jag väl inte upp plats på din server? Eller lagras en kopia hos dej? För när jag gör som i inlägget ovan så lagras väl en kopia hos dej? Det är väl därför det är viktigt att hålla nere storleken på bilderna?
20
Citat från: kryddburken skrivet 2009-11-27 21:24
Sweber!
Grymt snyggt! Extern blixt? Har du den riktad?
Efterarbetad nåt i PS?


Ja, extern blixt, stående på diskbänken brevid glaset som vattnet droppar ner i. Slagen i en vit skärbräda 25cm bakom glaset för att få ett mjukt motljus.

Den enda efterbearbetningen är lite ökad kontrast och att den är lite beskuren på bredden.

Annonser

Powered by EzPortal