Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Sweber

21
Hm, jag får visst inte posta fler bilder?
22
Nya försök med droppar. Inte så bra bilder på själva dropparna men plasket är väl ok?
23
Jag vet igentligen bara det som stått i media. Nerikes Allehanda skrev om det. Det var det tredje bekräftade dödsfallet i sverige och det stått om det till och med på A-bladets hemsida. Dösorsaken ska vara hjärtinfarkt orsakad av viruset. Mer än så vet jag inte.
24
Citat från: Jomael skrivet 2009-11-25 20:13
Vad tråkigt att höra om din släkting, Sweber. Var din släkting i riskgruppen pga någon sjukdom eller så?
Ja, han var kraftigt överviktig. Men har var inte speciellt sjuk, bara lite förkyld och hittades död i sängen i sin bostad. Hjärtinfarkt i sömnen, om jag har uppfattat den knapphändiga informationen.
25
Citat från: kjpil skrivet 2009-11-19 17:36
Idag köpte jag ett Tamron 90 mm :) kommer dock dröja lite innan jag hunnit pröva ordentligt :/

Jag har testat lite med reflektor - inte så proffsigt, jag har ju fortfarande inte fått se dina reflektorsetup sweber. Jag har fått ganska ok bilder, satte blixten på ett stativ bredvid och håller en degbunke över som jag slår blixten rakt in i - reflekterar mot maten och blir dugligt :)


Det finns så många varianter att prova med. Tänk bara på följande:

När man experimenterar med ljussättningar kan det vara enklast att köra kameran i manuellt läge. Då kan man nämligen ändra en parameter i taget och se vad som händer. Om du vill fota en talrik med mat, sätt kameran på stativ och välj iso, bländare och slutartid så att ljusmätaren i sökaren blir nöjd. Vi säger att du fick värden 1/100s och f8 och iso 200. Nu har du fått en bra startpunkt. Rikta blixten, som i detta exempel är ställd i läge TTL, mot taket eller en vägg eller rent av ett fönster, så att ljuset från blixten studsar och sedan reflekteras tillbaka över maten. Detta ger ett mjukare ljus än om man slår blixten rakt på maten.

Bakgrundsljuset och blixtljuset mäts separat. Den mätning av blixtljuset som bestämmer hur starkt den ska lysa, sker med hjälp av förblixtar som skickas ut från blixten någon 1/100s innan slutaren öppnar och blixten avfyras på riktigt. Detta innebär att om du först slår blixten rakt mot maten och sedan väljer att rikta den bort från maten för att den ska studsa mot en vägg, kompenserar kameran och blixten själva för ljusbortfallet och maten blir lika starkt belyst. (under förutsättning att blixten är stark nog)

Vad gör man nu om blixtljuset blir för starkt och ger vita blänk som stör? Att korta ner slutartiden från 1/100 till 1/200 gör inget åt blixtexponeringen. Själva ljusblixten är så kort, som regel betydligt kortare än 1/1000s, så att allt ljus från blixten hinner in till sensorn innan slutaren stänger även om du kortar ner slutartiden till 1/500. Väljer du en mindre bländaröppning så kommer TTL-automatiken att justera upp blixten så att den ger samma blänk i maten som innan. Du måste dra ner på ljusstyrkan på blixten med hjälp av blixtkompensation-knappen. Detta görs i 1/3 steg. Ta ett steg i taget tills det blir bra.

Vad gör man om det faller in dagsljus genom ett fönster som har en annan färg och som orsakar blänk? Nu är det slutartiden som gäller. Korta ner den och det omgivande ljuset minskar i bilden. Om det inte ser bra ut med olika ljustemp på blixtljus och dagsljus, får du korta ner slutartiden så mycket så att dagsljuset försvinner. Eller om du vill ha dagsljuset med i bilden och på så sätt få två ljuskällor, måste du sätta ett färgfilter på blixten så att blixtljuset få samma färg som dagsljuset.

Varför använda blixt? Prova med långa slutartiden och stativ och dagsljus eller olika lampor som kan mjukar upp genom ett ark smörpapper eller en bit tunt vitt tyg. Se till att fixa vitbalansen bara.

Annars är en sb-600 fullt tillräcklig för att fota mat, man behöver inte något studiokit även om det förmodligen är skitkul.
26
Vi vaccinerade oss i helgen alla fem och biverkningarna slog så olika. En, jag själv, fick inga biverkningar alls. Det kändes som ett litet ynkligt blåmärke på armen bara. 16-åringen fick lite feber, men inte ont i armen. De båda 14-åringarna fick båda duktigt ont i armen och kunde inte ligga på vänster sida och sova. Men ingen feber, bara lite hängighet som troligen kom av sömnstörningen. Hustrun fick även hon duktigt ont i armen och dessutom lite feber på kvällen. När hon vaknade igår morse hade hon 39,5 och hade sedan hög feber hela dagen. Hon hade fortfarande strax över 38 i morse.

Jag kanske skrev det någon annanstans här på forumet, men jag var på begravning förra veckan av en kusin som dog av nya flunsan. Han blev 48 år. Hade han hunnit få vaccinet hade han troligen levt idag. Eftersom jag inte ser några nackdelar med vaccinet, jag skräms inte av konspirationsteorierna på nätet, så räcker det som skäl för mej att vaccinera mej.
27
Jag googlade lite snabbt på Amalgamskadefonden och hittade en tråd om kvicksilver och vaccin och svininfluensa. Jag klistrar in en text som jag inte skrivit själv, men som speglar min åsikt i frågan så bra att det skulle kunnat vara jag som skrivit det.

"Nja, det där lät som direkt taget från Amalgamskadefondens hemsida...

Både metylkvicksilver och etylkvicksilver sammanfaller till oorganiskt kvicksilver och det är det som blir kvar i kroppen.

Citat från läkemedelsverkets hemsida om kvicksilver i vaccin:
"Både metylkvicksilver i födan och etylkvicksilver i en vaccindos tas upp nästan fullständigt i kroppen. Det finns dock skillnader i hur snabbt de elimineras från kroppen, i vilken utsträckning de tas upp i hjärnan samt i vilken utsträckning de bryts ner till oorganiskt kvicksilver. Det är vidare oklart i vilken form som kvicksilvret är mest toxiskt; i form av etyl/metylkvicksilver eller i form av oorganiskt kvicksilver som bildas i hjärnan genom sönderfall av etyl/metylkvicksilver. Baserat på en studie på apa kan dock ett "worst case scenario" räknas fram i vilket etylkvicksilver skulle kunna vara ca 2 ggr mer toxiskt än metylkvicksilver (baserat på mängden oorganiskt kvicksilver i hjärnan)."
(www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-.../)

När det gäller Amalgamskadefonden, är det ingen som funderat på att de vinklar sina förskningsresultat för att driva SIN sak, nämligen att amalgam kan orsaka hälsoproblem (något som aldrig bevisats)?

Amalgamskadefonden är beroende av donationer för att fortvara och driva sin sak, det är sedan länge känt att de bedriver tendentiös forskning, dvs det jag skrev ovan - de tolkar sina data utifrån vad för resultat de VILL ha. Så får och KAN inte de statliga forskningsorganen göra och därför litar jag mer på vad Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet säger framför en privat intresseorganisation.

Gällande Maths Berlin, den professor som enligt Amalgamskadefonden påstår att kvicksilvret i vaccinet kan orsaka fosterskador så är det anmärkningsbart att han inte någonstans nämner det faktum att vaccinets molekyler är för stora för att passera placenta och jag undrar om han bara inte vet om detta (han är ju trots allt professor i miljömedicin, inte geriatrik) eller om han håller tyst om det eftersom det då inte ger Amalgamskadefonden samma tyngd?

Nej, kvicksilver ÄR inte bra, men man injicerar inte en hög dos tiomersal rakt in i blodomloppet som man gjort på forskningsdjur som används för att bevisa att kvicksilver är farligt. I de tester på dräktiga råttor som gjorts med vaccinet har inga negativa effekter påvisats, inte heller några risker och faktum är att just reproduktionen skiljer sig väldigt lite mellan olika däggdjur och det är ju därför man med säkerhet kan säga att det inte föreligger några risker för fosterskador när man vaccinerar sig mig influensan. Det finns ju en anledning till att just råttor använts och ansetts vara tillräckligt med testunderlag, det är ju inte så att man hoppas att det fungerar likadant på människor!"

"Jag säger inte att du lyssnar på fel källor, jag säger bara vad jag tycker om dem och att det kan vara bra med lite källkritik när man på allvar överväger något som ogranskade källor säger. De statliga källorna ljuger liksom inte, det finns däremot inget som hindrar Amalgamskadefonden från att överdriva eller förvrida sina "forskningsresultat".

Kvicksilver i läkemedel är inte förbjudet, det finns flertalet andra vaccin som innehåller kvicksilver och då i betydligt större mängd.

Den lag som röstades igenom i somras gällde som jag förstod det inte kvicksilver i läkemedel (inom tidigare fastställda gränser).

Jag har inte sagt att vaccinet är ofarligt, jag återger bara det som jag själv har läst på officiella källors hemsidor, nämligen att det inte finns något som helst underlag i dagsläget för att vaccinet skulle innebära någon som helst risk. Till skillnad från influensan..."

"Sen har jag lite svårt att förstå varför man väljer att lita till EN ogranskad forskares utsago (på ett område som han inte ens tillhör) framför de statliga forskare och läkare som är mycket mer insatta i just hur vacciner fungerar, hur de påverkar vår kropp, hur näringutbytet mellan mamma och foster fungerar osv, de som har studerat just detta vaccin i detalj i månader. Men det är väl klart man väljer själv vem man lyssnar på och jag menar inte att din åsikt eller din oro är mindre värd än min."
28
kjpil, har kommer de utlovade bilderna. Den första bilden, den på mjukdjur i ljuslådan, är bara till för ilustration, jag använder en djupare låda som är mjölkigare. Men principen är, lådan placerad som på bilden, ett A3-ark med valfri färg som bakgrund böjt mjukt för att undvika att få en horisont i bilden. In med talriken i lådan, blixt utanför lådan. Har man en D90 och en sb-600/800/900 är det enkelt att reglera ljusstyrkan. Placera blixtern där du vill ha den, men var noga med att låta ljuset gå genom lådans väggar och tak för att bli mjukt. Välj en bländare och ta bilden. Om ljuset är för starkt eller svagt, reglerar du det med "flash compensation". Får du problem med blandljus med olika färgtemp kan du döda det omgivande ljuset med en kort slutartid, det påverkar inte blixtexponeringen.

Bild 2 är hur det kan bli om man fotar  en liten kniv i lådan. Jag hade en manuell blixt som inte var kopplad till kameran så jag fick ha en lång slutartid och utlösa blixten för hand. Exponeringen reglerades med bländare.
29
kjpil, vad har du för blixt? Vad ska du plåta?

Det finns både för och nackdelar med både studio och små-blixtar. En studioblixt ger massor av ljus och går på nätström. En kamerablixt är liteln och smidig och ofta räcker ljuset långt även för studiobruk. Det krävs ingen nätsladd, men i gengäld går det åt en massa batteri. Nikons blixtautomatiksystem gör att det är många gånger enklare att få till ett bra resultat med med ett par sb-600/800/900 än med studioblixtar.

Studioblixtar är oftas mer uthåliga och tål att användas intensivt, en kamerablixt kan överhetta och gå sönder om man är för ivrig med den.

Om du är intresserad av att lära dej mer om blixtfotografering så rekomenderar jag det att avsätta ordentligt med tid och kolla igenom följande länkar:

http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/01/nikon-flash-two-separate-metering.html Går igenom hur Nikons blixtautomatik fungerar.

http://strobist.blogspot.com/ Handlar om blixtfotografering utan automatik. Börja med underrubriken Lighting 101. Det är som små lektioner i blixtfotografering som verkligen börjar från början.
30
Citat från: Hasse skrivet 2009-11-20 11:54
Jag kom fram till, att självklart måste jag köpa något som är helt onödigt och som jag inte behöver, men som är kuuul!    :D

Sånt mår man bra av.
31
Hasse, nu blev jag lite avis. 3000 är ju inte mycket pengar i sammanhanget. Och man får både softboxar och ett paraply. Och stativ. Suck,, det är ju jul snart. Får prata snällt med hustrun. ;D
32
Jag visste inte att "sjömän" var en tillsats och hade ett E-nr?
33
Om Andreas kan svara eller inte, får du fråga honom om.

Vad har kameramärket för relevans till dom anmärkningar/rättningar av Andreas som du skrev?
34
Visserligen använder inte Andreas kanske dom vedertagna termerna i sitt inlägg, men det är inte svårt att förstå vad han menar och du missar målet fullständigt, Hankki.

Det Andreas menar är att sensorn ska vara ljuskänslig, vilket i praktiken innebär att han efterlyser en sensor som kan användas på höga iso-tal med så lite brus som möjligt. Generellt gäller att en större sensor ger en brusfirare bild, allt annat samma. Så visst kan man säga att ljuskänsligheten spelar roll och att sensorstorleken oxå spelar roll för ljuskänsligheten.

Ljusstark optik däremot, det är något helt annat. Om du måste blända ner en ljusstark glugg till f8 så spelar det kanske inte så stor roll om dess största bländare är 2,8 eller 5,6. Dock brukar ljusstarka gluggar ha bättre optiska egenskaper än ljussvaga, som distorsion och kromatisk aberration vilket kan vara till nytta även på f8.
35
Jag hittade ett par bilder på plastbacken, men jag får ju inte lägga in bilder på det sättet som jag gjort ovan. Och jag orkar inte sitta och redigera och förminska bilder ikväll. Jag har även en bild på när jag steker fläsk med tidningspapper på induktionshällen för att det ska bli lättstädat. Det pågår visst en diskuttion om det i en anna tråd. Vi får se om jag orkar en annan kväll.
36
Nu såg jag att Cyberphoto har satt ett pris på den nya Nikon makrogluggen. 5500sek. En knapp tusenlapp med är vad Tamron 90 kostar. Värt pengarna? Lite ljussvagare, men å andra sidan ett väl fungerande VR och internfokusering. Om oberoende tester visar att den optiska kvaliten är lika bra som Tamron 90 så tror jag det kan vara värt mellanskillnaden om man vill kunna ha sitt makro som kort tele. Detta på grund av VR och snabbare autofokus. Om man inte störs av att Tamronen blir dubbelt så lång när man fokuserar vid närgränsen, och ska ha sitt makro till just bara makrofotografering, kan det vara svårare att motivera prisskillnaden.
37
Tack för berömmet, bloggen uppdateras väldigt oregelbundet.

Jag har en bild hemma på hur jag använder plastbacken. Om jag hinner och kommer ihåg kan jag slänga upp den här. Om du går till inlägget den 25 mars i år i min blogg så ser du en bild på en kaffekopp. den är tagen i plastbacksljuslådan. Och inlägget från den 24 mars visar ett annat sätt att mjuka upp och styra ljuset. Hemmagjort diffusor på blixten och en hemmagjord reflexskärm. (alufolie på en bit kartong)

Om du inte har hittat den tidigare så kan jag tipsa om nikonforum.se. Där finns tips och bilder för inspiration mm.

För övrigt har Nikon just nyss presenterat en glugg som kan vara precis det du vill ha. En makroglugg på 85mm med antiskak (VR) och internfokusering. Inte riktigt lika ljusstark som Tamron 90, men jag tror att i de flesta sammanhang är det försumbart. Internfokusering innebär att frontlinsen inte snurrar vid fokusering och att objektivet inte blir längre när man fokuserar på nära håll. Tamron 90 blir nära på dubbelt så långt vid fokus närgränsen som vid fokus på oändligheten. Kan vara värt att tänka på. Jag vet inte vad den kommer att kosta dock.

Vad gäller Sigma 70mm och Tamron 90mm så är det så att om dom har samma avbildningsskala så blir det lika tajt. Skillnaden är att du med 70mm måste gå lite närmare motivet än med 90mm. Vilket är bäst? Smaksak, tycker jag. Dom som fotar mycket insekter vill ofta ha 150mm makro för att inte behöva gå så nära att man skrämmer bort motivet. Men samtidigt blir det svårare att undvika skakoskärpa. Många gillar 60mm makro då den brännvidden gör gluggen lämplig som porträtt och allmän glugg då 60mm hamnar i gränslandet mellan normal och tele. 90mm funkar bra till det mesta tycker jag men det är ju inte något man kan ha som allroundobjektiv då 90mm ger ganska mycket tele.  Hade jag haft råd hade jag nog skaffat med nikkor 105mm makro.Men den kostar 9500sek.

En Tamron 90 kostar 4600
Sigma 70mm kostar 5000
Sigma 105mm kostar 4900

Priser från cyberphoto.se
38
Jag har ett Tamron 90mm till min D90 och den gluggen är känd för sina fina optiska egenskaper. Jag använder den både till närbilder och som kort tele. Autofokusen är långsammare och får ofta leta mer fram och tillbaka än med tex kitgluggen 18-105 som jag har till min D90. Makroobjektiv är som regel mycket skarpa och fina optiskt. det har och göra med dom krav som ställs på optiken vid extrema närbilder och korta skärpedjup. Skärpeplanet måste i dom fallen vara så rakt som möjligt. Ett makro har som regel dessutom en avbildningsskala på 1:1, dvs att ett objekt som är 5mm lång i verkligheten, kan avbildas som 5mm långt på sensorn. Ett Nikkor af 85 f1.8 har en närgräns på 0,85m och en avbildningsskala på 1:9,2. Då kan du inte ta den typ av närbilder på tex mat som jag tror att du är ute efter. Som jämförelse har ett Nikkor af 50 1.8 en närgräns på 0.45m och en avbildningsskala på 1:6,67. Då kan ta närmare närbilder med 50mm-gluggen än med 85mm-gluggen. En Nikkor 70-300 har en närgräns på 1,5m och en avbildningsskala på 1:4.

I min blogg finns ett par matbilder tagna som hastigast i helgen med D90 och Afs-18-105. den gluggen har en närgräns på 0,45m och en avbildningsskala på 1:5. Med risk att jag bryter mot någon forumregel, försöker jag lägga in en länk till bloggen.
http://pysselitenskarlslok.blogspot.com/

Om man vill ha en ljuslåda som är lite robustare än en pappkartong, kan man använda en halvtransparant plastback. Jag köpte en på Bauhaus.

Tamron 90 @ f5 på en D40


Tamron 90 @ f22 på en D40
39
Ska det vara ursvenska rätter så ska det väl vara sånt som dom åt när dom första människorna vandrade in hit när den senaste inlandsisen drog sig tillbaka. Dom var ju jägare och åt det dom fick tag på lokalt. Fast dom var ju nomader och kom ju utomlands ifrån och hade ju med sig ideer från andra regioner så riktigt svenskt var nog inte det heller. Dessutom fanns det ingen Sverige på den tiden. Betyder det att det inte finns någon riktigt svensk mat? (ja, jag tycker att nationalism kan vara en smula fånigt ibland. I mina svagare stunder undrar jag om inte nationalstatsbegreppet mest är till besvär och elände i det moderna samhället. )
40
Har potatis ett lågt GB (GL)? Gäller det kokt potatis eller potatis generellt? Redningen i en sås nå ha högt GI men med tanke på dom små mängderna så borde det ha lågt GB.

Annonser

Powered by EzPortal