Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Sweber

681
Jag kommer nog att göra om det, men jag föredrar enris eller fruktträ. När vi tog ner ett plommanträ på tomten härom åren, tag jag tillvara på några grenar som jag kapade upp i skivor/stumpar beroende på tjocklek. Jag har en mindre plastlåda full. När jag kommer ihåg det tar jag och lägger ett par bitar i blöt någon timma innan jag grillar. Det ger en god smak även på sånt som ska grillas snabbt som tex burgare.

Laxen blir lite som varmrökt och det smakar rökt om den. Eftersom den är fet så är det tacksamt att smaksätta den med rök, den tar åt sig röksmaken.

Jag är nyfiken på Mesquit, jag har inte provat detta träslag som tydligen är lika typiskt bbq i vissa delar av USA som hickory är i andra.
682
Frågan är om man har nytta av IR eller om det bara fördyrar prylen. Jag ser min matlagning strickt som hobby, men det hindrar inte att jag vill ha redkap av hygglig kvalite. Bra verktyg gör halva jobbet, även för en amatör. jag skulle aldrig vilja skruva ihop en altan med en 99kr skruvdragare från Rusta. Å andra sidan behöver jag inte en Festool eller en Makita för 3000kr+. Fast nu tror jag det blev lite of topic... ;D
683
3 sekunder är ok, 6 sekunder är för mycket. Ska jag köpa en ny så ska den vara snabb. Man ska kunna sticka in den i en köttbit och avläsa temeraturen i olika delar av steken. Då tror jag att 6 sekunder är för lång tid. 1-2 seunder är perfekt. Jag betalar gärna lite extra för att få tag på en sån, men då ska den hålla en bra kvalite och inte vara smäckig och gjord i billig plast.

Jag så en termometer på K-Rauta i Häggvik när jag var där och köpte briketter härom veckan. Den hade IR-avläsning och ett utfällbart metallspett på ca 10-15 cm. men den kostade över 600 kr vill jag minnas. OM den är bra och snabb och hållbar och kan mäta upp till 300 grader, kan jag tänka mej att betala det höga priset. Riktigt bra livsmedelstermometrar för restaurangbruk kostar ju från ca tusenlappen och uppåt.
684
Är det någon här som äger en WSM, eller har erfarenheter av att använda en? När man bbq-grillat på en weber kettle ett tag känns WSM som ett logiskt steg. Den hyllas ju som bekant på vissa sajter i USA som tex http://www.virtualweberbullet.com/, men min undran är om den är lika lättanvänd som dom där bbq-tokiga amerikanarna påstår.
686
Jag har byggt om min One Touch Gold till en Platinum, nästan. ;D

687
Hej Andreas och tack för välkomnandet.

Hur har du monterat termometern från Classe? Jag har allt funderat på den med den ska visst vara 25 cm lång och jag vill inte att den ska vara ivägen för "grillobjekten".
688
Citat från: elka skrivet 2007-06-18 16:36
Förresten, har Du eller någon annan koll på en termometer som kan larma både vid viss övre temp och undre temp som klarar ugn, grill och rök?


Nej tyvärr, jag har faktiskt haft samma fundering. Jag vill ju gärna hålla en temp på mellan 100 och 130 grader i grillen, beroende på vad som ska grillas, och man måste hålla koll och justera draget lite då och då så att tempen inte stiger eller sjukner så det börjat slockna. Den trådlösa jag har kan man välja om den ska larma för max eller min temp, men inte båda på en gång.
689
Citat från: elka skrivet 2007-06-18 16:32
Det finns en "sekund snabb" termometer för under en hundralapp på Kjell o C/O som kanske är lösningen?

Art nr 48516 på www.kjell.com


Har du provat den eller hur vet du att den är snabb?
690
Råvaror, halvfabrikat / Koshersalt
2007-06-18 16:01
Var kan man köpa koschersalt i sverige?
691
Det roligaste och mest beskrivande namnet på en kryddsås som jag sett är "Flaming Ass".
692
För ett par år sedan var vi på semester med familjen och och träffade då en några släktingar inför en större släktträff. Det bestämdes att det skulle grillas men i församlingshemmet som vi hyrt rum i fanns ingen grill. Med så kort varsel blev receptet karrekotletter och engångsgrillar. Fy f-n det var ojämn värme och det luktade, nej stank tändvätska och köttet. (jag var då van vi att grilla på min weber one touch gold 22,5" och var tändvätskefri sedan flera år). Direkt när vi kom hem igen efter denna, för mej, traumatiska grillupplevelse, införskaffades en Go anywhare som numera alltid följer med på semestern tilldsammans med lite briketter och tändbloch/tändpåsar. Man vet ju aldrig när någon släkting häver ur sig "du som är så grillintresserad, du kan väl fixa nått gott" medan dom pekar på sin gammla klassiska öppna grill med vindskydd och rostigt galler, alternativt nyinförskaffade engångsgrillar ;D.
693
Man behöver inte använda rökspån för att det ska bli gott med bbq-grillning. Hickory har dessutom en ganska speciell smak tycker jag. Det viktigaste med bbq-grillning enligt mej är att hålla nere tempen och uppe luftfuktigheten och ha tålamod att låta det ta lång tid. Karrestekar och tjocka revben blir saftiga och mjälla av tillagningsmetoden, inte av röken. Så gillar man inte den typiska bbq-röksmaken, kan man bbq-grilla ändå. Själv har jag oftast plommanträ som rökgivare när jag bbq-grillar. man får dessutom en del mild röksmak från kol/briketterna när köttet får ligga på i så många timmar, ofta 6-7 timmar för en karre på 2.5 kg.

Jag har grillar en halv kalkon med indirekt värme en gång. Halvan vägde 5kg och det var precis att den fick plats under locket.
694
Ett laxrecept till.

Lägg glöden mot ena kanten i grillen. Ställ ett alutråg med vatten i som droppfat bredvid glöden. Lägg på grillgallret och placera en bit fin laxfile med skinnet nedåt ovanför droppfatet, kryddad med salt och nymald svartpeppar. Lägg ev. på blötlagda träbitar, som tex kvistar från äpple eller plommen eller blötlags enris, på göden för lite extra röksmak. Ställ en liten aluform med vatten ovaför glöden. Lägg på locket. Försök att, med hjälp av spjällen, hålla tempen under 150 grader. Låt ligga 45 minuter till 1h. Servera med tex kokt potatis och en kall sås på pesto och gräddfi.

Jag har även testat att lägga på blötlagda hickoryspån. Intressant smak på hickoryrökt lax.
695
Ni menar väl inte att ni kokar köttet/fågeln? Ni värmer det väl sakta i vatten/buljong på låg temp 70-80 grader? Om ni inte har provar att låta tjocka revben eller en karrestek ligga på grillen i 4-7 timmar och sakta bli klara, då har ni missat något. Och hel kyckling tar ju bara 2.5 h på grillen. Svårigheten är väl bara att hålla nere tempen.
696
Jag kan ju bara svara för mej och min grill, men den funkar ju som en varmluftsugn så att värmen sprids ju snabbt. När vi bakar pizza i grillen brukar vi ha de flesta briketterna i en ring runt kanten och bara några under stenen för att stötta den med lite värme underifrån.

Det är viktigt att stenen får ligga länge i värmen innan man börjar grädda, den ska vara riktigt het. Om du har en vanlig ugn med sk pizza/paj funktion, så ser du att den funktionen är varmluft+undervärme. Precis som i grillen. Även pizzerians ugn har väl bara värmen underifrån? När jag äter pizza från pizzerian så brukar det inte vara så mycket färg på ovansidan, lite gyllenbrun på brödkanten bara. Det brukar vara värre när man bakar iugnen hemma och lägger pizzan på en kall plåt. Den skärmar ju eftektivt bort undervärmen tills plåten är genomvarm och då är gärna ovansidan redan på gränsen till bränd. Därför är det viktigt, antar jag, att botten är riktigt tunn så den bakas snabbt när plåten väl är varm.
697
Allt om grillning & BBQ / Termometer
2007-06-18 14:41
Jaha, det här verkar ju vara ett trevligt forum. Jag tänkte sätta er på prov direkt, har någon där ute några bra tips på termometrar till grillandet?

Själv har jag två st stektermometrar av typen dosa, sladd, spett, dvs en dosa med displat som visar temp, en tempgivare i form av en spetsig stålpinne och en stålomspunnen sladd mellan dessa. Den ena kan dessutom överföra tempen trådlöst till en annan dosa så att jag kan hålla koll på tempen utan att stå vid grillen.

Dessa är smäckiga och av tvivelaktig kvalite. Jag har avverkat flera stycken de senaste åren och skulle vilja ha en lösning som håller i längden.  Det jag vill ha är en termometer att mäta tempen under locket i grillen med och en att mäta tempen i grillobjektet med. Idag använder jag mina temometrar så att en sticks ner igenom spjället i locket och mäter tempen under locket. En är instucken i köttet och mäter innertempen. Jag har funderingar om en termometer i locket liknande den som sitter på Webers Platinum. Och kanske en som man kan sticka i kötten och se direkt vilken temp man har i olika delar av tex en stor stek.

Hur gör ni andra?
698
Jag använder Heat Beads (weber) sedan förra året och tycker att skillnaden mot landmanns är stora. Det brinner längre, varmare och det ryker inte lika mycket vid upptändningn. Jag använde ett Weber tändrör med tändpåsar under och med landmanns briketter sveper jag in grannskapet i en kraftig rök som inte luktar gott. Heat beadsen ryker lite svagt de första minuterna, sedan är det i princip osfritt. Grillen är en 22,5" One Touch Gold som jag har haft i 5-6 år. Det starkare värmen gör att jag kan ta mindre mängd briketter vid grillningen. Dessutom upplever jag att jag på senare tid har haft svårt att få upp tempen i grillen med landmanns briketter. Speciellt sedan dom började med dom stora briketterna. Skälet till att jag använde lanmanns överhuvudtaget är att jag har svårt att få tag på Heat Beads. Jag bor i Knivsta och åker oftast till Uppsala för att handla. Närmaste återförsäljare av Heat Beads är K-Rauta i Häggvik. Sist jag var där köpte jag 5 påsar på en gång. Gissa om folk tittade på mej.

För övrigt har jag börjat med att kombinera/blanda briketter och kol. Det ger högre temp och än med bara briketter mer kolsmak. Kolen brinner ju snabbt ner, men briketterna kan man ju tända om när man grillar nästa dag.

Annonser

Powered by EzPortal