2019-10-24 02:37

Nyliga inlägg

Sidor1 2 3 ... 10
1
Jag gjorde iallafall en press denna vecka, menat för att pressa ut burgarbiffar när man gör smash burgers.

Eller vad annat man nu vill pressa med den. Varma smörgåsar kanske.
2
Konsumentfrågor / SV: 30 öre för varje liten fru...
Senaste inlägg av Hasse - 2019-10-22 17:49
Det är inte självklart att plastpåsen är ett sämre miljöalternativ än påsar av papper eller tyg. En tygpåse måste t.ex. användas väldigt många gånger för att vara miljösmartare än plasten.

Fördelar och nackdelar (saxat från expressen.se):

Plastpåse

+ Kräver mindre energi att tillverka och frakta än vad andra typer av påsar gör.

- Skapas av olja som är ett fossilt bränsle som frigör mängder koldioxid när det utvinns och bearbetas vilket gör det till ett miljöproblem. Dessutom tar det hundratals år för naturen att bryta ned plast.

Papperspåse

+ Kommer från förnybara källor. Bryts ner i naturen.

- Framställningen av papperskassar kräver fyra gånger så mycket energi som framställningen av plastkassar. De håller ofta sämre och kan i regel inte återanvändas särskilt många gånger. Och för att tillverka papper krävs skövling av skog vilket inte är helt oproblematiskt.

Tygpåse

+ Om du verkligen är bra på att använda din tygpåse, kan den spara stora mängder energi.

- Tyg kommer från förnybara källor, men framställningen av en tygpåse är så resurskrävande att den måste användas hundratals gånger för att det ska motsvara en plastpåse för varje tillfälle.
3
Konsumentfrågor / SV: 30 öre för varje liten fru...
Senaste inlägg av agnetasch - 2019-10-22 07:59
Man får väl börja sy eller virka små olikfärgade påsar till frukt-o grönt och ta med hemifrån varje gång man handlar. Bruna för potatis, orange för apelsiner, röda och gröna för äpplen. Många påsar blir det :-O
4
Konsumentfrågor / SV: 30 öre för varje liten fru...
Senaste inlägg av Skogis - 2019-10-21 20:13
Citat från: Andreas skrivet 2019-10-21 13:33Bärkassar är en sak. Men Frågan är vad tanken är att detta med frukt- och grönsakspåsarna kommer att leda till, kommer folk att sluta använda småpåsar nu och packa sin frukt och sina grönsaker i något annat? I vad?

Inget om det är rimlig mängd av var sort.
Sen jag började med att blippa har det blivit mer och mer sällan som jag lägger frukten/grönsakerna i en egen påse. Jag väger var sak för sig och fäster prislappen på bärkassen som efter ett tag har rätt många lappar på sig. Det har blivit lite av en sport att återanvända bärkassen så många gånger som möjligt men det funkar väl sådär med coops tunna miljöpåsar.
5
Konsumentfrågor / SV: 30 öre för varje liten fru...
Senaste inlägg av Hasse - 2019-10-21 19:04
Jag håller på bärkassar av papper. Men det har också börjat komma påsar i ett kraftigare material som kan användas många gånger.

Småpåsarna till frukt och grönt bör fungera utmärkt även om de görs av papper.
6
Konsumentfrågor / SV: 30 öre för varje liten fru...
Senaste inlägg av Dennis - 2019-10-21 14:04
Finns det inga bionedbrytbara alternativ? Ibland har dom sådana i affärerna här, eller det påstås ju vara bio, men vad betyder det då. Kan det slängas i komposten eller?

Jag undrar hur det vore med gammaldags bruna papperspåsar? Men dom kanske går sönder för tyngre saker och så ser man inte igenom dom
7
Konsumentfrågor / 30 öre för varje liten frukt- ...
Senaste inlägg av Andreas - 2019-10-21 13:33
"Skatten, som ska träda i kraft 1 maj nästa år, tas ut med tre kronor per plastbärkasse. I dag kostar en sådan redan mellan två och tre kronor i butiken, så priset för kund kommer att hamna runt fem kronor. Förutom plastpåsen för matvarorna vid kassan, blir det en skatt på 30 öre på de små genomskinliga rackarna som används för frukt och grönsaker."

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/Op058k/tre-kronor-i-skatt-pa-plastbarkassar

Bärkassar är en sak. Men Frågan är vad tanken är att detta med frukt- och grönsakspåsarna kommer att leda till, kommer folk att sluta använda småpåsar nu och packa sin frukt och sina grönsaker i något annat? I vad?
8
Vetgirig, frågelåda / SV: Skillnader mellan varmkorv...
Senaste inlägg av Dennis - 2019-10-21 10:47
Citat från: Andreas skrivet 2010-08-08 14:38Varför finns det både varmkorv och grillkorv, vad är skillnaden?

Ur ett finskt perspektiv så grillkorv är tjockare och kortare och äts till maten eller är måltiden.Medan varmkorv är ibland längre, alltid smalare och äts oftast i ett varmkorvsbröd.
9
Matbröd / SV: Provade att laga egna hamb...
Senaste inlägg av Dennis - 2019-10-21 10:30
Ja det är väl att det är också potatismjöl och mjölkpulver i det.
10
Konsumentfrågor / Fiskodling på torra land och h...
Senaste inlägg av Andreas - 2019-10-18 09:02
Hittade intressant artikel där det går att läsa om fiskodling i bassäng på torra land hos Gårdsfisk i Skåne och hållbart fiskfoder:

"- Fodret är vår nästa stora utmaning för att göra det cirkulära vattenbruket hållbart... I dagsläget matas fiskarna ...  med fiskmjöl - helt enkelt torkade fiskar som malts ner till ett pulver. Men på sikt ska fiskarna äta enbart vegetabilier"

"Hur smakar egentligen dina fiskar?
- De är supergoda. Rödstrimma liknar den svenska abborren men kan användas i vilket recept som helst med vit fisk. Clarian är lite köttigare och kryddas gärna med rosmarin och timjan i stället för dill och citronpeppar."

"Vi tar oss till Eskilstuna och återvinningscentralen Lilla Nyby, där de arbetar just med att ta fram ett hållbart fiskfoder. I en avskild byggnad möter vi Benny Björk i full färd med att mala gammalt bröd och murken sallad. ... i handen håller han en liten plastburk med 15 000 knappt synbara larver. Om två veckor kommer de att ha ätit tio kilo och vara tre centimeter stora krabater av fett och protein."

https://www.svd.se/simmar-framtidens-mat-i-bassang-pa-skanska-slatten
Sidor1 2 3 ... 10

Annonser

Powered by EzPortal