2020-08-03 16:32

Nyliga inlägg

Sidor 1 2 3 4 ... 10
11
Maträtter, recept, tillagning / Göra egna filbunkar
Senaste inlägg av Dennis - 2020-02-16 08:14
Jag tror ni har denna fil i Sverige om nån vill prova och söker en kultur att börja ifrån, den finska filbunken ellet viili som det heter på finska tror jag är lite som långfilet.

Här i Finland är det vanligt ännu att denna äts till vardags men en sak jag inte gjort sen jag var liten var att göra egen fil. Detta gjorde föräldrarna och mor- och farföräldrarna som alla hade kor hemma. Man "silade fil" sade man då man gjorde det hemma.

Från en köpt filbunke gjorde jag 5 till, hade säkert kunna göra 10 om jag ville men mängden skålar samt utrymmet som behövs bestämde hur många jag gjorde. Godare än affärens för det är inte lika syrligt, men om det får stå tillräckligt länge blir det syrligare med tiden. En smaksak...

Jag delade ut innehållet från en fil till fem andra skålar och hällde i helmjölk och lite grädde (smaksak) och låt det stå i ett köksskåp i rumstemperatur i 24 timmar. Sen satte jag in det i kylen en dag till, idag åt jag den första till frukosten.

Äts med typ sylt, eller strösocker, eller som det är.Med en filbunke kan man fortsätta göra ny fil hädanefter om man vill / orkar.
12
Hittade Hoppi´n John hos kultursmakarna. Mycket gott och väldigt mättande.
13
Hur orkar ni gå hungriga varje dag?
14
Maträtter, recept, tillagning / SV: Skivad karré
Senaste inlägg av Mat-Janne - 2020-02-02 13:57
Jag skulle gjort en fet kantarellsås ...  8)
15
Maträtter, recept, tillagning / SV: Skivad karré
Senaste inlägg av Skogis - 2020-02-01 18:54
Det lutar nu åt att det blir champinjoner mellan karréskivorna när det är dags för ugnsberedningen.
16
Maträtter, recept, tillagning / Skivad karré
Senaste inlägg av Skogis - 2020-02-01 14:37
Nya upptåg :)

Köpte skivad karré igår och tänkte bjuda på det som söndagsmiddag, men visst kan man väl göra något roligare än steka/grillad dito?
Funderingarna går kring att varmröka dom i grillen någon timme först och sen köra klart i ugnen i något som kan liknas vid helstekt späckad karré.

Skulle det funka med att varva karréskivorna med något som tillagas samtidigt? Om så, vad skulle man kunna använd? Rotsaker, potatis, kryddor, torkad frukt eller kanske någon grönsak?
Det första jag tänker på är nog kassler varvad med ananas på risbädd, men visst skulle det gå att göra något roligare än så.
17
Har funderat på att använda tryckkokaren men jag behöver veta när tungan är färdig så det får bli i vanlig gryta, då kan jag prova med en sticka utan alltför mycket arbete. Tungspetsen ska tydligen vara tuffast att få mör.
Återkommer när det är dags för nästa steg i beredningen.
18
Ur Hemmets kokbok 1957:

Kokt rimmad kalvtunga
1 kg rimmad kalvtunga
vatten
sopprötter
5 kryddpepparkorn

Tungan får ligga i kallt vatten 1 tim, varefter den skållas och skrapas väl. Den sättes på i vatten, skummas noga då spadet kokar upp och kryddorna lägges i jämte rotsakerna. Tungan får sakta koka tills den är mör. Den kokas med fördel i tryckkokare.

När den är färdig drages skinnet genast av och tungan skäres i skivor. Serveras med svamp eller tomatsås eller med potatismos. Koktid: 1-1,5 timmar.
19
Brinnande kärlek var ju inspirerande  :)
Mos, bacon och lök kan bara bli gott, undra om man kan blanda ner lite baconfett i moset för mer smak? Vill ju inte att något ska gå till spillo  ;)

Funderade kring att röka tungan också men tveka lite om att den nog behövde kokas först. Taget!
20
Hjärta och tunga på just kalv har jag aldrig använt. Men på vilt funkar det här:

https://www.smartfritid.se/rokt-hjarta-brinnande-hjarta

https://www.smartfritid.se/rokt-algtunga
Sidor 1 2 3 4 ... 10

Annonser

Powered by EzPortal