Pannkakor

Startat av Serben, 2007-12-20 12:33

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari


ena

det kan du drömma om *s* en Ena fastnar inte på film *säker* det blir bara ett grått blurr ;)
Säger jag trots att jag varit på estnisk tv o serverat o plockat disk *S*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Dubbla pannor, det var också en variant Ena!

Citat från: Kari skrivet 2009-02-10 22:16
Hur kommer det sig att varje pannkaka (förutom den första som hunden får) har två olika utseenden, sida 1 och sida 2? :)


Och apropå det Ena skriver i #19, jag sätter en klick matfett i pannan innan varje pannkaka men inte när jag vänder dem, ena pannkakssidan är alltså infettad och inte den andra om nu det gör nån skillnad.

Hur gör du med stekfettet Kari?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Smälter en rejäl klick i pannan innan och blandar ner i smeten. Men det händer att jag glömmer bort och skillnaden uteblir.. Men det beror nog vilken panna man använder.

Har testat med rapsolja istället för smör. Fungerar ua.

När du Andreas skriver matfett, vad använder du då?

Andreas

Milda brukar jag oftast använda, annars smör.

Tycker det borde bli nåt slags skillnad på om man om man har fettet i smeten eller om man smälter en klick i pannan vid varje pannkaka, det sistnämnda borde ge en betydligt högre fettkoncentration på ytan vilket i sin tur borde resultera i bättre värmeledning.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Förmodligen helt riktigt med värmeledningen. Utseendet likaså.
Jag har i fettet i smeten för att det går lite snabbare, slippa klicka i mellan varje och vänta tills det smälter. Sparar säkert 15sek/pannkaka..  ;) Så kanske det går åt mindre fett, vilket för mig inte är viktigt.

Kvasthilda

Alla pratar om gjutjärnsstekpannor. Är det ingen som har en pannkakslagg?!

Det har jag....  ;D
Det gör inget om det är enkelt.

vilsjin

Både plättlagg och pannkakslagg, naturligtvis...

roffekock

Vad menar du? Skulle inte en pankakslagg vara i gjutjärn. :o
För mej är en riktig pankakslagg Gjord av just gjutjärn och av helst Skeppshult, väger
2o60 gr har en diam. 2200/mm har en kant på 7/mm Basta. :D

Alla sk pankakslaggar gjorda av aluminium m belägg av teflon kallar jag skit :o och inget annat. Bara för att dom har en egenskap som jag inte gillar YTAN. Dom kan funka om du har en bra gasbrännare men då måste du reglera gasen hela tiden vilket är bökigt.

Det är en konst att få den rätta gyllenbruna färgen på pannkakan,förr var det en ära i att ha denna färg och var det inte rätt fick man en duving av köksmästaren, men då fanns det även bra ägg som hade rätt färg som gjorde sitt.

Vi som stekt pannkakor till för....b vet vad det vill säga att svinga fem pannor på AgAkolspisen och svettas litervis........ ett minne blott som tur är
men om det sen var bäst ???

/rolf
Matforum är bäst

kjpil

Någon som har tips till mitt försök på vandringspannkakor? (torrt pulver & låglaktos)
Jag försökte precis med 50g sojamjöl, 50g vetemjöl special, 1 tsk fiberhusk, vatten, salt och 1msk smör till varje pannkaka.
De blev ätbara - men höll inte ihop (jag hade felaktigt planerat att husk+sojamjöl skulle binda tillräckligt), jag vill helst inte börja med "no egg -pulver" eftersom det saknar protein.

Kvasthilda

Citat från: roffekock skrivet 2009-05-24 15:29
Vad menar du? Skulle inte en pankakslagg vara i gjutjärn. :o



Öh...jo, har jag sagt nåt annat?
Det gör inget om det är enkelt.

roffekock

Nej det har du inte :D Du får se det från den skämtsamma sidan. Kvasthilda det trodde jag bara fick bäras av en i vår familj men nu tillhör du ju inte den som sagt.

/rolf

Matforum är bäst

Kvasthilda

Aha  :D

Min lagg har samma mått som din men vikten har jag inte kollat.Men den kommer inte från Skeppshult tror jag. Det står "PR.SV.FABR" på den, vad det nu kan innebära. Gjutjärn, naturligtvis.

När jag steker pannkakor så häller jag matolja i smeten istället för att smälta smör och hälla i. Olja ska ju vara nyttigare än fast fett sägs det. Jag har sedan en klick smör i laggen när jag börjar steka och eventuellt lite mer senare om det behövs. Smör är gott.

Det gör inget om det är enkelt.

roffekock

Så jobbar en sann konstnär. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Tinto

Steker i mycket bregott på ganska hög värme, men det viktigaste är att byta ut en halv dl av mjölken mot vatten, samt låta smeten svälla minst en halvtimme, då blir de frasiga o knapriga i kanterna som jag vill ha dem :)

Tinto

Metoden att sätta fettet i smeten för att slippa stekfett på varje plätta/pannkaka gör att de blir sladdriga och mjuka! Mycket mycket mycket stor skillnad, prova och jämför!

dePaul

Citat från: Tinto skrivet 2009-06-28 09:14
Metoden att sätta fettet i smeten för att slippa stekfett på varje plätta/pannkaka gör att de blir sladdriga och mjuka! Mycket mycket mycket stor skillnad, prova och jämför!
Jo, fast många av oss föredrar den här konsistensen ;).

~Paul~

Mickan

Jag har med inspiration från andra fått ihop ett toppenrecept på proteinpannkakor/ plättar. Mer protein och allmänt lite nyttigare.

1 dl proteinpulver (Jag kör Eiselt Double Pro vanilj)
0,4 dl grahamsmjöl
0,5 dl fiberhavregryn
1 krm salt
1 ägg
1,5 dl mjölk och/ eller vatten

Vispa ihop och låt svälla 30 minuter. Stek plättar eller pannkaka. Servera gärna lätt kvarg med bär till.

Perfekt för en byggarkropp!?
Video meliora proboque deteriora sequor

Kvasthilda

Är dom goda? Låter tuggigt med havregryn i smeten. :)



Det gör inget om det är enkelt.

Gulligulan

Japp.
Vatten istället för mjölk och stek i olja istället för smör/margarin :)
Då blir de iallafall knapriga och goda :)

Först smälter vi smör i gjutjärnet och häller i smeten och första pannkakan som min man gräddar, blir riktigt flottig men absolut godast :)

(jag tycker verkligen inte om att steka svenska pannkakor, de är för tunna. Isländska däremot är min grej ;) )
Fastkedjad i köket, frivilligt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal