Rijsttafel - recept önskas

Startat av Hasse, 2010-01-24 19:02

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

För några veckor sedan var jag i Rotterdam och passade då på att äta rijsttafel. Drygt tjugo smårätter med varierad kryddning serverades med ris. Det var mycket gott!

Det skulle vara roligt att göra något liknande själv och därför blir jag glad för recept.

annamaria

Oj vad kul. Har jag aldrig hört talas om ( :-[) förrut. Spännande att läsa mer om. Det är så härligt med en hel massa rätter.

agnetasch

Jag kan dela med mig av min ringa erfarenhet av att laga rijstafel.

För det första tyckte jag det var svårt att hitta indonesiska recept, andra asiatiska kök är väl representerade men icke det indonesiska.
Jag sökte inspiration hos restaurangen där mannen med medresenärer åt rijstafel på i Amsterdam; Kantjil & De Tijger:
http://www.kantjil.nl/documents/menukrteng_WEB_26-10.pdf

Sen läste jag någonstans att en rijstafel, förutom riset, minst ska bestå av en fiskrätt, en kötträtt, en kycklingrätt, en sötsur inläggning, en frukträtt o en äggrätt. Sen kan man brodera ut i det oändliga.
Man dukar med djup tallrik,gaffel,kniv o sked.Öl dricker man till, aldrig vin.

Min riijstafel kom att bestå av:
Fiskrätt = friterade räkor med en sötsur sås med lite sambal oelek o vinäger
Kötträtt = Köttbullar (vanlig köttbullsmet med finhackade champinjoner, finhackad syltad ingefära + ingefärsspad) Revbensspjäll (typ kamben) glaserade med mörk soja, honung o vitlök. Fläskkött o bambuskott = fläskkarré i strimlor marineras i söt sherry o ostronsås, steks o får lite mer sås på sig(buljong,maizenaredning,sherry o ostronsås)Köp helst bambuskotten i glasburk på Lidl, dom är godast. Kanin i kokosgräddsås (vet inte om det finns kaniner i Indonesien)
Kycklingrätt = Kycklingspett marinerade i typ sweet chili o limesalt. Detta serverades med enklast möjliga satésås; dubbelt så mycket mjölk som jordnötssmör värms upp o smaksätts med lite ättika o socker.
Äggrätt = varma hårdkokta ägghalvor övergjutna med en currysås. Till sex ägg: tre hackade schalottenlökar o två hackade vitlöksklyftor fräses med en matsked curry o lite kryddpeppar, häll på buljong o red med maizena.
Fruktträtt = Stekta ananas- o mangobitar.Serveras rumstempererade.
Sötsur inläggning = 5 msk vinäger, 1,25 dl vatten o 1,25 dl socker kokas 5 minuter. När lagen svalnat häll den över en liten tärnad gurka, lite hackad lök o en hackad, vackert röd chilifrukt.
Något som är väldigt gott att strö på riset är serundeng; man rostar kokosflingor i lite olja. Krydda efter smak med socker salt, vitlök, curry eller kummin. Lägg i lite jordnötter på slutet av rostningen.

Det här är min personliga tolkning av en indonesisk rijstafel, men tydligen var den lyckad, alla herrarna var nöjda.


Hasse

Tusen tack, Agnetasch! Din tolkning verkar väl så god som den jag åt i Rotterdam.

Intressant att det minst ska ingå fisk, kött, kyckling, sötsur inläggning, frukt och ägg. Smakerna var varierade och inte speciellt chilistarka, även om någon av rätterna var lite åt det heta hållet. Jordnötssås förekom till ett par rätter.

Jag är helt säker på att jag klarar av att laga åtminstone en av de rätter som bjöds i Rotterdam, det var nämligen en köttgryta som smakade ungefär som kalops, fast utan morötter och utan kryddpeppar.

Jag kommer att testa dina förslag vid tillfälle!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal