Julen bästa sillrecept

Startat av annamaria, 2007-11-23 19:34

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Nu har jag gjort glasmästarsill av 5-minuterssillen. Det tog........5 minuter. Så jättefin den var! Det här var inte sista gången jag köpte den sillen. Tack för tipset! :D

annamaria

Vad roligt att det blev bra! jag har nu gjort min Bohus-sill....

ena

Årets sill måste bli min citronsill då ;)

Matjessill i bitar (två små burkar eller en glasburk) som fått rinna av
rödlök i ringar (1-2 st)
citron i halva skivor (1-2 st)
finhackad dill (en knippa?? eller 2 msk torkad)
senapsfrön (1-2 msk)
rosépeppar (½-1 msk)

Varva allt i en burk och slå över en klassisk ättikslag(1 dl ättikssprit 12%, 2 dl socker och 3 dl vatten) Låt stå minst 1 dygn innan du äter den...
Håller minst 2 veckor i kylen :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Tommy

Jag brukar bli bombad av frågor kring sillhögtider för en sill som jag skapade ur ren upptäckarglädje.

Curry och banansill

2 dl Turkisk yoghurt eller gräddfil eller creme fraiche
0,5 dl Majonnäs (eller mindre om du är fettskrämd)
1 Vitlöksklyfta, pressad
1/2 Banan, mosad
Curry efter behag. OBS! Smak och färg växer med tid. Överdriv inte
Salt & peppar
ev. lite hackad purjolök och/eller lite äppletärningar
Några avsköljda matejssillfiléer

Blanda yoghurt, majo, och mosad banan. Tillsätt vitlök, curry samt s & p. Blanda väl. Rör i så mkt fint skuren matjessill du vill och ev purjo eller äpple.
Låt gärna allt stå och mogna ett dygn. Det vinner smakerna på. OBS! Det är lätt hänt att man tar för mycket curry. Tillsätt mer efter ett par timmar om inte smak och färg räcker.

Stalltips 1: Skippa sill, purjo och äpple och du har jordens chipsdip!
Stalltips 2: Skippa sill och ha i mycket äpple och purjo och du blir kung/drottning bland vegetarianerna!

/Tommy

kurt

Godaste sillen lägger man naturligtvis själv in i ättika och salt, sedan tar man lite efter hand och gör diverse inläggningar. Speciellt de som är baserade på mejeriprodukter bör ju inte bli stående många dagar, då är det bättre att göra mindre satser från sill som man har i ättikslag.

agnetasch

Jag sörjer fortfarande Abbas gamla `Sommarsill´med krusbär o syltlök. Jag inser att jag inte hittar några krusbär, men en burk 5-minuterssill + en burk syltlök borde väl bli bra? Sen får man blanda sillspad o syltlöksspad till angenäm styrka o smak ;)

annamaria

agnetasch: kan du inte ta blåbär i stället för krusbär? Fin färg blir det också.

agnetasch

Ha! Jag har faktisk en skvätt blåbär som inte räcker till nåt. Utom till en sillinläggning ;D

annamaria

Jag hittade precis ett recept på lime och honungssill. Får nog testa det i jul. Jag tror det var ett recept från Buffé - har precis kollat ICAs hemsida nu men den vill inte funka. Återkommer.

annamaria

Jag åt lime och vanilj-sill på ett julbord i lördags. Väldigt god sill! Lite sötsyrlig på något sätt.
Sen åt jag lingonsill, en härligt krämig rosa sill - den bästa sillen på hela bordet och det fanns nog ett 15-tal sorter. Jag har aldrig gjort lingonsill - är det någon som sitter inne på ett recept kanske? OBS! den ska vara av den krämiga sorten.

annamaria

I dag har det blivit en Dragon och vitlössill inför lill-julafton med goda vänner i morgon. Använde favoriten 5-minuters-sill. Gjorde sedan en god sås av creme fraiche, lite majjo, vitlök, dragon, salt och peppar. Doftar ljuvligt.

Sedan en Glasmästarsill-variant. Nu saknas det en senapssill kom jag på. 


ena

Inspirerad av Allt om Mats julnummer har det iår blivit en krämig sill med bacon o pepparrot och en klar med apelsin och vanilj... båda två smakar jättebra!!

Sen blev det en terrin av sillsalladen :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Sofia

Ingen som har något recept på den där lime- och vaniljsillen? Låter spännande!

Patrik

Jag gillar en citron- och dillsill i krämig sås.
Recept på min blogg här:
http://comfiefood.wordpress.com/2010/09/09/supersillen/

Sen är det ju ett måste med stekta panerade strömmingar som man lägger in i vanligt ättikslag. Det är ju det godaste på julbordet.

annamaria

Har idag gjort Senapssill, av 5-minuterssill. Gottar till sig nu fram till julafton. I morgon blir det vanlig inlagd sill.

Tobias

Någon som vet om det går att återanvända lagen (ättikslag med kryddor och grönsaker) när sillen tagit slut? Om man kan lägga dit fler sillar eller om lagen på något sätt förändrats och inte längre behåller sina konserverande egenskaper? Det låter ju i och för sig orimligt eftersom sillen håller sig länge utan att man byter ut lagen, men frågar för säkerhets skull.

crlhrv

Provade ett recept på italiensk sill till julbordet.

Burken tog slut omedelbums och alla kring bordet älskade den!

1 fpk 5-minuterssill 450 g,
8 marinerade soltorkade tomater (hackade),
1 kruka färsk basilika finskuret,
1 vitlök skalad och finfördelad,
1/2 dl riven parmesanost,
2 dl crème fraiche,
1 äggula,
0,5 dl rapsolja,
svartpeppar.

Blanda samman. Vispa upp äggulan och låt oljan sakta rinna ner så att det bildas en tjockflytande vätska.

Receptet hämtat från: http://postgardsromantik.blogspot.com/2009/12/10-olika-sillinlaggningar-italiensk.html
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Citat från: Tobias skrivet 2011-12-28 13:42
Någon som vet om det går att återanvända lagen (ättikslag med kryddor och grönsaker) när sillen tagit slut? Om man kan lägga dit fler sillar eller om lagen på något sätt förändrats och inte längre behåller sina konserverande egenskaper? Det låter ju i och för sig orimligt eftersom sillen håller sig länge utan att man byter ut lagen, men frågar för säkerhets skull.


Jag tycker lagen blir väldigt grumlig när sillen har gjort sitt, ser inte så gott ut. Däremot om sillen tar slut snabbt så kan säkert lagen användas igen.

Sofia

Jaha, nu är det ju dags igen för sillinläggningarna. Det finns många bra tips här redan, men om man har någon ny favorit som man vill dela med sig av vore det ju roligt!
Jag gjorde en god sill med lingon, vodka och pepparrot i fjol, men tyvärr hittar jag inte receptet...  :( Återkommer med det om det dyker upp.

janders

Citat från: Sofia skrivet 2013-12-13 09:32
Jag gjorde en god sill med lingon, vodka och pepparrot i fjol, men tyvärr hittar jag inte receptet...
"Sill lingon vodka pepparrot" ger inte särskilt många Google-träffar... 
Kan det vara nåt liknande:  https://www.hemkop.se/Recept/2012/6/Lingon--vodkasill/ ?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal