Moghrabiah (stor couscous)

Startat av crlhrv, 2007-11-28 15:42

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Häromdagen var jag hemma hos en kompis som bjöd på sallad baserad på Moghrabiah. Jag hade aldrig sett produkten förut och var först lite skeptisk till det. Men smaken var helt OK och ett lite roligare alternativ till den tjatiga couscousen eller quinoan.

I princip är det couscousgryn i storleken av gula ärtor och består främst av durumvete. Eftersom det är durum skulle man ju nästan kunna beskriva det som pastakulor, något som också stämmer in på smak och i viss mån konsistens (beroende på hur länge man kokar det). Jag gillar det iaf skarpt då det är betydligt matigare än bulgur/couscous och har ett härligt tuggmotstånd.

Om ni inte har testat det innan så ge det ett försök. Saluförs av Frebaco och finns bland övrig couscous, bulgur osv. Jag köpte min på ICA Kvantum så det är ingen specialprodukt.

http://www.frebaco.se/nyheter/detaljer.asp?nyhetsid=11
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Det där kallar jag ett bra tips! Lite rejälare korn som kanske kan bota mig från min couscousfobi, ICA Kvantum nästa.

Anne

Det namnet har jag inte hört förr! Däremot israelisk couscous, eller maftoul. Jag har testat ett par gånger, tycker att det krävs en del för att få det gott. Lyckades dock i somras, med vitlök och citron - mmm.
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Tack för moghrabiah-tipset Calle!

Skulle man möjligtvis kunna få recept på din goda maftoul med vitlök o citron Anne?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Ja, jag tror absolut att det är samma sak. :) Fast du får kolla på bilden här och kolla...Här är mitt recept på det:
http://annesfood.blogspot.com/2007/06/israeli-cous-cous-with-lemon.html
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Tack Anne! Kanske en anledning att köpa falksalt gourmet citron.. ;)

Moghrabiah och maftoul verkar vara samma sak men undrar just hur stavningen egentligen är på Moghrabiah, det låter som försök till engelskt skriftspråk av något annat...

Frebaco http://www.frebaco.se/produkter/produkt.asp?produktId=24 skriver "Den härstammar från östra medelhavsområdet och förekommer i maträtter framför allt från Libanon och kallas även för libanesisk couscous. Pärlcouscous är ytterligare ett namn och det syftar på storleken på kornen."

Men i spanska Wikipedia http://es.wikipedia.org/wiki/Moghrabieh nämns Moghrabieh, mughrabia och maghrebiyya. Moghrabieh är det ord som ger överlägset flest träffar i Google om nu det säger nåt.

I engelska wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Couscous under "Israeli couscous" står det att Israelisk couscous är en variant av Nordafrikansk Berkukes och att rätten introducerades på 50-talet av invandrare från Nordafrika och Levantine Maghrebiyya.

Via ovanstående länk kan man även läsa att det heter Maftoul i Israel. I palestina heter det också Maftoul men där är det inte gjort på durumkärnan utan på bulgur och mjöl samt att det rostas.

På Italienska http://en.wikipedia.org/wiki/Fregula heter det visst Fregula eller Fregola  men då är det rostat kärndurum.

De två sistnämnda rostade varianterna verkar spännande, undrar om de kan köpas i Sverige?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

ÄNTLIGEN har jag köpt o provat Moghrabiah! Tillagat på Annes vis med citron o vitlök var den riktigt god tyckte jag; mer som risoni än som couscous. Mannen undrade förstås vad det var för små slippriga bollar jag lagat till så nån exakt repris blir det inte. Man kan kanske ha dom i typ chili con carne istället för bönor (det gick han med på, bönhataren)
Till soppor måste dom vara användbara också.

annamaria

Jag gjorde Moghrabiah-sallad för ett tag sedan - det är mycket gott. Även couscous-hatande maken blev förtjust! Jag har missat den här tråden.

Recept finns här: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/01/moghrabiah.html

Johansson

Har med stor lycka introducerat både Moghrabiah, Quinoa, Matvete och liknande hemma. Mina barn har en fobi mot kokt potatis (något jag själv inte är så förtjust i) men har med glädje tagit till sig dessa gryn. Ett tips för er andra föräldrar kanske? :)

Gizella

Jag brukar, förutom att koka stora couscous i vatten med salt och lite olja i, även bryna dom först i olja, tills dom får ljusbrun färg, som bakat bröd ungefär, tillsätta lite pulverpaprika, hälla på vatten och koka till önskvärd konsistens. Jag använder dom på de sättet i stället för pasta till både soppor och grytor. Genom att man bryner dom, smakar dom lite annorlunda. Man kan bryna färsk pasta i mindre bitar på samma sätt  :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal