Kanin

Startat av agnetasch, 2007-11-30 15:19

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

På matprogrammet Solens mat igår lagade Pina Bongiovanni, en av pionjärerna inom Slow Food, en intressant kaninrätt. Jag började fundera på om man skulle ta o börja äta kanin igen (under tonåren födde jag upp såna ilskna rackare o är lycklig ägare till 200 kaninvantar- o mössor) Läste i AB att i Sverige produceras 225 ton kaninkött /år! 90% går till restauranger, storkök o saluhallar men nu har ICA o andra kedjor börjat intressera sig för färskt kaninkött. Köttet är magert o väldigt användbart, kaninerna äter bara vegetarisk föda och, som en uppfödare sa: "Kaniner har inga överförbara sjukdomar och går inte att stressa eller djävlas med. Då förökar de sig inte" ;D
Här är en kaningård som berättar om sina produkter o har lite recept (kan Indisk kärlekskanin vara något? På Alla Hjärtans Dag?):
http://www.vretakaningard.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=2


Kari

Kort fråga: Är det skillnad på kanin och hare? Mer än att den ena är uppfödd och andra vild?

agnetasch

Enligt min erfarenhet har kaninen ett ljusare kött, ungefär som kyckling. Genom utfodringen kan man styra hur kaninen ska smaka; lite barrväxter de sista veckorna o de smakar lite "vilt" (Fast så smakar inte en vildkanin)
Haren är lite mörkare o lite "smörjigare" i köttet, påminner lite om rådjur tycker jag. Dessutom är den späckad med hagel >:(

Fredrik Goldhahn

Kanin är fantastiskt gott! Min bror hade kaniner när han bodde på landet och barnen var små, de åts upp om de förökade sig för mycket (vilket de gärna gör till allas glädje) så det blev några goda middagar där. Hare kräver lite mer jobb och hagel smakar inget vidare som sagt...

En av de bästa kaninrätterna jag ätit var med min morfar vid Teide's sluttning på någon sylta av alla syltor han hittade när han levde. En kaninrygg som "nästan" fått en confiterad smak och konsistens då den tillagats i ett mindre hav av olivolja, lök, vitlök, färska örter...grymt gott! =)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

agnetasch

Det här var skojigt! Googlade på kaninkött o hittade det här receptet:

Skuttande Jacob 4 port
2 dl ris
1 pkt bacon
1 styckad brynt kanin
3 skivade bananer
1 1/2 dl chilisås eller ketchup
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl salta jordnötter
Koka riset. Stek bacon knaprigt. Smörj en eldfast form och lägg i det kokta riset, de brynta kaninbitarna o bananskivorna. Vispa grädden och rör i chilisåsen, bred gräddsåsen över bananskivorna. Gratinera i 225° ca 15 min. Strö över bacon och jordnötter.

Hoppas inte den här uppbragda mamman läser det receptet (nästan frestande att döpa om receptet till Jamande Jacob ;D):
http://www.ltz.se/artikel_standard.php?id=294408&avdelning_1=101&avdelning_2=142


Kari

Späckad med hagel? Har Du inte en röntgenmaskin i köket???  ;)

agnetasch

Igår bjöd jag tjocka släkten på kanin, eller "tamhare" för känsliga barnöron ;D

Det blev en smaskig gryta som görs på detta sätt:

Stycka en kanin på 1,5 kg i sex delar o bryn bitarna i stekpanna. Koka dem i buljong/äppeljuice c:a en timme. Låt svalna o ta sedan köttet från benen o skär i bitar.
Bryn 2 brk champinjoner, en knippe salladslök o ½ röd paprika.
Vispa ihop 4 msk vetemjöl med 2 dl vispgrädde o en burk kokosmjölk (400 g) Koka upp. Vid behov; späd med äppeljuice.
Lägg i kött o grönsaker. Servera med ris

Vi har även provat att röka kanin, det blev kanongott (kaningott? :D)

PS Bor du i sydvästra Sverige o är intresserad av kaninkött så vet jag var du får tag på det.

ena

agneta>> jag vill väldigt gärna veta vart man får tag i det :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

PernillaW

Jag har varit väldigt mycket på ön Malta, och där är kanin närmast att ses som en nationalrätt. Efter att ha ätit kanin i många former är min absoluta favorit den enklaste.
Stycka en stor kanin i delar, inte för stora, av en bröstfilé blir det tex 2 bitar..
Bryn bitarna i en stor gryta
Klyfta upp ca 3 stora gula lökar och "knäck" en 5-7 vitlöksklyftor och släng i (nej, det är inte för många).
Salt
Svartpeppar - i massor!! Verkligen - ta mycket.
Ett fylligt rödvin - 1/2- 1 liter.
På med locket småputtra ca 45 min.

Serveras med ris eller klylftpotatis, en sallad.
Njut!

Mickan

Dety är svårt att få tag på! Kolla lokala slaktare som brukar kunna ta en beställning och ringa när de får in. Tänk Frankrike eller Italien där det finns i alla snabbköp!
Video meliora proboque deteriora sequor

Mickan

Den nya viltdisken i mitt hus kan ordna kanin! Har lagt in en beställning och passade på att lägga en på den större kompisen herr Hare. Min mamma har aldrig varit speciellt intresserad av matlagning men har av någon anledning blivit harexpert. Tror jag lämnar den till henne och bjuder in mig. Bjuder tillbaka med färserade kaninlår eller något annat gott.
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

Vad kostar kanin? Någon som sett runt Stockholm?

agnetasch


Kari

Jag har ingen aning, känns det rimligt? Hur mycket beräknar man per person?

agnetasch

Senast gjorde jag en gryta (helstekte kaninerna o benade ur dom först) med svamp o bambuskott. Två kaniner á 1,3 kg räckte till 10 pers.

Robert021

Citat från: agnetasch skrivet 2010-02-12 18:06
Dom här vet nog:
http://www.vretakaningard.se/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=2


Jag har handlat direkt hos dem/honom, jättefint kött och bra service. Jag kan verkligen rekommendera alla som har möjlighet eller har vägarna förbi att handla direkt hos honom.
www.husihelvete.se - Nu över över 420.000 besökare.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal