Recept på hemmagjord kryddmix till tacofärs?

Startat av Andreas, 2007-12-16 11:47

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Igår skulle jag köpa sådan där kryddmix man har i köttfärsen när man ska äta tacos hos Coop forum men med glutamattråden http://matforum.nu/index.php?topic=901.0 i färskt minne så tittade jag noga på innehållsförteckningen. På Santa marias påse stod smakförstärkare E621 och samma på Coops egen tacomix. Till sist blev det en Old el paso-påse eftersom det inte stod något om smakförstärkare på den.

Men hur som helst så började jag fundera på om det kanske är onödigt att köpa de här mixerna, blir det kanske lika bra eller bättre om man gör sin egen kryddblandning? Någon som har ett bra recept?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Ja, jag köper aldrig kryddmixen.. jag hivar i spiskummin, chili, cayenne och mald koriander. Och möjligen lite salt. Det blir kanonbra. :)
Anne's Food - min matblogg

Kocken

Prova detta.
1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk maizenamjöl

Gör så här

Blanda alla kryddor i en kryddshaker, skaka ordentligt och den är färdig.
Driver en webbutik med köksredskap

johannao


Andreas

Tack ska ni ha och extra tack till Kocken för ett komplett recept, det känns tryggast att prova med första gången! Nästa gång jag gör tacos ska jag jämföra Kockens recept med Old el paso och rapportera!

Old el paso innehåller förresten glukossirap, modifierad stärkelse, salt (20%), aromer (ostarom, gräddarom), lökpulver, paprika (5%), vitlökspulver, spiskummin, chilipeppar, mjölprotein (1%), kryddor, örter, kryddextrakt, rökarom. I huvudsak precis samma kryddor som kocken föreslår alltså men frågan är hur mycket ost-, grädd- och rökarom gör.

Tar gärna emot fler förslag om nån har!
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Ja jag skrev att Old el pasos tacokryddmix var fri från smakförstärkare men det har den visst inte varit så länge, hittade en något äldre påse i skafferiet med smakförstärkare, se bild.

För att sen göra glutamattacokryddmixkartläggningen komplett såg jag på Ica Maxi i torsdags att Icas egna tacokryddmix också är glutamatfri. Så om vi sammanfattar finns det idag två tacokryddmixer med glutamat - Santa Maria & Coop och två utan  - Old el Paso & Ica.

Igår provade jag Kockens förslag på kryddmix ovan. Hade tänkt jämföra den med Old el pasos glutamatfria men råkade av misstag ta den med glutamat... hur som helst var Old el Paso lite rundare i smaken. Kockens var skarpare och smakade mer chili och paprika. Men när man åt den tacokryddade färsen tillsammans med tillbehör och tacobröd var det inte helt enkelt att känna skillnaden. Slutsatsen är i alla fall att jag tycker Kockens blandning var ett bra basrecept men jag lägger nog till lite spiskummin nästa gång.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag brukar göra som Anne, så jag skulle även lägga till lite mald koriander.

Hankki

Ett recept till:
2 msk chilipeppar
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
2 tsk citronpeppar
2 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
eventuellt 1/2 tsk sötningsmedel.

Blanda chilipeppar, lökpulver och vitlökspulver. rör ner chilipulver, citronpeppar, paprika och spiskummin. smula sönder oreganon ytterst fint och tillsätt tillsammans med salt och sötningsmedel. Blanda noga.
Receptet kommer från giviktkoll och jag ska testa ikväll.

agnetasch

Alla har med spiskummin i sina kryddblandningar o på wikipedia står det att spiskummin är en vanlig ingrediens i mexikansk matlagning.
MEN jag tyckte precis att den mexikanska konsuln som medverkade i Landet Brunsås sa att i Mexiko användes inte spiskummin. Har jag drömt detta?

Hankki

Hon pratade väl om att spiskummin kommer från tex-mex, USA, och inte mexikansk matlagning.
Inget illa om Wikipedia men det är ju inte bättre än författarens kunskaper  ;)

agnetasch

Men det står olika på olika saiter; ibland är spiskummin enbart en Medelhavskrydda o ibland sägs den användas i Latinamerikanska kök.
Är tacos en mexikansk maträtt?
Ska man ha spiskummin i tacoskryddningen?

webguide

Jag tror inte att det finns en kryddbladning för tacos i "verkligheten" och man använder varken spiskummin eller köttfärs till Tacos i Mexiko.
Jag har ätit på mexikanska restauranger i USA som drivs av mexikanare och man förvånas över smakerna som inte alls påminner om det vi kallar för mexikanskt här. Och det smakade definitivt inte spiskummin.

Per-Erik

2010-01-24 21:01 #12 Last Edit: 2010-01-24 21:08 by Per-Erik
Man får nog inte förväxla tex-mex med mexikansk, tex(as)-mex(ico) som är ett amerikafierat mexikanskt mat.
Håller med om att den mexikanska maten (åtminstone den jag åt) hade lite med den tex-mex maten man äter i texas (som är väldigt lik vår old-el paso mix liknande mat).En rolig sak var när jag fick en corona i handen och frågade om en limeklyfta och de bara tittade på mig, de hade aldrig hört att någon stoppade ner lime klyftor i ölen... (så jag antar att även mexiko som är ganska stort har rätt skilda mat och dryck kulturer).


PS Tacos verkar bara betyda dubbelvikt bröd med någonting inuti och burrito rullat bröd med något inuti. Har själv ätit en ost taco, betälld av misstag... :)

Fröken Dill

Texmex och mexikanskt verkar vara två helt olika saker. Jag blev lite besviken när vi åt på La Neta,en mexikansk restaurang i Stockholm. Tyckte att maten var ganska smaklös. Min kille blev däremot inte alls förvånad. "Ungefär så här smakade det i Mexico, maten var enkel men kanske med lite mer smakrika råvaror" tyckte han som besökt landet.
Vill man ha pikant kryddning med spiskummin mm är det tydligen texmex man ska leta efter.

Tror fröken Dill

Krista

2010-01-28 09:58 #14 Last Edit: 2010-01-28 10:00 by Krista
Jag gjorde den här kryddmixen enligt ett liknande recept, men mitt kräsna matsällskap med barnsmaklökar sa att det smakar ju inte alls som tacoköttfärs. Håller med om att det inte riktigt gjorde det.

Kollar man på baksidan av en färdig påse har den druvsocker som första ingrediens och innehåller 300 kcal/100 gram, vilket innebär drygt 75% socker (ungefär alltså; det finns fler energigivare i som t.ex. potatismjöl, men den var rätt långt ner i ingredienslistan). Om man nu inte går efter nyttigheten utan vill ha exakt köpetacokryddsmak så ska man alltså öka på sockermängden.

DJ_Icebear

Hej! Eftersom de färdigköpta påsarna innehåller ungefär 25% socker och 20% salt (med andra ord ganska värdelösa köp), och du vill göra en som smakar som de färdigköpta så bör du ha i ungefär såhär:

1 msk socker
3/4 msk salt
1/2 msk spiskummin
1/2 msk cayennepeppar
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk vitlökspulver (eller stek köttfärsen i lite färsk vitlök)
1/2 msk mald koriander

I påsarna är det ju dessutom glutamat och klumpförebyggande medel och potatisstärkelse.

Helge

Hej DJ, ditt recept innehåller ju också ganska mycket socker och salt! Har du räknat efter hur många procent det blir?
/Helge

agnetasch

Räknat på volym blir det 24% socker o 18% salt. Men man kanske ska räkna på något annat sätt?

Helge

Just precis samma som jag kom fram till och skillnaden är ju då inte så stor mot den "köpta" mixen.
/Helge

Hasse

DJ_Icebear kanske menar att det är ett dåligt köp med avseende priset för vad man får? Men det kanske får räknas som ett dåligt köp oavsett salt- och sockerinnehåll?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal