Var hitta restaurang med husmanskost under hundringen i Sverige? (Mjölkbarer)

Startat av agnetasch, 2008-01-29 09:21

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Jag blir så sur för jag vet inte var nånstans jag ska äta >:(
Igår såg jag lite av det polska programmet om en mjölkbar, mjölkbar, vilket underbart ord; Doris Day, söta klänningar med mängder av underkjolar, vita bomullssockor o vattenkammat hår.
Vad jag vill komma till är att för länge sedan fanns det ju mjölkbarer i Sverige också "en enklare matservering utan utskänkningsrättigheter" t.ex Ringbaren, dit gick man o fick vällagad svensk husmanskost till ett rimligt pris. I regel fanns det en Ringbar i varje stad o de var lätta att hitta. EPA o Domus-varuhusen hade också rätt bra o billiga matserveringar.
Nuförtiden har alla dessa barer försvunnit o vi gömmer omsorgsfullt vår svenska husmanskost, möjligtvis kan man hitta den på lyxkrogarnas á la cartemenyer; fläsklägg för 260:- t.ex. Men vill jag äta billigt är jag hänvisad till utländsk mat; pizzerior, kinakrogar, kebab- o hamburgerrestauranger. Det är så sorgligt att vår inhemska mat bara tynar bort o ersätts av take-away, street-food, grab-and-go o liknande mattyper vars producenter får sålt när dom tutat i oss hur bråttom vi har.
JAG VILL SITTA NER O ÄTA SVENSK MAT UTAN ATT BETALA EN HALV MÅNADSLÖN.
I Polen subventionerar staten mjölkbarerna, det kanske är dags att Sverige tar efter, allt för att bevara vår svenska husmanskost

Andreas

[Jag flyttade det här från gnälltråden eftersom det är en bra inledning till en fråga som förtjänar sin egen tråd.]

Jag såg också det programmet (repris 14:30 på söndag 3/2), ett riktigt mysprogram om en mjölkbar med en bastant och cigarettrökande föreståndarinna som verkligen vände på varenda zloty. De fick 40% av omsättningen i bidrag av staten och som jag förstod det kunde man få sig en måltid för 3 zloty = strax under 8 kronor. Jisses, jag skulle vilja åka till Polen och proväta deras mjölkbarer!

Men husmanskost till rimligt pris i Sverige var det, finns det inte ändå en del lunchrestauranger som serverar hederlig husmanskost några tior under hundringen?

Gäller det kvällstid blir det nog betydligt svårare, men nånstans i Sverige måste det finnas en sån restaurang, det gäller bara att hitta var... någon annan som har något tips?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag tycker att många lunchkrogar serverar bra husmanskost till ett hyfsat pris. Men det finns något som de inte bjuder på, nämligen det där riktiga "gemytet" från förr. När Agneta skriver "Ringbaren" så går en rysning av välbehag genom min kropp, och jag tänker på ett mycket enkelt matställe med enkel publik.

Jag är ganska ofta i Köpenhamn, och om man beger sig ut från den värsta turistsmeten i centrum, så finns det massvis av krogar med ett äkta gammaldags "gemyt". Många serverar visserligen inte mat, men om man är törstig finns det mycket att välja på för en mycket billig penning.

Men jag skulle tro att de här krogarna är på väg att försvinna. Även i Köpenhamn, tyvärr. Både ägarna och deras gäster är ofta till åren komna, och det är väl inga yngre förmågor som vill ta över ett sådant ställe.

Kari

Vad tycker Ni är billigt?

Säg tex ärtsoppa, dryck, smörgås och kaffe - 30kr?
Eller fast mat med tillbehör för - 45kr?

Idag kostar väl en lunch 65-75kr på de flesta ställena och det är rätt mycket iaf om det är ärtsoppa.. Eller?

roffekock

Jag vill börja med att jag hade förmånen att även se filmen Polen och eftersom jag nu reser en del i Polen känner jag väl till dessa mathak men som tyvärr blir färre och färre även där. I köken på dessa ställen råder en känsla för genuin mat i all enkelhet och glädje och stolthet för sitt kneg. DOM FANNS ÄVEN HÄR EN GÅNG SOM AGNETA PÅLYSER. Tänk på alla matställen och cafeér som fanns i alla hamnar,stora mackor på hönökaka biff,köttbullar mm mm.

I dag går det inte att laga billig mat med tanke på alla avgifter och pålagor löner mm som ligger på rest av i dag. Sen är det även så att det är en liten del av svenska lunchätare som gillar husmanskost det kommer och går i vågor men just ny är det inte inne och då spelar det ingen roll hur god mat du tillagar och hur svenska den än är.

Även jag saknar att få laga god svensk husmanskost och saknar även alla bakfickor med billig mat.

/rolf
Matforum är bäst

Filippa

Nu såg jag inte filmen men här i Stockholm finns det ett par bra ställen.

Restaurang Rosmarin, Hantverkargatan. Har varje kväll en eller ett par husmanskost mellan 89-100kr. Supergoda raggmunkar tex.
Restaurang Blå Dörren, Slussen, serverar lunch och kväll husmanskost för runt 100-lappen.
Restaurang 9:an, Ynglingagatan 9, också husmanskost som är bra för ca en 100-ing.

Det finns säkert fler men dom vet jag är bra.

agnetasch

Skönt att se att det är några restauranger som håller den svenska matfanan högt ;)
En enklare variant; IKEA´s restauranger. Vissa likheter finns med Ringbaren; alla vet var det ligger, enkel restaurang, husmanskost (visserligen oftast begränsad till köttbullar) rimligt pris (köttbullar med lingon,sås o potatis för 35kr, 49kr eller 59kr) Fast IKEA´s varuhus är ju inte speciellt lättillgängliga när man går på stan o är hungrig.
För länge sedan hade IKEA små affärer i vissa städer där de sålde sina smågrejer; kuddar, lampskärmar o likn. Tänk om dom hade behållit dom o startat köttbullsrestauranger där ;D

jelvis

Definitivt inga subventioner, det vore bara löjligt. Finns ingen anledning att subventionera som fåtalet vill ha. Om efterfrågan hade varit tillräcklig så hade det funnits hyfsad husmanskost överallt.

För egen del får gärna husmanskosten dö en stilla död. Den marginaliseras mer och mer och är snart den kulinariska motsvarigheten till gammalsvensk knätofsdans. Det kommer alltid att finnas en grupp människor som desperat håller fast vid den men det stora flertalet kommer att undra varför.

Men tillbaka till ämnet, lunchrestauranger brukar väl vara en god idé. Även en del personalmatsalar kan vara värt ett försök, i synnerhet ifall medelåldern är hög och det rör sig om fysiska arbeten. På företaget jag jobbar nu så finns alltid dagens husman att välja på och det har det nog gjort på de flesta när jag tänker efter. Kostar väl mellan 45 och 65:-.

Hasse

Jelvis, jag håller inte med dig. Jag tycker visst att man kan subventionera något som har ett kulturhistoriskt värde. Kanske inte husmanskosten som sådan, men jag lägger gärna några öre i skatt för att bevara en gammal restaurang med tidstypisk mat.

agnetasch

jelvis: men hur hittar jag en personalmatsal som serverar husmanskost när jag irrar runt på stan o är hungrig? Det jag letar efter är ett trick att hitta något som alla känner till, något man kan fråga efter när man kommer till en främmande stad.
Tråkigt att du inte tycker om svensk husmanskost. Själv har jag inget emot köttbullar, pannkakor, pytt i panna, falukorv, kalops o stekt strömming utan äter det med förtjusning o trodde i min enfald att andra gjorde det också. Speciellt nu när slowfood, långkok o närproducerat kommer på bred front. Men är man inte uppvuxen med eller lärt sig laga svensk husmanskost kan man ju förstås inte heller sakna den ;)
På tal om knätofs; hur kan det komma sig att vi svenskar åker till t.ex Grekland, tittar på deras knätofsdanser o jublar över deras fantastiska ursprungliga mat när vi skäms så för vår egen svenska mat? IKEA skäms ju inte för den utan serverar köttbullar över hela världen på sina restauranger till stor glädje för sina besökare.Men vi,vi sitter i våra stugor o tuggar på Gorby´s piroger,transfetts-nudlar o annan "internationell" mat som vi är ena hejare på att värma :-\

annamaria

I Växjö - finns en rastaurang vid namn: Villa Viks matsalar ( för övrigt Chrisitina Nilssons - sångerskans föräldrahem). Fantastiskt god mat, gigantiskt salladsbord - med en massa annat också som inte är grönsaker..., +  soppa till förrätt, mycket vällagad husmanskost för 79 kronor. Det ingår, hembakat bröd - ca 4-5 sorter och måltidsdryck.

Rolf - du som också finns nära Växjö - har du ätit där?


roffekock

Matforum är bäst

agnetasch

annamaria: tack för det tipset, det bifogas till min lista som jag ska ta med mig när jag reser i Sverige :D

annamaria

Ännu en...vi är ju i Småland  ;D

Restaurang Helgonet - ligger på St Sigrfrids sjukhus (psykiatri) i Växjö. ( Nej inte inlagd...jag forskar...)

Lunch: Ost och skinksoppa med grov fralla. God kladdig Chkladkaka med vispgrädde. kaffe och julmust ingick också. Till den stora summan av 57 kronor!!

agnetasch


annamaria

Ja tyvärr kan vi inte skryta med en uppsjö av gourmetrestauranger här....

agnetasch

Men söker man på Restaurangguiden efter gourmetrestauranger i Växjö så  kommer faktiskt Villa Viks Matsalar upp, mat kan alltså både vara god o billig. Möckelsnäs Herrgård kommer också upp, oj, det trevliga stället skulle jag kunna köpa vilken dag som helst. Att dom ingår i Regional Matkultur Småland gör ju inte heller ont.

jelvis

Citat från: agnetasch skrivet 2008-01-30 17:51
jelvis: men hur hittar jag en personalmatsal som serverar husmanskost när jag irrar runt på stan o är hungrig? Det jag letar efter är ett trick att hitta något som alla känner till, något man kan fråga efter när man kommer till en främmande stad.
Tråkigt att du inte tycker om svensk husmanskost. Själv har jag inget emot köttbullar, pannkakor, pytt i panna, falukorv, kalops o stekt strömming utan äter det med förtjusning o trodde i min enfald att andra gjorde det också. Speciellt nu när slowfood, långkok o närproducerat kommer på bred front. Men är man inte uppvuxen med eller lärt sig laga svensk husmanskost kan man ju förstås inte heller sakna den ;)
På tal om knätofs; hur kan det komma sig att vi svenskar åker till t.ex Grekland, tittar på deras knätofsdanser o jublar över deras fantastiska ursprungliga mat när vi skäms så för vår egen svenska mat? IKEA skäms ju inte för den utan serverar köttbullar över hela världen på sina restauranger till stor glädje för sina besökare.Men vi,vi sitter i våra stugor o tuggar på Gorby´s piroger,transfetts-nudlar o annan "internationell" mat som vi är ena hejare på att värma :-\


Jag har varit på semester i två veckor och inte hunnit läsa svaren. Jag vill egentligen bara be om ursäkt, tråden handlade inte om min aversion för husmanskost, jag var allmänt magsur och kidnappade tråden efter eget humör.

Jag är uppvuxen med och kan laga svensk husmanskost alldeles utmärkt. Jag lärde mig att laga mat av mor(mor) men insåg efter ett antal resor runt om i världen att det fanns betydligt intressantare kök. Anledningen till att ingen kommer hit och äter vår klassiska mat och tittar på knätofsdans är att den inte håller internationell klass. På samma sätt som ingen åker till England för att äta klassisk brittisk mat. Nä, nu var jag där igen, förlåt. Fasen. ;)

Jag var förresten på lokal rundresa med min brasilianska flickvän och lät henne testa några svenska (och danska) klassiker. Kan kanske vara intressant att skriva om i en annan tråd.

Jag får kompensera genom att tipsa om två restauranger i Lund med klassisk svensk mat. Malmö är svårare eftersom jag aldrig äter lunch där och när jag väl ska ut och äta på kvällen så blir det av inte husmanskost.
Carlssons trädgård (ganska mycket husman).
Café Finn har en dagens husman.

Tricket borde ju vara att fråga efter en restaurang där äldre människor föredrar att äta, typ 45+. Alternativt folk med kroppsarbete som behöver vår klassiska energitunga mat.

Hasse

Citat från: jelvis skrivet 2008-02-11 20:04
Anledningen till att ingen kommer hit och äter vår klassiska mat och tittar på knätofsdans är att den inte håller internationell klass. På samma sätt som ingen åker till England för att äta klassisk brittisk mat. Nä, nu var jag där igen, förlåt. Fasen. ;)

Inte behöver du be om ursäkt! Det är bara kul om vi har lite avvikande åsikter ibland. Det tycker åtminstone jag.    :)

Men du måste utveckla vad du menar med att svensk klassisk mat inte håller internationell klass. Det klassiska smörgåsbordet går väl hyfsat bra internationellt, vad jag kan förstå? Bär och svamp? Fisk och viltkött?

För övrigt förstår jag inte vad du menar med "knätofsdans" och vad det har med saken att göra.

Cohen

Om jag ska komma med ett tips med billig, vällagad och god husmanskost i huvudstaden måste jag rekomendera Operakällarens Bakficka.

Priserna ligger kanske inte några tior under, utan snarare några över hundralappen, men maten är definitivt prisvärd. Det finns en fast meny med lite blandat och en löpande med traditionell och lite billigare husman.

Lite smakprov från förra veckan:

Bräckt rimmad oxbringa med pepparrotssås och rotfrukter 134,-
Stekt salt sill med gräddkokt purjolök 114,-
Operakällarens traditionella ärtsoppa med fläsk och korv 109,-
Fläskpannkaka med rårörda lingon 114,-

Rekomenderas varmt!

annamaria

Jag måste bara säga att det är förfärligt dyrt med 109 spänn för ärtsoppa. Man får närmare 20 liter soppa för en hundring om man lagar själv. Hutlöst - även om det nu är väldigt gott!

smakabra

Jag vet inte riktigt var man ska dra gränsen för vad som är "svensk" husmanskost - hur länge ska en rätt ha ingått i det svenska standardköket för att godkännas? All mat har ju kommit utifrån någon gång...

Men, men, hårklyverier. Jag skriver för att i sammanhanget rekommendera restaurangen Vendetta på Södermannagatan 43. Det är egentligen en italiensk krog, fast med många "ursvenska" rätter på menyn. Deras stora fördel är att de har lunchpriser hela dagen - man kan alltså äta för 70-80 kr fram till kl 21!

Några exempel från lunchmenyn i fredags:

* Kalvstek med gräddsås, svart vinbärsgelé, färsk inlagd gurka, kokt potatis
* Raggmunk med knaperstekt fläsk, lingon
* Havets wallenbergare med hemlagad mos, rårörd lingonsylt, skirat smör
* Stekt rödtungsfilé med remouladsås och kokt potatis.

Allt kostar 70 kr före kl 17 och 80 kr därefter.

Maten är finfin med tanke på priset; dessutom är portionerna enorma. Ett glas vin eller en öl går också att inmundiga till.

Titta på hemsidan http://www.restaurangvendetta.se


/Fredrik, smakabra.blogg.se

agnetasch

Hittade faktiskt en gammal goding här i Göteborg; The Golden Days (fanns inte den i Malmö för eoner år sedan?) där kan man äta lunch: Ät så mycket ni orkar av följande: sallad, soppa, varmrätt, dryck och kaffe 78:- T.ex:
-Ärtsoppa med pannkakor och tillbehör
-Wallenbergare med gräddsås, potatismos och ärtor eller Ost och palsternacksbakad laxfilé med en olivmixad Chablissås

Men den som skriver matsedeln borde nog tänka sig för lite.
En liten förrätt kanske?
Goldens friterade basket med vitlök- och ostdipp (Friterad korg med dip?)
Eller en fiskrätt:
Bohusfylld bergtungsfilé serveras med kokt potatis samt saffranssås (Granitfylld bergtungsfilé, mums) :D

Filippa

Jag håller med Cohen, Bakfickan är som ett kinderägg för matälskare :-)
Dels kändisar (överraskningen), gott som bara den  och du kan dessutom sitta och kolla in i köket vilket i alla fall jag tycker är särdeles trevligt. Och ja, det är dyrt men himskandes gott.

Cohen

Filippa: Jo, bakfickan är verkligen en fjäder i hatten för stockholms husmansälskare.

Ett annat tips som jag kom att tänka på är Husmans Deli i Östermalmshallen. Det är vad det låter som - en deli med traditionell husmanskost. Allt är mycket vällagat och otroligt gott. Portionerna är enorma!

Att äta där kostar 80:-, att ta med hem 70:-. Väl prisvärt.

Varje dag finns det kroppkakor, kåldolmar, dillkött, raggmunkar, wallenbergare, laxpudding osv.

www.husmansdeli.se

agnetasch

Ännu ett tips i Göteborg:
Kinakrogen Golden Lee på Kusttorget.Lagar (enligt bekant)utomordentligt god svensk husmanskost. En dagens kostar 68:- om man äter där. I lunchen ingår fräsch salladsbuffé, bröd, dricka och varmrätt.
55:- om man tar med sig.

annamaria

Nu har jag då varit i huvustaden. Som smålänning så måste jag bara säga - Fy f..........n vad dyrt det är att äta ute i denna stad. Vi skulle äta pizza - dödshungriga efter 5 timmar på tåget. Barnpizzan kostade 79 kronor! Min calzone över 100-lappen och makens caprissiosa likaså. Jag säger som barnen - men hallå! Vi åt vanliga ganska intetsägande pizzor för denna summa - dessutom kostade läsken 29 kronor styck. hos vår lokala pizzabagar betalar vi 55kr för alla pizzor. Annars är Stockholm - väldigt härligt i 3 dagar! Vad tyst det är när man kommer hem.

Filippa


annamaria

Nu blev det ju drottninggatan men ändå. Jag kollade lite priser efteråt - och det ligger där runt. Tur att det finns Mc Donalds till lunch. På lördagkvällen åt vi underbart god pasta - som hämtades av maken - som inte minns namnet på restarangen och åt i lägenheten vi bodde i - till melodifestivalen såklart.

sverigeuturhisingen

några ställen i göteborg:

hos pelle - bästa restaurangen i stan, alltid husman på menyn
linnéterrassen - ny omdanad meny, BARA husman nu
krakow - polsk husman men ändå likt, raggmunk med fläsk och sånt gött

skulle säga att det ligger på 69-169 på alla tre

crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Mickan

Jönköping stoltserar med sitt Anna Gretas som åter serverar lunch. Heter fortfarande Bar och matsal på skylten. Matsal känns också genuint och fint! Hugos isterband som man äta där tillverkas bara ett par mil från stan. Underbara!

www.annagretas.se

Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Se där! Anna-Gretas ser ut som en Ringbar! Rätt sorts mat på lunchen också.
Hittar dom fler lokala produkter än isterbanden är Anna-Gretas en guldgruva. Verkar ligga rätt centralt också, precis som en Ringbar ska göra :D

ivanl

Citat från: crlhrv skrivet 2008-09-16 06:49
synd att krakow inte har lunch

Krakow har inget alls numera... stället är nerlagd och ersatt av Tre indier...!

peter123

tycker att droskan nere på stan har god mat och tc brukar ha god mat men jag jobbar uppe i mariehem då brukar jag käka min lunch  på restaurang ÄNGEN( husmanskost) att maten blir serverad är kanon :)

Kari


Sara W

Vill bara flika in att Krakow (ligger på Karl Gustavsgatan) finns kvar och har samma härliga rätter på menyn som tidigare. Wojarski däremot är nedlagd och ersatt med Tre Indier. Tre Indier har för övrigt riktigt bra mat. Rekommenderar framför allt deras vegetariska rätter som är riktigt goda och prisvärda. Ligger vid Skanstorget.

agnetasch

Jaaa, toppen att Krakow finns! Jag måste dit o äta "Anka på polskt sätt"; med polska kroppkakor, frästa äppleskivor och sallad.

Sara W

Själv är jag såld på deras oxfilé med svampstuvning. För att inte tala om deras äppelcrepes. Jag får oftast hoppa över dem, för man blir så mätt av deras mat, men testa dem Agnetasch. De är fantastiska.

CII

Citat från: agnetasch skrivet 2008-03-09 16:41
Hittade faktiskt en gammal goding här i Göteborg; The Golden Days (fanns inte den i Malmö för eoner år sedan?)

Jo, det fanns en pub vid namn Golden Days på Stora Nygatan som hette så, jag tror att den blev en irländsk pub i början på nittiotalet och har efter det skiftat inriktning. Ett tag så var det en sportbar där, nu tror jag att där är något asiatiskt, kanske kinamat.

Så här skriver SDS i en artikel om sunkhak:
"Minnesvärda sjapp:
Golden Days, Stora Nygatan, Malmö

En av Malmös första pubar som hade sina gyllene dagar på 70-talet men tappade sin glans på 80-talet innan krogen kroknade helt. Lokalen lever dock kvar med ny krog av obekant slag."

Ont: Finns det inte ett ställe på Föreningsgatan som gör reklam om att det serverar SVENSK mat? Efter en googling så tror jag att det är Restaurang Kryddan jag söker, jag tror att de är billiga och har svensk husmanskost. Är det någon som känner till stället och kan verifiera min information?

helfgren

Måste ju tipsa om ett kanon bra matställe om man åker till Sundsvall och ska besöka Birsta köpcentrum. Birstabaren heter den och serverar riktigt bra husmanskost, bifogar en länk så ni själva kan bedöma vad dem serverar och priserna tycker jag personligen är riktigt bra . Brukar äta där ganska ofta och tar man bara en låda kostar den 50:- och det tycker jag är billigt för vällagad mat.

http://www.birstabaren.se/

MVH// Henrik
Carpe diem

vilsjin

Brogatan i Malmö har bra och vällagad mat med en hel del husmanskost på menyn (88:-).
Lunchmeny.

vilsjin

Citat från: CII skrivet 2009-11-18 18:33
Ont: Finns det inte ett ställe på Föreningsgatan som gör reklam om att det serverar SVENSK mat? Efter en googling så tror jag att det är Restaurang Kryddan jag söker, jag tror att de är billiga och har svensk husmanskost. Är det någon som känner till stället och kan verifiera min information?

Jovisst! Jag gick förbi där idag. Husmanskost till avhämtning eller att ätas i lokalen. 49 kronor för avhämtning och 59 om du vill äta där för dagens.

SimonH


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal