Den egna köksträdgården

Startat av Mimmi, 2008-02-09 19:46

Föregående ämne - Nästa ämne

Mimmi

Nu har de först fröna kommit ner i jorden. Det blev en hel del. Det är så spännande att ha allt framför sig. Vi har nya såbrätten i år som verkligen underlättar bevattningen.
Alla ni som gillar att odla grönsaker kan väl dela med er av era erfarenheter under säsongen.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/09/forsta-frosadden-for-i-ar/

Mimmi

Fortsätter här på min tråd "Den egna kökstädgården" eftersom ämnet har matanknytning, i allra högsta grad.

Nu har det börjat hända saker i odlinglådorna......

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/09/forsta-frosadden-for-i-ar/
http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/16/arets-forsta-grona-ur-jorden/

annamaria

Håll i dig nu - en dum fråga kommer det här  :-[   : Du hade sått frön av gul och röd lök. Jag visste inte att man kunde det - jag har bara satt smålökar. Varför gör man det ena eller det andra?

Mimmi

Antingen drar man upp plantor från frön eller så sätter man små sättlökar som man dragit upp året innan från frön som såtts väldigt tätt.
I södra sverige går det att så direkt på friland om förhållandena är gynnsamma.

kryddburken

Här är jag i full gång också med mina frön & chiliplantor framförallt, men har även satt lite örtkryddor. I köksfönstret just nu börjar pumpa slingra sig, chilin är ca 1dm hög bara!

Till utesådden väntas, gurka, sockerärter, morötter, tomat, purjo, vitlök, gräslök, salladslök, squasch, plocksallad, dill & persilja...

Har även lite fler chilisorter på G, bla. choklad-chli, ska bli spännande!

Mimmi

Spännande med din odling. Hur har du det med din belysning av plantorna? Så här har vi fixat till det.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/26/vaxtbelysning-i-vantan-pa-ljusare-tider/

kryddburken

Här finns lite gröna bilder från mitt köksfönster.
Belysning är au naturelle! *S* Solsken! :-) Inget annat!
http://kryddburken.wordpress.com/2008/03/12/odlingar-i-koksfonstret/

agnetasch

Vilka tomater är det du ska odla kryddburken?

Mimmi

Fina bilder som vanligt kryddburken! :) Hur långt har våren kommit hos dig på Öland, när kan du börja sätta ut dina plantor? Växthus?

kryddburken

Växthus har jag inget, men om man bor på Öland så behöver man inget heller! *S*
Maken SKA *läs; vill hemskt gärna* gräva ur för att jag ska sätta pallkragar & odla däri! Pumpor & rabarber blir i direktjord vid vedbon men resten vill jag ha i "ej-hane-kiss-höjd"! Runt vedbon fär jag väl sätta elstängsel eller nåt??! *tips*??

Våren trilskas lite tycker jag, vissa dar kan vi gå ut i t-shirt om morgnarna o hämta ved, andra dar är det snålblåst & 1minus och vinterskrud på??

Hur sjutton vet man när det är dags?? Har iaf. planer på att i mitten/slutet av april sätta ut allting på altanten, med viss risk för övernattning inomhus då & då!


Mimmi

Vi har ett nätstängsel som vi haft mycket nytta av, dels till grisar då med el, men annars har vi satt upp det för hunden när hon var yngre. Det är praktiskt då man kan plocka ner det när man vill och byta plats. Om inte din make är väldigt sugen på att snickra och vill göra ett trästaket.:)
Jag hoppas på det sistnämda till mitt trädgårdsland, någon gång iaf......rödmålat runt alltihop, vindskydd och stöd på samma gång....

Det är ju bra att härda de små plantorna lite innan man sätter ut dem för gott. Det blir en hel del ut och in då. Jag tror att det blir en tidigare odlarvår i år, vi får väl se......

Andreas

Här i Umeå är det inte riktigt dags att tänka på grönsakslandet än, just nu lätt snöfall och en minusgrad. Men tänkte bara lite kort nämna att Jamie Oliver släppt en ny bok "Hemma hos Jamie" som visst är inspirerad av hans eget trädgårdsland. (Fast jag undrar just vad det är för slags bok - hans odlingstips är ganska oaptitligt "Gå ut och ät en pizza, drick dig aprak och spy upp den utanför ditt hus - det är ett riktigt hållbart sätt att odla dina egna grönsaker!") http://www.metro.se/se/article/2008/03/16/22/2303-62/index.xml
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Ännu mer på tal om att odla - idag säljs årets första svenska tomater på Ica Focus i Göteborg - odlaren fick 475 :- / kg och de kostar drygt 1000:- / kg i butik http://www.gt.se/nyheter/1.1088497/rott-guld-som-kostar-skjortan

Men jag förstår faktiskt inte riktigt detta - för visst måste de väl vara växthusodlade? Och vad är det i så fall för konst att få fram dem tidigt?  ??? Nån som odlar egna tomater som kan svara?
Den som inte frågar får inga svar.

Mimmi

Det som kostar är uppvärmning och ljus. Det är bland det mest oekologiska man kan köpa och minst klimatsmarta. Gissningsvis lika illa som att flyga hit tomater från Australien.

bryggens

I går sådde jag mina tomatfrön, får hoppas på en soligare sommar i år.

Mimmi

Väldigt mycket bättre sommar, tack. Vi sår tomater i början på April. Berätta fortsättningsvis hur det går bryggens. :)

kryddburken

Jag hörde om det där kiloprister på tomater på radion idag! Hutlöst alltså!!
Här går det inte lika fort men jag är nog ganska tidigt ute iallfall med mina tomater!

agnetasch

HALLÅ! VAD ÄR DET FÖR SORTS TOMATER NI SÅR?

kryddburken

Jag har bara en sort och det är eko. drivtomater från Impecta.se

Mimmi

Vi sår busktomater som planteras ute på friland. Sorten heter Marmande VF , Runåbergs fröer. Dessa ska samplanteras med chili och paprika. Pumpa ska också odlas som botten gröda i odlingstunnel.
En annan tomat som vi ska så är Sub-arctic-plenty, det blir månadskiftet mars-april.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal