Hur ofta bör man bryna kniven?

Startat av ducken, 2008-02-10 22:28

Föregående ämne - Nästa ämne

dePaul

Citat från: Elka skrivet 2008-09-25 20:51
Jag har en Victorinox "penna" som alltid är med på resor och så, imponerar var man än kommer där man lagar mat och hittar hopplösa knivar.;D  Dock ej på rostfria knivar..
Man hör på ljudet direkt om det är någon idé att ens försöka.
Tråkigt då att de flesta köksknivar idag är rostfria ;). Jag är dock säker att du kan bryna alla typer av stål eftersom "pennan" är (om jag minns rätt) tillverkad i keramik. Keramik är avsevärt hårdare än stål. Det är egentligen bara stålsorter mättade med vanadinkarbider som kan vara lite knepiga. Där är det på sin plats att köra med diamantbryne i stället.

Kari

Aha, tack för det tipset! Det är ju keramiskt i andra ändan där man som bara drar bladet igenom.
Ska ta en bild på den och lägga upp snart!

dePaul

Citat från: Elka skrivet 2008-09-26 10:59
Aha, tack för det tipset! Det är ju keramiskt i andra ändan där man som bara drar bladet igenom.
Ska ta en bild på den och lägga upp snart!
Det finns en allmän förvirring som råder angående ollika hårdhetsgrader. Rent allmänt går allting att bryna mot allting. Frågan är bara hur länge man orkar ;).

Några jämförelser:

Maskros

Citat från: dePaul skrivet 2008-09-25 10:41

Summerat: Ett stål är inte till för att slipa/bryna kniven utan för att primärt räta ut eggen till så lite stålåtgång som möjligt. Ett bryne däremot är till att bryna kniven med en viss metallåtgång, beroende på grovleken på kornet.


Tack. Fullständigt korrekt.
Skilled professional since 1979

Jonas

Är det ingen som har erfarenhet av att slipa med en vattenkyld slipsten typ tormek el dyl. Det borde väl ändå vara det mest efektiva sättet att slipa en kniv.

dePaul

Citat från: Jonas skrivet 2008-09-29 09:53
Är det ingen som har erfarenhet av att slipa med en vattenkyld slipsten typ tormek el dyl. Det borde väl ändå vara det mest efektiva sättet att slipa en kniv.
Jovisst är dessa system effektiva men lite bökiga samtidigt. För att snabbt återställa skärpan på mina knivar så skulle jag inte drömma om att ta fram min Kirunaslip och jobba mig med slipstöd, jiggar, slipvinklar och andra inställningar. En sharpmaker gör det på en halv minut ;).

Kirunaslipen tar jag fram om jag är i behov av seriös omprofilering eller slipning av väldigt slöa knivar. T ex sådana som jag köpt på begagnadmarknaden.

Jonas

Har egen erfarenhet av sk slipsten. tycker ju att det är absolut det bästa sättet att få en bra och vass kniv, sen vet jag inte om det tar så lång tid att slipa med en slipsten kontra en bryn sten men å andra sidan så kanske det beror på vad man är van vid. Har aldrig hållit på och böka med jiggar och mothåll, jag kör på fri hand och tycker att
det blir bra. Stålar gör jag bara när man ska räta på eggen.
depaul -  Har Kirunaslipen en sk brynskiva? och i såfall vad är den gjord av?

dePaul

Allt man behöver veta om Kirunaslipen: http://www.kirunaslipen.com/Kiruna-Slipen.htm

Personligen har jag ingen speciell extrautrustning. Inte ens en läderstrigel. Det fixar jag manuellt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal