Bäst för resurshushållning och miljö - vegetabiliskt fett och protein eller animaliskt dito?

Startat av agnetasch, 2008-02-09 17:30

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Jag kikade lite grann på vår kära gamla Miljömat (http://www.miljomat.se/livsmedel.aspx) o deras åsikter om animaliskt kontra vegetabiliskt fett o protein ur miljöperspektivet:
Animaliskt fett:
Smör: Ur miljösynpunkt vore det bra om vi åt upp det smörfett som produceras i och med vår mjölkkonsumtion.
(Till smörgås är margarin(och smör) med 70- 80% fetthalt betydligt mer miljövänligt än lättmargarin. Med vanligt margarin/smör blir volymen hälften så stor och därmed blir antalet förpackningar hälften så många som med samma fettmängd i form av lättmargarin)
Vegetabiliskt fett:
Olivolja/Rapsolja: Oljor är i allmänhet importerade. Ur miljösynpunkt är svensk rapsolja det bästa alternativet. Vid rapsodling används mycket bekämpningsmedel. Även vid olivodling används bekämpningsmedel, så välj helst KRAV-märkt raps- eller olivolja.

Protein kan man få till att vara hur miljövänligt alt. miljöovänligt som helst;
Animaliskt protein:
Nötkött: Kött som har producerats med en stor andel kraftfoder ger inga miljöfördelar, det går åt många gånger mer foder än den köttmängd man får ut. Men nötkreatur kan beta ute och på så sätt bevara vårt odlingslandskap. KRAV-märkt kött garanterar att djuren har fått gå ute och de föds upp på grovfoder producerat på den egna gården.
Ost: Ostproduktion är energikrävande. För att göra ett kg ost åtgår ca 10 liter mjölk. Välj i första hand ekologisk ost.
Strömming: Ur miljösynpunkt är det bra att äta mer strömming. Strömmingen är inte överfiskad. Lokalt fångad strömming ger kortare transporter. 
Vegetabiliskt protein:
Bönor,linser o ärtor: Baljväxter är mycket resurssnåla att producera och därför ett bra mycket miljöval. Allra bäst är att välja svenska alternativ som gula ärter, bruna bönor eller torkade bondbönor (Vill man undvika genmodifierade varor är det säkrast att välja bort sojabönor då det är en av de varor där genmodifierade sorter används)
Quinoa, importeras, än så länge, från Sydamerika.

Hur man än vänder sig har man ändan bak; köper man svenska KRAV-produkter är både de animaliska o de vegetabiliska alternativen rätt bra. Eller?

Andreas

[Klippte ut denna diskussion från "Snabba kolhydrater ökar risk för diabetes" http://matforum.nu/index.php?topic=1388.0 till en egen tråd eftersom det visst blev ett eget ämne.  :)]

Det var intressant men tycker det saknas en del pussebitar.

Citat från: agnetasch skrivet 2008-02-09 17:30
Smör: Ur miljösynpunkt vore det bra om vi åt upp det smörfett som produceras i och med vår mjölkkonsumtion.


Vore det då inte bättre för miljön att minska mjölkkonsumtionen än att öka smörfettskonsumtionen?

Vad händer förresten med det smörfett de menar att vi inte äter?

Citat från: agnetasch skrivet 2008-02-09 17:30
Olivolja/Rapsolja: Oljor är i allmänhet importerade. Ur miljösynpunkt är svensk rapsolja det bästa alternativet.


Ordet importerat säger inte så mycket, vad som är intressant att jämföra är hur mycket energi och vilken miljöbelastning 1 kg smör respektive 1 l matolja ger totalt..?

Citat från: agnetasch skrivet 2008-02-09 17:30Nötkött: Kött som har producerats med en stor andel kraftfoder ger inga miljöfördelar, det går åt många gånger mer foder än den köttmängd man får ut. Men nötkreatur kan beta ute och på så sätt bevara vårt odlingslandskap.


Är inte vegetabiliskt fett (och protein) importerat (med båt) från t o m jordens mest avlägsna plats alltid en mindre belasning på miljön än kött?

Är kött- och mjölkdjur verkligen det mest miljövänliga sättet att hålla odlingslandskapet öppet?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Apropå detta kunde man för ett par dar sen i GT läsa att en forskargrupp vid fysisk resursteori på Chalmers föreslår en miljöskatt på kött för att få ner konsumtionen då köttproduktionen i världen står för 20 procent av alla utsläpp av växthusgaser. Enligt förslaget skall skatten vara högst på kött från idisslande djur då dessa ger mest utsläpp.
http://www.gt.se/nyheter/1.1043405/chalmersforskare-vill-ha-ny-miljoskatt

Ja vad säger man - vad är värst, 20 kronor högre kilopris på biffen eller förslaget för ett par veckor sen från den statliga klimatberedningen om höjd bensinskatt med 70 öre (totalt 1,18 högre per liter med moms och CO2-skatt)?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Den dag man beskattar kopruttar, är det dags att flytta utomlands. Frågan är bara vart? Till nordpolen, kanske?    ;)

Varför inte börja med flyget? Flygbränsle är idag helt obeskattat för kommersiellt flyg.

roffekock

Kobajs är en resurs,jag läste om en bone som börjat köra sin bil på metangas. Blir i framtiden inte svårt att säga här kommer en b.......l det känns på koskitsdoften. :D
Nordpolen vore nog inte så dåligt, såg att där finns det vatten som minst påverkats av mänsklig framfart, bara att se till så man har en ordentlig förlängare på isborret.
hasse FLYGET ja där har du en miljöbov, men har du tänkt på att om du tar tåget så kan du faktiskt vara ännu värre om man tänker på kolproducerad elkraft importerad från tex Danmark el varför inte kärnkraftsproducerad. Det spelar nästan ingen roll hur man gör så har man ändan bak.

/rolf
Matforum är bäst

Hasse

Rolf, att tåget skulle vara en värre miljöbov än flyget har jag svårt att tänka mig. Har du någon källa som styrker detta?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal