Hur tillagar man frysta wokgrönsaker?

Startat av Andreas, 2008-03-04 09:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag köper frysta wokgrönsaker ibland men hur tillagar man dem egentligen på bästa sätt för att behålla något slags spänst? Hur jag än gör blir de mjuka och sladdriga...
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Andreas. Egentligen finns det bar ett svar på din fråga och det är att man inte kan jämföra frysta wookgrönisar med färskskurna sådana. Jag har provat på olika sätt minst 511 men inget bra resultat. Det bästa var att tina dom i kylskåp över natten,nästa dag lägga i durkslag och låta torka halva dagen och sen en vrålhet panna med ytterst lite grönsaker i det varbästa jag kunde få. Men allt jox blir det snabbaste och bästa sätt att göra wook på färskskurna grönsaker.

När man wookar så är det ju viktigt att man har maxtemp på pannan och detta går endast med en 10 kw gasolbrännare annars är det inget att jobba med. Alla dessa lösningar som finns på marknaden som ska användas på elplatta mm är bara enarverande och resultatet blir därefter.

Men jag tycker att det skulle vara av värde för denna tråd att få veta på vilket sätt och vilken utrustning har du när du wookar. Jag har kommit fram till att en muurikan under grillkol el vedbrasa även kan funka som ett slags wook. ;)

rolf
Matforum är bäst

Kari

Håller helt med Rolf! Färskt är kungen.

Andreas: Det finns en annan lösning också.. Muurikka! Kanske inget en bråttom vardagskväll men ändå. Men wokgrönsakerna blir ala minute!

--

Skulle man kunna mikra bort allt vatten på Torky och snabbt fräsa i het wok? För det är väl så att djupfrysta grönsaker är vatten "behandlade" för att inte torka i frysen?


Andreas

Wokpanna nej någon sådan har jag inte, och tyvärr inte nån Muurikka heller, jag använder den vanliga stekpannan. Är det helt dödsdömt då?

Det känns i alla fall lite bättre när du som riktigt erfaren kock säger att inte du heller riktigt lyckas med dessa eländes grönsaker, tack Rolf!

Mikra på torky kanske är en variant, kan du inte prova Elka? :)

Om ingen annan har nåt mirakeltips så ska jag nog sluta med de frysta wokgrönsakerna helt. Att skiva egna wokgrönsaker är en baggis i matberedaren men finns det nåt bra snabbverktyg för att göra exempelvis egna morotsstavar på sisådär 4x4x30 mm eller liknande?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Vi köpte en finare wokpanna i Umeå på Inspiration som är riktigt trevlig. Fantastisk jämfört med Ikeas. Muurikkan vi har är en kopia från OKQ8, rund väska ingick.. Bara att skriva upp på önskelistan till påskägget!  ;)

--

Mikra på papper - klart jag testar nästa gång Andreas!


annamaria

Det konstigaste är nog ändå smaken. Allt smakar likadant. Särskilt de sorter som innehåller den kinesiska svampen - allt smakar svamp och resten smakar purjolök. Jag har gett upp dessa frysta wok-blandningar. Det finns färska hackade grönsaker i påse för wok också. De är i alla fall bättre.

Kari

Annamaria: Var köper Du färsk wokisar? Dyrt?

agnetasch

Tar upp den här tråden igen.
Är det ingen som lyckats med frysta wokgrönsaker? Varför säljs dom i sådana massor? Gillar folk mjuka o sladdriga wokisar?
Jag har heller aldrig lyckats o nu har jag plötsligt en stor påse Kina-mix i frysen som jag inte vet hur jag ska handskas med.
Om man tinar grönsakerna (på Torky) o sedan rostar dom i ugnen ihop med olja, kan det vara nåt? Har någon testat?

annamaria

Elka: förlåt jag har missat din fråga - jag har nog köpt dem på Maxi om jag minns rätt. Det är en färdig påse - typ sån det även finns blandad sallad i. Dyra är dem säkert - eftersom man inte ens behöver skära själv. Men de frysta är nog lika dyra.

Kinamix - när jag läser det så tänker jag på den risblandning som finns som heter så - men detta är en wokmix som heter så väl? Jag har använt någon sån färdig med röda linser och grönsaker som man wokar. Den är rätt okej.


Kari

Annamaria:  :-X Jag säger inget. Minns inte ens.  ;)

Jag kontrar i tråden med konserverade grönsaker, då får man ju blanda själv det man gillar.. Tex extra mycket vattenkastanjer!

Som "svar" på Agnetasch fråga: Bra marknadsföring och tilltalande färger? Iaf i en barnfamilj gillar alla dessa sladdriga.. Tyvärr.

Skulle man kunna frysa förvälda grönsaker själv? Fråga om det blir bättre bara... Billigare - tveksamt :-\

agnetasch

Kinamixen jag har nu köpte jag en säck av på Martin Olsson. Verkar att bestå av purjolök, röd paprika o lite skogsöron. Jag tinade den i mikron o den bara försvann bland Torkyn ;D

annamaria


agnetasch

När jag väl petat ut några små grönskasskärvor ur Torkyns veck stekte jag dom i ugnen på oljad plåt. Det blev faktiskt inte helt fel; 250° o mycket rufsande, det blev i alla fall ätbart :-\

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

Elka. att blanschera sina grönsaker själv är det bättre alternativert. Då ska du göra så att du har olika skurna grösaker för sej. Det säger sig självt eftersom dom har olika tid i kokvatten men dom ska bara ha ett mycket kort kok. Därefter ser du till att dom blir så torra så möjligt efter kylning i isvatten (för färgens skull) därefter slår du dem på en plåt och fryser dom så.
Tänk på att bitarna måste ligga åtskilda när du fryser annars får du en stor klump. Nu kan du förvara tex dina morötter i frysen i påsar lätt att ta den mängd du ska använda. Så kallade lösfrysta mycket praktiskt. ;)
Lite pilleri men vem gillar inta att pilla?

/rolf
Matforum är bäst

Krista

Jag äter wokgrönsaker flera gånger i veckan och har gjort det i ett antal år. Steker dem aldrig, utan antingen ångkokar eller mikrar. Sorterna med lök i går bort för alla bitar smakar lök. Extra vattenkastanjer ur konservburk får gärna vara med :)

Andreas

Att aldrig steka utan att ånkoka och mikra var ju förstås också en idé, ja kanske är det bästa sättet att tillaga dem. Men det heter ju faktiskt "wokgrönsaker" och då tycker man ju att det borde gå att få ett bra resultat i stekpannan... går inte det tycker jag gott att tillverkarna borde byta namn på dem till kokgrönsaker.
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Ja man tycker ju att det borde gå att steka dem med bra resultat. På tv-reklamen som gick förut såg man superfräscha grönsaker flyga snyggt i slowmotion i en wokpanna....allt handlar om marknadsföring: det är liksom inte lika coolt med kokgrönsaker i en kastrull :)


roffekock

Dessa "reklamgrönsaker" har aldrig varit frysta och aldrig varit i en varm panna så é det med reklam.

/rolf
Matforum är bäst

Mickan

I tråden om testade färdigrätter kan vi väl hitta mååånga exempel på hur långt från verkligheten bilderna på paket eller i reklam faktiskt är!
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal