Hemgjord falafel

Startat av Andreas, 2008-04-16 19:07

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I måndags provade jag ett recept på falafel ur boken "Orientens mat och kultur".

¤ 3 dl torkade kikärter
¤ 1/2 knippa koriander
¤ 1 lök
¤ 1 vitlöksklyfta
¤ salt och peppar
¤ 1/2 task malen spiskummin
¤ 1 msk citronsaft

Köres i mixer, forma pinpongstora bollar, fritera 2-3 minuter.

Jag friterade i rapsolja i en vanlig kastrull i en temperatur mellan 165-180° (använde elektronisk stektermometer). Åts med tunna pommes, skivad rödlök, inlagda chilifrukter, tomat, sallad, yoghurtsås på matlagningsyoghurt, vitlök, salt, peppar och paprikapulver.

Riktigt gott, men möjligen skulle falaflarna varit lite mer kryddade. Nån som har nåt annat falafelrecept eller tips på fler falafelkryddor eller tips på goda falafeltillbehör?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

2008-04-16 19:09 #1 Last Edit: 2008-04-16 19:12 by crlhrv
sesampasta, tahini, förstärker smaken något men används främst till såsen.

serverade du med sesamsås? (baserad på tahini)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Nä! Ska man göra det? Berätta allt om hur man gör sesamsås!
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

du tar önskad mängd tahini och pressar i citronsaft tills konsistensen blir såsig. först blir smeten nästan stenhård men desto mer citron du har i desto mjukare blir såsen. avsluta med att pressa i en vitlöksklyfta eller två.

vill du ha en lite mildare sås kan du byta ut lite av citronen mot vatten, men bara tahini och vatten blir inte så gott.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

johannao

Mmmm...sesamsås med falafel i pitabröd...mumsigt. Jag gör sesamsåsen på precis samma sätt. Det är supergott!
vad gäller flafflarna kan jag inte bidra, jag äter det nästan bara ute men ofta är de och de färdigfrysta av katastrofalt dålig kvalité. Men nu när jag blev så väldigt sugen kanske jag skulle experimentera lite här hemma.

Goda flafflar har jag ätit på ett ställe och det var någonstans i Ängelholm, typ en galleri eller nåt sånt. Närmare än så kan jag inte beskriva stället. Men de var snarare som mindre biffar och mycket saftiga och goda.

Gillar man chili kan man väl krydda på med det och jag föredrar persilja istället för koriander men det är en smaksak. Jag brukar också krydda med de där röda bären som jag inte kommer ihåg vad de heter...sumari eller nåt sånt? Har det i en burk här hemma men ingen orginalförpackning tyvärr. Fast de brukar jag mest strö över såsen som garnityr.

crlhrv

2008-04-17 05:50 #5 Last Edit: 2008-04-17 06:29 by crlhrv
gillar man falafel ska man bege sig till malmö, falafelns svenska huvudstad.

sån färdig falafelmix som man kan köpa på många "invandrarbutiker" (säkert på konsum också) blir oftast bättre och godare än att göra egna, dessutom är det väldigt enkelt!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Millan

Citat från: crlhrv skrivet 2008-04-17 05:50
gillar man falafel ska man bege sig till malmö, falafelns svenska huvudstad.

Men man blir lätt trött på det när man äter det till lunch en dag i veckan år efter år ;)
Men visst, det är en superbra lunch. Billigt är det också :)

Andreas

Calle: Tack, sesamsås ska jag prova nästa gång det blir av att göra falafel. Falafelmixen du talar om, är det alltså färdigmixade bönor osv som man formar falaflar själv av?

Joahannao: Uppfattar jag dig rätt - när du äter falaflar hemma så gör du sesamsås men köper frysta färdiga falaflar? Att du inte gör själva falaflarna själv, det är ju inte alls speciellt svårt!

Några av falaflarna blev över så jag åt resterna till lunch idag men det var inte alls lika smarrigt när den nyfriterade frasigheten försvann. Skulle man kunna frysa överbliven smet, nån som provat frysa ofriterade falaflar istället och friterat?
Den som inte frågar får inga svar.

johannao

nej, haha...inte så svårt...men tidskrävande...men som sagt, de färdigköpta är ju inte goda...det fanns några frysta förut som var helt okej men de har utgått så nu får jag väl rulla och steka och ha mig om jag vill ha det igen...;)

bryggens

Har aldrig ätit falafel, har tyckt att det har låtit tråkigt med dessa kikärter, kanske ska göra ett litet test, för att få det gott, ska jag göra sån där sesamsås till då?

kurt

Man bör tillägga att kikärtorna skall vara blötlagda (då är det i alla fall betydligt enklare att mixa dem) men de skall inte kokas (då håller de inte ihop), många har också lite bakpulver i smeten för att de skall bli lite fluffigare när man friterar. Det finns ju kikärtsmjöl att köpa, men då blir det ingen struktur på det hela.

crlhrv

funkar toppen att använda kikärtor på burk också
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Andreas: Hur många pingisbollar blir det på receptet Du gjorde? Hur fint mixade Du hela rasket?

Det här låter som bra och kul experiment under helgen! Tack för tipset!  ;D

roffekock

Hackad bladpersilja och spiskummin är två hörnpelare i smeten.

/rolf
Matforum är bäst


crlhrv

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Johanna: nä inte steka, fritera!

Bryggens: nä det är inte alls tråkigt med falafel, du har kryddor som ger smak och kikärtorna ger en lite grynig konsistens och en krispig friterad yta är pricken över i.

Elka: Jag tror det blev drygt 20 st pingisbollar (fast jag gjorde inte riktigt bollar utan lite mer avlånga saker ungefär som små järpar), räcker till 4 personer om man inte är jättestor i maten.

Kurt: Intressant det där med bakpulvret, men kan det verkligen fungera? När man bakar bröd blåser bakpulvret upp glutentrådarna men här finns ju inga sådana. ???

Nån som ätit eller gjort fyllda falaflar nån gång? Efter jag gjort mina falaflar såg jag i boken jag tog falafelreceptet att det även fanns förslag på att fylla själva falafelbiffarna med fetaost eller med lök och sumak (var det sumak du menade när du skrev sumari Johanna?).
Den som inte frågar får inga svar.


Andreas

Citat från: crlhrv skrivet 2008-04-16 19:09
sesampasta, tahini, förstärker smaken något men används främst till såsen.


Hittade denna burk Tahina på Coop forum... är det detta fabrikat (Alwadi?) du brukar använda?
Den som inte frågar får inga svar.

fröken_unni

min gudfar som kommer från palestina gör världens bästa falafel, så jag ska få ur honom hans recept ngn gång. Haha men när jag frågade tyckte han att det var onödigt för han tyckte att det ju vara fattigmat :D

Men håller med den däruppe som säger att såsen till är viktig och gör mkt.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal