Ät nitratrika grönsaker och undvik antibakteriella munvatten = bra för magen

Startat av Andreas, 2008-04-28 14:25

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Joel Petersson vid Uppsala universitet har i sin avhandling kommit fram till att spenat, sallad, rädisor, rödbetor och andra nitratrika grönsaker är bra för magsäcken. Det hela går till så att bakterier i vår mun (som vi alltså inte ska döda med antibakteriellt munvatten) omvandlar nitratet i grönsakerna till nitrit som i sin tur i magsäcken omvandlas till kväveoxid som i sin tur stimulerar magsäcksslemhinnans skyddsegenskaper mot exempelvis magsår eller skador som kan uppkomma vid bruk av antiinflammatoriska läkemedel.

Joel Petersson: "- Om vi följde Livsmedelsverkets rekommendation och åt 500 gram frukt och grönsaker per person och dygn skulle säkert våra magar må bättre."

http://www.uu.se/nyheter/nyhet.php?id=161&typ=pm
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Samma Joel Petersson har visst matlagning som största intresse också, här är hans menyförslag till nitratrik vårbuffé:
¤ Rostade rotsaker
¤ Chevrégratinerade rödbetor med pinjenötter
¤ Vårsallad med citronvinaegrette
¤ Rabarberkaka
¤ Lime- och vitlökscreme med persilja

Länkar till recepten finns i anslutning till artikeln Biolog lagar mat med nitrat http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=12-AV_ID=751952,00.html

Väldigt sympatiskt att han rekommenderar rödvin som måltidstryck :)  "vars ämnen ökar bindningen av kväveoxid i magsäcken och därför är perfekt som dryck till en nitratrik måltid"
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal