Pastair dödar juicebakterier med ozon åt Skånemejerier

Startat av Andreas, 2008-05-07 10:32

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Utvecklingsbolaget Pastair experimenterar nu med att döda bakterier med ozon istället för den gamla vanliga pastöriseringen. Fördelarna sägs vara bättre smak och mer vitaminer eftersom detta tar stryk vid vanliga värmepastörisering. Dessutom sparar de upp till 90% energi, normalt kostar det 50 öre(!) att pastörisera en liter juice. (Det sistnämnda låter som att detta är något som kommer i stor skala.)

"Det aktiva syret startar en oxidation som dödar bakterier, sporer och andra oönskade organismer. Deras skal sprängs sönder. Men vitaminer och enzymer klarar sig, och smaken hinner inte påverkas, enligt Pastair."

Metoden fungerar för alla flytande livsmedel och är även testad på lättglögg och pannkakssmet. I framtiden hägrar mjölk.

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article347795.ece
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal