Kebabsås på fil?

Startat av Olle, 2010-01-04 00:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Olle

Jag har ett "problem". Jag har försökt hitta bra recept på olika forum för en kebabsås med någon form av fil som bas, dvs inte en tomatbaserad. Grunden är troligtvis filmjölk eller lättfil + gräddfil och kryddorna är vanligtvis cayennepeppar + italiensk salladskrydda och/eller grillkrydda.

När man letar på olika forum så hittar man många olika obskyra lösningar med alla möjliga ingredienser, inkl Fanta(!), men även en del hyfsat trovärdiga. Vore intressant om någon här "vet" eller har en vän som jobbar på ett etablissemang som serverar denna typ av kebabsås?

Andreas

Varför vill du göra kebabsås på just fil, är inte fill för syrligt och rinnigt för en bra sås?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jag har också kollat detta och sett Fanta som en ingrediens. Skumt  ???. Andreas, jag har också sett och fått berättat för mig att just kebabsåsen ofta är gjord på fil. Min tanke är att det förmodligen är så pga ekonomisk aspekt. Jag har aldrig gjort kebabsås på fil.

Här är i alla fall ett förslag på sås, tyvärr utan fil: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/10/hemgjord-kebab.html

Vill gärna också ha tips på kebabsås av fil.

Olle

Jag tror det är en kombo av ekonomi + konsistens + relativt neutral smak (lätt att kontra syrligheten). Här nere (sydöstra Blekinge) så görs i princip all kebabsås på fil, t ex en toamt-baserad sås är väldigt ovanligt (har aldrig sett det). Jag får helt enkelt se om jag kan muta mitt stamställe på något vis för att de ska avslöja sitt recept.

Ska testa ditt recept AnnaMaria (kommer skruva upp hettan lite mha cayenne antagligen)!

helfgren

Jag har tittat runt lite på nätet och det finns flera recept på dem med både fil och framförallt youghurt.
Jag lägger till en länk , den går till ett annat forum så om den inte passar här får admin ta bort denna.

http://www.receptforum.se/t106-kebabsas.htm

MVH// Henrik
Carpe diem

Olle

Ja, jag har sett en del, men inte hittat något att följa "slaviskt" så får nog ha en kebabsås-kväll helt enkelt! Får inte lämna köket innan jag hittat rätt. Om jag inte kan muta mitt kebab-hak, då delar jag med mig här  ;)

Andreas

Är du helt säker på att de gör sin egen kebabsås, jag har fått för mig att 99.9% kör med färdig sås à la Rydbergs och liknande? ???
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Vill man göra en kopia på Rydbergs vita kebabsås så är receptet här:

Yoghurt, vegetabilisk olja, vatten, äggula, majsstärkelse, modifierad stärkelse, socker, ättika, kryddblandning (kryddor, vitlök, maltodextrin, köttextrakt, E621), salt, senapsfrö, konserveringsmedel (E202, E211), arom, förtjockningsmedel (E412, E415), surhetsreglerande medel (E330).

Verkar väl mumsigt ;D

Olle

Citat från: Andreas skrivet 2010-01-08 06:59
Är du helt säker på att de gör sin egen kebabsås, jag har fått för mig att 99.9% kör med färdig sås à la Rydbergs och liknande? ???

Jag är helt säker på att de ställena jag besöker här nere gör sin egna sås, men det finns säkert de som kör färdigt också. Jag har köpt ett par som finns i affären (bla Rydbergs och något obskyrt märke) och det är rätt stor skillnad tycker jag. Ska göra ett ryck i denna frågan till helgen och se om jag kan muta min favoritleverantör av kebab :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal