Gott av skinkrester från julskinka?

Startat av Andreas, 2010-01-03 19:15

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Efter dagens skinkätande är jag definitivt less på att äta julskinka. Förra året gjorde jag en gryta med svamp, grädde och chilisås (som man egentligen ska göra av kassler) på skinkresterna. Men nu har jag gjort den grytan ganska nyss så det är inte aktuellt.

Nån som har något förslag på något gott jag kan laga av skinkresterna?
Den som inte frågar får inga svar.

bryggens


annamaria

Mormors superenkla Skinklåda. Skinka, gott potatismos, senapssmakande sås....mmm gott. Hela receptet är här: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/mormors-goda-skinklda.html

Förra året fyllde jag piroger med julskinka, purjolök, svamp, phliadelphiaost och paprika. Också gott.

kryddburken


helfgren

Jag har en fundering kring den rimmade julskinkan dem säljer ut nu för lite och ingenting, skulle man kunna änvända den istället för fläsklägg och stycka upp den i mindre bitar och koka den som sådan. Eller skulle man kunna änvända den i ärtsoppa ? Nyfiken på svar då dem säljer den för 19:90/kg just nu.

MVH// Henrik
Carpe diem

Olle

Kan erkänna att jag använde slutet på min rimmade, tillagade skinka i botten på en grön ärtsopppa och det funkade helt ok. Skulle använt något annat om jag skulle imponera, men helt ok vardagsalternativ.

Andreas

Tack för alla förslag! Hade jag bara velat göra slut på skinkan hade de varit jättebra, men jag inser att jag uttryckte mig för oklart, som jag skrev i första inlägget så är jag less på skinka, så vad jag skulle vilja ha är tips på är något god rätt med skinka som inte smakar så mycket skinka, det vill säga skinksmaken bör vara rätt rejält dränkt i andra smaker. Vid ännu närmare eftertanke så gärna en rätt som inte innehåller potatis, eftersom det är just skinka och potatis man äter till jul.

Henrik: Nog borde man kunna använda skinkan som fläsklägg, möjligtvis att skinkan är något magrare än fläsklägg så att det blir lite tristare av den anledningen?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Gör en skinkmousse där du blandar julskinka o lite rökt skinka. Servera med hollandaise o kokta grönsaker.

Andreas

Tack Agneta, men nog tror jag att även din skinkmousse smakar rätt mycket skinka?

Nu är i alla fall problemet löst för i år. Igår hittade jag nämligen ett recept på orientalisk skinkgryta http://www.recept.nu/1.224968/recept.nu_redaktionen/huvudratt/kott/orientalisk_skinkgryta med ingredienser som såg ut att dölja skinksmak rätt väl. Och mycket riktigt, det var knappt att det ens gick att urskilja vilken slags kött det var i grytan. :) Dessutom är det pasta till, så det blev verkligen så långt ifrån julmat man kan tänka sig!

Orginalreceptet innehåller färsk skinka, jag hoppade därför över 10 minuters kokning. Strök även saltet eftersom julskinkan redan var saltad. Minskade dessutom på purjon, 1 purjolök är hemskt mycket. Dessutom hade jag bara 300 gram julskinka kvar när den stora fettkanten var borttrimmad, men det var fullt tillräckligt. Så här blev min variant:

Orientalisk julskinkgryta

¤ 1 paket penne-pasta

¤ 3 dl utspädd apelsinjuice
¤ 3/4 dl kinesisk soja
¤ 1 msk malen ingefära ur kryddburk
¤ 2 msk muscovadosocker
¤ 1 vitlöksklyfta
¤ 2 krm chilipulver

¤ 300 gram finstrimlad färdigkokt julskinka
¤ 1/2 strimlad purjolök
¤ 1 strimlad grön paprika (stor)
¤ 1 strimlad röd paprika (stor)

Koka pastan. Koka upp apelsinjuice, soja, ingefära, socker, pressad vitlök och chilipeppar. Lägg i strimlad julskinka, purjo och paprika och koka 10 minuter. (Det såg först ut som att vätskan inte skulle täcka, men det täcker bra om man trycker ihop ingredienserna.)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2010-01-05 12:22
Tack Agneta, men nog tror jag att även din skinkmousse smakar rätt mycket skinka?
Men vitsen är att den inte smakar julskinka utan rökt skinka ;)

Andreas

:)

Om nån till äventyrs fortfarande har kvar skinkrester så är här några fler skinkgryterecept som kanske kan fungera med julskinksrester (om inte annat hittar jag själv igen dem här nästa jul):
¤ Skinkgryta med frukt (curry, torkade aprikoser, äpple, ananasringar, mango chutney) http://mariellsrecept.blogspot.com/2009/06/en-riktigt-god-och-annurlunda-gryta.html
¤ Skinkgryta med frukt (vitt vin, soja, ingefära, äpple, apelsin, druvor) http://www.hj.egmont.se/Mat/recept/?RecipeID=3834
¤ Skinkgryta med apelsin och oliver (marsalavin, apelsiner, oliver, rosmarin) http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=1124
Den som inte frågar får inga svar.

JesperB

Då säger jag en ost och julskinksås med en massa chayenne och en touch av gorgonzola. Helt otroligt gott. Funderar nästan på att köpa en julskinka nu om det finns någon kvar... :D

Mickan

Citat från: Andreas skrivet 2010-01-09 08:41
¤ Skinkgryta med frukt (curry, torkade aprikoser, äpple, ananasringar, mango chutney) http://mariellsrecept.blogspot.com/2009/06/en-riktigt-god-och-annurlunda-gryta.html
¤ Skinkgryta med frukt (vitt vin, soja, ingefära, äpple, apelsin, druvor) http://www.hj.egmont.se/Mat/recept/?RecipeID=3834
¤ Skinkgryta med apelsin och oliver (marsalavin, apelsiner, oliver, rosmarin) http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=1124


Man måste ha frukt över också ! ;)
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal