Behöver man skölja plastade grönsaker? Hur gör du?

Startat av Andreas, 2008-08-19 09:03

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Nä det vet vi inte, men det måste vi så klart ta reda på!

Vad är det egentligen du försöker säga ???  ;), menar du kanske att försiktighetsprincipen bör råda om man inte vet säkert? ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Jag har mailat Sydgrönt AB och frågat. Avvaktar svaret med spänning.

agnetasch


Hasse

Anette Ekstrand på SydGrönt AB i Helsingborg svarar i ett mail, att gurkan plastas för att den ska behålla sin vätska. Gurkan tvättas inte innan den plastas. Den kommer normalt inte i direkt kontakt med marken, men bör alltid sköljas före användning.

Då vet vi det.

Kari

Sköljer alltid allt och noga. Även om det skall skalas.. Apelsin, banan och avocado klarar sig undan dock.
Visst äter man äpplen direkt från affären när det är kris, men tanken slår en varje gång... :-\

/Gillar inte baciller, medel & snusk. ;D

Andreas

Stort tack för att du redde ut det Hasse, det känns bra att veta att jag inte sköljt mina filmade gurkor förgäves under alla dessa år! Synd bara att jag måste fortsätta med det.  ;)

Fast är det inte märkligt att plasta in smuts, kan det inte bli en grogrund för anaeroba bakterier?

Vad exakt är det du sköljer innan du skalar Elka? Just apelsiner är väl annars en ordentlig snuskis, först skalar man den och riktigt gnider in händerna med alla bakterier och smuts som finns på ytan, sen äter man apelsinen med samma händer.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Ok, nu sköljer jag inte längre, nu tvättar jag allt innan hantering, skalar och tvättar sedan händerna och äter. ;)
Fast om sanningen ska fram så är det extremt sällan jag själv skalar en apelsin, Hjärtat gör det åt mig.. ;D Eller så sätter jag kniven i den och klyftar.

Var det inte någon som sa "lite skit rensar magen"? Blä.. >:(

agnetasch

Tvätta sin apelsin får man göra om man ska "äta gris" dvs man klyftar apelsinen med skalet på, sedan sliter man loss fruktköttet med munnen. Då nuddar läpparna vid skalet :o

crlhrv

skäms att säga det, men det är sällan jag tvättar/sköljer inplastat grönt. lathet kanske, vem vet.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Hasse

Elka, skiljer du på att skölja och tvätta? Vad är i så fall skillnaden?

Kari

Så här, en gurka sköljer man och potatis tvättar man. Där inte snusket syns sköljer man, resten tvättas/skrubbas. Tvättad köpe potatis kokar man.

 

annamaria

Nu ska jag gå och tvätta några kilo apelsiner, citroner och tomater  ;D. Lite Tomatmarmelad på G igen.

Andreas

Apropå att skölja grönsaker och det här med smutsigt bevattningsvatten som Agneta var inne på: 100 personer har blivit matförgiftade av tarmbakterien Shigella i personalmatsalen i Näringlivets hus på Östermalm  varav fem så illa att de blev inlagda med dropp. Smittskyddsläkare Bo Svenungsson "Shigella är svår att odla på livsmedel, men vi tror att den kan ha funnits i salladsbuffén. Grönsakerna kan ha varit bevattnade med förorenat vatten." http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1625023.svd
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Efter att jag fick camphylobacterbakterier som inneboende i min mage så var hade jag kontakt med min magdoktor innan nästa utrikesresa. Han sa då just detta: ät vad du vill men strunta i sallader och grönsaker som du inte sköljt själv (vilket är väldigt sorgligt för det kan jag leva på i grekland). Det behöver alltså inte vara dåligt stekt kyckling utan kyckling skuren på samma skärbräda som salladen.....usch!

agnetasch

"Jag har aldrig varit med om ett så stort shigellautbrott. Det är mycket, mycket ovanligt i Sverige" säger Lennart Norring, chef för Miljöförvaltningens restaurangkontroll.

Men ju mer vi importerar av fr.a exotiska grönsaker ju större är risken för smitta. Om vi sen är  blåögda o litar på att omvärlden är lika "hygienisk" som vi har vi nog fler utbrott som ett brev på posten :(

Andreas

Du var/är verkligen inne på rätt spår Agneta. Fast att döma av skriverierna behöver frukten/grönsakerna inte alls vara vidare exotiska.

"Den ökande importen av frukt och grönsaker däckar allt fler svenskar i matförgiftning. Enligt Livsmedelsverket är den troligaste orsaken att odlare använder avloppsvatten vid bevattningen. ... Värst är frysta hallon, följt av groddar och bladgrönsaker. " Roland Lindquist, chefsmikrobiolog på Livsmedelsverket: "-Om grönsakerna sköljs ordentligt försvinner 90 procent eller mer av bakterierna." http://sydsvenskan.se/sverige/article382677/Frukt-och-gront-odlas-med-avloppsvatten.html
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Lite svårt att skölja frysta hallon ;D

Intressant o lärorik artikel, tack för den. Ska hädanefter alltid woka groddar o aldrig servera mat på råa bananblad eller marinera med råa limeblad. Har aldrig hört talas om detta förut.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal