Steka bacon

Startat av Hasse, 2008-08-26 23:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

Köpte ett par paket billigt bacon, men när jag steker det så drar det ihop sig och blir pyttesmå krulliga skivor.

Gör jag något fel, eller är det dåligt bacon?

Rookie-T

Hur hårt steker du igentligen? Dom ser väldigt-väldigt välstekta ut. Klart dom drar ihop sig om man kremerar :P
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Filippa

Tycker dom ser rätt bra och goda ut jag ? Fast jag gillar krispig bacon :-)

Rookie-T

Det där baconet skulle ju vara krispigt långt innan den där bilden togs :P

men visst. Välstekt bacon är gott det med.
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Hasse

Jo, det är väl lite överstekt. Men det tog en liten stund att plocka fram kameran.

Fast faktum är att fläsket krullade ihop sig direkt när det hamnade i pannan. Så har jag aldrig sett bacon uppföra sig förr.

Jomael

Har du kvar några ostekta skivor? Testa att göra i ugnen, sååå smidigt och håller sig väldigt raka och fina :)

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2008-08-27 16:37Så har jag aldrig sett bacon uppföra sig förr.
Vad var det för fabrikat? Har du köpt det förr, var det bara detta paket som uppförde sig konstigt? Har paketet varit fryst? Då kan baconet uppföra sig lite konstigt fast inte på detta viset.

Hasse

Minns inte fabrikatet och har tömt soporna. Det är förmodligen tyskt för det är köpt på Lidl. Men baconet var fryst och snabbtinat i ljummet vatten. Det skulle ju kunna vara en orsak.

Andreas

Förstår inte riktigt på vilket sätt frysningen skulle ändra baconets krullningsegenskaper?

Citat från: Jomael skrivet 2008-08-27 18:04
Har du kvar några ostekta skivor? Testa att göra i ugnen, sååå smidigt och håller sig väldigt raka och fina :)


Vilken ugnestemperatur använder man? Stänker det inte flott i hela ugnen då? Går det att få lika knaprigt och gott i ugnen som i stekpannan?
Den som inte frågar får inga svar.

Rookie-T

Jag har kört bacon i ugnen 1 gång med dåligt resultat. Igentligen så borde det gå jävligt bra att göra så men mina blev lite transparenta i fettet och sladdriga som vid alla grönsvansade isbjörnar. men som sagt. Jag gjorde nog väldigt fel. (bakfull på en söndag)

53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

Jean

Bacon i ugnen intressant, vad har man för temperatur grilläge?

Jomael

Jag brukar köra, i kanske 175 graders värme, om ens det.. Oftast blir det att ugnen är nästan kall när jag stoppar in, vrider upp värmen till 175 och tar ut dem när de är klars :D. Det går väldigt snabbt och väldigt behändigt.

Jag använder mig av teflon-smörpapper om det kan ha någon betydelse. Skivorna blir väldigt raka och fina och man slipper steka :)

Jean

Ska absolut prova. Jag har teflon-smörpapper hemma, fick det av viktväktarna.
De ska bara veta vad jag använder dem till nu för tiden :)

JoJo

Jag brukar också köra i ugnen när jag ska ha lite mer bacon än ett paket. Skvätter kanske lite men man inte trycker upp värmen till max går det bra Jag brukar dock köra på ganska hög temperatur ~225 grader. Blir kanske bättre om man kör på 175, men jag vill ha mitt bacon fort. :)

agnetasch

Har man bråttom kan man ju steka bacon i micron också.

Andreas

Blir baconet knaprigt i micron? Inte utan sån där crisppanna väl?

Citat från: Jomael skrivet 2008-09-01 20:12
Jag brukar köra, i kanske 175 graders värme, om ens det..


Men blir baconet alltså riktigt knaprigt och gott vid bara 175 grader?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-09-03 10:31
Blir baconet knaprigt i micron? Inte utan sån där crisppanna väl?

Lägg några skivor mellan hushållspapper o kör i micron ska du få se på krispigt bacon :D

Nico

 Vill du ha bacon som inte krusar sig så prova att köpa något som kallas Stekfläsk 8) Annars så kan du prova att steka på lägre värme, ofta får jag "plattare" skivor då :P
Lök? är det en rätt?

crlhrv

bacon på lite papper och in i micron, blir suveränt varje gång.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Hmm jag provade precis ugnssteka bacon på 175°C, det blev lagat men inte alls knaprigt. Eller jo förresten där fanns möjligtvis en liiiten förnimmelse av knaprighet på ett ställe. Kanske blir det mer knaprigt på högre temperatur?
Den som inte frågar får inga svar.

Jomael

Vad märkligt Andreas att de inte blev knapriga. Hur länge hade du inne dem?

Hasse

Jag har stekt skivat fläsk i ugnen. Då hade jag 225 °C i ugnen och det blev knaprigt.

jelvis

Jag är av den bestämda uppfattningen att stekning av bacon annat än i stekpanna borde kriminaliseras. ;)

Cooking for engineers hade en ordentlig test av baconstekningsmetoder för ett bra tag sedan.

http://www.cookingforengineers.com/article/3/Bacon-Part-I
http://www.cookingforengineers.com/article/110/Bacon-Part-II

Den senare tar även upp lågtempsbacon. Låter rätt intressant.

Andreas

Jomael: Tog tyvärr inte tid men det kändes bra länge i alla fall...

Bra länkar det där Jelvis, har skummat hela del ett nu  http://www.cookingforengineers.com/article/3/Bacon-Part-I och gjort en egen liten sammanställning.

¤ I mikron på max 3 minuter + ev ytterligare 30 sekunder det antal ggr. som krävdes för krisp: krispigast. Kändes tjockare än väntat, förmodligen eftersom minst fälldes ut. Enda problemet var att pappret tenderade att fastna i baconet.
¤ I stek panna på medium-lågvärme 15 minuter: krispigt men inte totalkrisp utan också lite tuggmotstånd. Mest fett fälldes ut.
¤ I ugnen direkt under grillelementet 8 minuter: bränt på vissa ställen och okokt på andra. Inte mycket fett fälldes ut.

Mycket intressant men kriterierna för hans jämförelse är rejält orättvisa, å ana sidan kör han på relativt försiktig temperatur i stekpannan å andra sidan kör han så hårt han kan både i mikron och i ugnen.

Ang. ev. gift från papper det talas om så nämns samma sak även i den här SvD-artikeln Agneta länkade till  i annan tråd "Papper är ett problem i sig. Råvaran är ofta returpapp som kan innehålla okända ämnen. Därför ska inte hushållspapper ha någon längre tids kontakt med mat, särskilt inte med fet mat som ost och grillat kött. Att mikra bacon på hushållspapper är kanske inte direkt farligt, men knappast lämpligt för den som vill minska sin exponering för giftiga ämnen." http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_380682.svd

Intressant i kommentarerna:
¤ Fritera baconet i olja. "A popular restaurant method of cooking bacon is to deep fry it. This is quick and is great for large quantities (assuming you have a large deep fryer). The bacon comes out crisp but usually is not very straight - it ends up curled like a pig's tail."
¤ Nordicware 2 Sided Bacon and Meat Grill http://www.nordicware.com/store/products/detail/2-sided-bacon-and-meat-grill/2269ADA0-7C89-102A-B382-0002B3267AD7
¤ MAKIN BACON dish http://www.makinbacon.com/cooking_with_the_dish.htm
¤ Strykjärnet. "Place the bacon on parchment paper or yesterday's Times and have at it usng firm pressure to render the fat. Be sure the water reservoir on steam irons is empty, otherwise you will have difficulty reaching the proper temperature."
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Köper sällan vanligt bacon, tycker det är för mycket vatten i det. På Klågerups Chark har de rökta sidor som är ganska torkade utan att vara hårda. Detta ger perfekt bacon med rätt krisp utan att det drar ihop sig eller släpper en massa vatten, tror priset är ca. 90:-/kg och har man det i muslin i kylen så blir det bara bättre efter ett tag.

/gilius

Jomael

Citat från: Gilius skrivet 2008-10-16 19:54
...och har man det i muslin i kylen så blir det bara bättre efter ett tag.


Har du bacon i din musli?

agnetasch

Citat från: Jomael skrivet 2008-10-17 23:52
Har du bacon i din musli?
Nej det har han inte, men det får han förklara själv

Det här med bacon verkar ju rena snurren; jag köpte ett paket Tulip stekfläsk som jag kokte i den fantastiska anrättningen "Gris i kål" Jag tyckte det luktade korv o tittade närmare på paketet, då står det bacon/stekfläsk på. Vad i hela friden har bacon o stekfläsk med varandra att göra. Grrrrr >:(
I affären senast såg jag Jägarbacon från Scan. Googlade o fick veta att det är ett bacon med kraftigare röksmak o med tjockare skivor. Det anses av Scan som extra lämpligt att äta efter en jakttur ???
I samma pressmeddelande från 2006 berättade man om nyheten Delikatessbacon, ett bacon som Scan inte längre har kvar i sortimentet: "Delikatessbacon är ett mycket tunt skivat bacon som är torrsaltat och påminner om lufttorkad skinka. Baconet är gjort av utvalt sidfläsk och det blir extra knaprigt vid stekning"
Tydligen vill vi inte ha fint bacon, nej tre paket för en tia, sen får det smaka vad det vill ;D

Gilius

Muslin == ostduk (tunt tyg som påminner om gasväv, används för förvaring och silning)

Baconmüsli............ kan de va nåt ?

/gilius

agnetasch


Jomael

Citat från: Gilius skrivet 2008-10-19 14:37
Muslin == ostduk (tunt tyg som påminner om gasväv, används för förvaring och silning)

Baconmüsli............ kan de va nåt ?


Ah tack för infon! Det är så härligt med detta forum, jag gillar att lära mig nya saker :)

Peter.B

lägg i baconen när pannan fortfarande inte inte blivit het

Andreas

Varför, på vilket sätt gör det skillnad?
Den som inte frågar får inga svar.

David

Om du lägger i bacon i kall panna blir den knaprig rakt igenom utan att brännas. Lägger man i den i kall panna drar den ihop sig på en gång och "bulor" bildas vilket ger en ojämn stekyta och delar av baconen kan bli överstekt.

Bäst resultat alltid i ugnen dock, särskilt med tjockare bacon.

dePaul

2010-04-09 09:27 #33 Last Edit: 2010-04-09 09:29 by dePaul
Det finns förståss en metod som renderar ett knaprigt, saftigt och rakt bacon:

1. Separera skivorna
2. Släta ut dem med t ex en palettkniv
3. Doppa dem i vetemjöl (!!)
4. Skvätt i lite vatten i en belagd stekpanna
5. Ta fram en kastrull modell tyngre (eller en stektyngd)
6. Hetta upp pannan aningens, utan att vattnet dunstar bort
7. Lägg i baconet
8. Placera stektyngden över baconet
9. Stek tills vattnet kokat bort och baconet fått en krispig, knaprig yta
10. Ta bort kastrullen, placera baconet på ett hushållspapper för att droppa av samt  servera omedelbart

Det går också att köra utan stektyngd. Trots det blir baconet avsevärt rakare än när man steker på traditionellt sätt. Detta beror just på det faktum att baconet är enkelpanerat i vetemjöl.

I det första exemplet med stektyngden så behöver man inte vända på baconet. I det andra kan man med fördel göra så.

~Paul~

David

Jag steker med en kastrull ovanpå baconet om det är viktigt att de är fina. Fläsk steker jag alltid i ugnen, finns inget annat sätt att få till perfekta, raka, krispiga fläskstrimlor.

Lägg alltid i bacon i kall panna, använd aldrig fett.

agnetasch

Eftersom jag nästan alltid läser något när jag äter vill jag ha mat i form av "gaffelbitar" Alltså klipper jag ett baconpaket i småbitar i en kall stekpanna o brassar på, det brukar bli jämnt kripigt. Sen äter jag äggröra till (stekta ägg måste man skära :()

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal