Ät rätt för din blodgrupp

Startat av MiGa, 2008-09-10 14:38

Föregående ämne - Nästa ämne

MiGa

Min fru har nyligen köpt den svenska upplagan av Ät rätt för din blodgrupp(efter ett tips från en bekant som har följt den ett bra tag) givetvis blev man nyfiken och började läsa den.Klart inressant bok tänkte jag skulle följa den en tid framöver och se om det gör någon skillnad .Någon som har provat det?

agnetasch

Citat från: MiGa skrivet 2008-09-10 14:38
om det gör någon skillnad
Jag har inte provat men är klart intresserad. Vad är det för skillnad du förväntar dig? Nån krämpa som ska försvinna eller allmän piggelinkänsla?

Andreas

På vilket sätt skiljer sig det man ska äta beroende på vad man har för blodgrupp? ???
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

Det jag tror man känner är en bättre hälsa och välmående.Kroppen bryter ner maten olika beroende på vilken blodgrupp man tillhör. I varje grupp är födoämnena indelade i tre kategorier med beteckningarna;Välgörande,Neutrala och Undvik som ska tolkas på följande sätt

Välgörande   födoämnen fungerar som   Läkemedel

Neutrala       födoämnen fungerar som   Födoämnen

Undvik         födoämnen fungerar som   Gift

I boken finns där en matvarulista som visar vad dom olika grupperna bör äta/undvika i olika kategorier som
Kött o Fågel,  Fisk o Skaldjur, Mjölkprodukter o Ägg, Olja o Matfett, Nötter o Frön, Bönor o Baljväxter, Cerealier (säd,spannmål), Bröd, spannmål o Pasta, Grönsaker,Frukt, Juice o Saft,  Krydder o Smaktillsatser, Tillbehör smaktillsatser,Örter o Örttèer,Drycker.

annamaria

Jag med lite forskarstörd hjärna undrar mest över HUR de har kommit fram till dessa resultat. På hur många personer är testerna gjorda? Är det gjort tester alls?

Andreas

MiGa: "födoämnen fungerar som gift" lät väldigt dramatiskt måste jag säga.

Annamaria: Apropå forskare, högt upp i Googles träfflista finns den här c-uppsagsen från Institutionen för hushållsvetenskap vid Uppsala universitet om just boken "Ät rätt för din blodgrupp". Bokens orginaltitel är "Eat right for your type" och kom ut 1996 i USA, är översatt till 50 språk och har sålts i 2 miljoner(!!) exemplar. http://www.anst.uu.se/dla05000/BlodgruppsdietenK&K.pdf

Har tyvärr inte hunnit skumma mer än skumma förstasidan men säkert innehåller uppsatsen något intressant.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jo det var ju ganska troligt att det hela kommer från USA. Jag känner mig ändå lite skeptisk. Men det ska man väl inte göra förrän man läst....

MiGa

Det är Dr.Peter J.D`Adamo som är en framstående naturläkare,forskare och föreläsare med bred internationell yrkeserfarenhet som står bakom boken som under de senaste tjugo åren forskat kring sambandet mellan blodgrupp,kost och sjukdomar.Arbetet bygger på forskning som hans far James D`Adamo påbörjade under 1950-talet.

Gå in och kolla på   www.dadamo.com

jelvis

När jag googlade runt på dieten för ett par år sedan så hittade jag en inte mycket positivt om dieten. Det grundläggande problemet är att det saknas bevis i form av oberoende studier. Tror inte att vetenskapen tar dieten på tillräckligt stort allvar för att den kommer att studeras närmare heller.

Naturläkare är vi allihopa.

Vad är härnäst? Ät efter din hårfärg? Ät efter din hudfärg? (Ok, det sistnämnda är kanske inte lika politiskt korrekt. :)

Andreas

Håret avslöjar väldigt mycket, numera kan man ju se om folk använt droger eller ätit vissa mediciner genom håranalys, så att äta efter sin hårfärg är kanske inte alls någon dum idé. Oturligt nog verkar den dieten vara så populär att servern http://www.haircolordiet.com. lagt av för trycket men all kunskap finns turligt nog hos Wayback machine  http://web.archive.org/web/20080131101042/http://www.haircolordiet.com/

Men tillbaka till det här med blodgrupper, exakt vad i blodets sammansättning är det som skiljer hos olika blodgrupper? Ifall en blodgruppsdiet ska fungera så måste ju denna skillnad bestå i något som går att påverka med vad man äter.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

"Det som skiljer de olika grupperna åt är små proteiner, så kallade antigener, som sitter på blodkropparnas yta" säger Sjukvårdrådgivningen.

"Det som skiljer de fyra blodgrupperna åt är vilka sockermolekyler som finns på cellerna" säger Sanna Ehdin (hälsoorakel med lite udda åsikter) som skrivit förord till DÁdamos bok.

Lustig man Peter D'Adamo; å ena sidan en mild, rådjurögd naturläkare som pysslar med sina örter, å andra sidan en svart-bältare i Tang Soo Do, en koreansk militärsport ;D

Är man kronisk bantare är det ju toppen att hitta hans metod; den verkar ju inte alltför komplicerad. Ta bara reda på vad du har för blodgrupp (vårdcentralen?) o plocka ut vad du ska äta här:

http://www.anderssonforlag.se/press/matvarulista_313-327.pdf

Fast lite skumt verkar det hela. Peter D'Adamo beskrivs som "forskare och föreläsare med bred internationell yrkeserfarenhet" ???
Vad jag kan se så har han inte satt sin fot utanför USA o vad är det han har forskat i?
Riktigt rädd blir jag när jag läser att han anser sig kunna bota sjukdomar som hiv-infektioner, AIDS o cancer.

Mår man bra på dieten kan man ju ge den en chans men jag tror inte man ska lägga sitt liv i herr D´Adamos händer.

PS Varför har han själv glasögon o flint? Borde inte han själv vara helt utan skavanker?

annamaria

Tur att det inte är för några hundra år sedan - då hade han blivit bränd på bål  ;) ;D

Hasse

2008-09-15 18:51 #12 Last Edit: 2008-09-15 19:01 by Hasse
Citat från: agnetasch skrivet 2008-09-15 12:18
Varför har han själv glasögon o flint? Borde inte han själv vara helt utan skavanker?


Vadå skavanker?   ???   ???    ;)

Sofia

Hmm, tycker det låter väldigt skumt det här. Ser ingen anledning till att man skulle ta upp olika näringsämnen olika pga blodgrupp. Det är väl tarmcellerna som står för upptaget? ??? De röda blodkropparna står ju inte heller för transport av födoämnen i blodet, så det verkar som sagt väldigt skumt...

agnetasch

Citat från: Hasse skrivet 2008-09-15 18:51
Vadå skavanker?

Skavanker förvandlas naturligtvis hos mina nära o kära till charmiga personlighetsdrag :-*

Andreas

Hittade det här inlägget på förlagets diskussionssida om blodgruppsdieten: "Jag har av en händelse upptäckt att 1:a upplagan och andra upplagan av "Ät efter din blodgrupp" har olika uppgifter beträffande flera matvaror. Jag har naturligtvis inte gått igenom hela registret, men det är inte roligt att efter att ha uppfattat en grönsak VÄLGÖRANDE eller NEUTRAL enligt den ena upplagan, men i den andra står som UNDVIK." http://www.anderssonforlag.se/forum.asp

Hugaligen! Tänk er att anstränga sig för att verkligen följa råden i en bok för att sen när det kommer en ny upplaga märka att man ätit "UNDVIK"-mat i flera år. Undrar om det är tryckfelsnasse eller om det kommit nya rön inom området?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag blev nyfiken på vilken blodgrupp jag tillhör o vad jag i så fall ska äta.
Sagt i gjort; när jag var på Forksningslab senast (jag är inte bara en sensationellt ovanlig person psykiskt utan även fysiskt) frågade jag efter min blodgrupp. Det visste man inte, men en vänlig människa ringde till Blodcentralen o frågade. OK kanske om jag ringde själv så skulle jag få veta.
Jag ringde o fick veta att nej, absolut inte, det fick jag inte veta. Hur skulle det se ut om kreti o pleti sprang omkring o babblade om sina blodgrupper. Så fel allting kunde bli! Vadå fel? Skulle kirurgen, om jag låg på operationsbordet, lita på mig om jag talade om för honom vilken blodgrupp jag tillhör ;D
Man kan ju skicka efter ett test på nätet för en hundralapp men så angelägen är jag inte. Varför ska jag vara noggrann när det tydligen inte är så kinkigt vad man äter enligt tvetydiga listor.

annamaria

Nu är jag lite lat  :-[ - orkar inte läsa allt om blodgruppsmaten. Om någon annan har läst -  Men är det själva blodgruppen dvs. A B O som styr eller även rhesusfaktorn?

Gotish

Känner till teorin sen tidigare, min mor är helt insnöad på liknande teorier vilket den här inte gör något undantag. Principen är att ens blodgrupp A,B AB eller 0 skall påvärka hur pass bra blodet tar upp vissa näringsämnen. Grovt föränklat kan man säga att en person med A skall äta en kost med mycket grönsaker medans blodgrupp 0 mår bra av en köttrik kost.

Det tar mig väldigt mycket emot då jag inte har mycket övers för såna här teorier men just den här verkar stämma. Jag som är A äter mycket kött och väldigt, väldigt lite grönsaker. Min far som är blodgrupp 0 äter likadant och är alltid frisk. Sen ett år tillbaka har min mot tvingat min far att gå på en uttökad grönsakskost. Min far har varit magsjuk 1 gång och förkyld 3 gånger under det året.

Jag vet ärligt inte vad jag ska tro

//Mattias

kjpil

Har inte läst den själv. Men jag vet flera personer på dietistlinjen som fick i skoluppgift att läsa och granska den. Ingen lyckades hitta något underlag till boken eller förstå varför man skulle äta på det sättet.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal