Startkit för en nybörjare?

Startat av Andréa, 2008-10-05 23:32

Föregående ämne - Nästa ämne

Andréa

Hej alla kunniga!

Jag älskar att laga mat, men det är ju inte speciellt kul om man har så bra knivar att man måste KLIPPA fläskfilén. Dock är det inte mina knivar utan min pojkväns mammas. Jag vill ha egna knivar om jag ska laga mat och senare när jag ska flytta hemifrån. Så, vad kan ni rekommendera för nybörjarkit? Som inte kostar mer än en körduglig bil kanske.. 8)

Kari

Hej Andréa! Välkommen till Matforum!! :)

Det är inge fel med att använda sax till bacon och sånt! Jag gör det!

Jag har inte ett bra svar till Dig, men håll kolla på loppisar och sånt! Jag har samlat ihop mina favoriter till knivblocket så. En filékniv har jag dock köpt ny. 4-5 knivar har jag som används jämt, med en mycket blygsam investering. Typ två-tre rattmuffar räknat i kronor ;)

Ska bli spännande att se alla andra svar här i tråden, Du har ställt en mycket bra fråga! ;DAndréa

Tack så mycket! :D

Nej det är klart det inte är nåt fel! Men det känns som att till fläskfilé ska man använda en bra kniv och inte en sax  ::) Nu beror det ju på vilka rattmuffar man investerar i ;) Guldpläterade lär ju vara dyrare  8)

Jag är väldigt nyfiken på att höra vad man har att rekommendera :D

Anne

Victorinox har väldigt bra och prisvärda knivar! Du behöver egentligen bara EN kniv skulle jag säga - en inte alltför stor kockkniv. Den kan du använda till det allra mesta. Brödkniv är väl bra att komplettera med men där behövs inget särskilt imponerande.
Anne's Food - min matblogg

dePaul

Ett ganska enkelt svar. Det vanliga settet består av: En kockkniv, en filékniv (fisk/kött), en skalkniv, en sågtandad brödkniv och eventuellt en allkniv med en bladlängd på runt 12 cm.

Det är ingen idé att köpa skitknivar, du kommer bara att ångra dig i längden. Jag rekommenderar knivar med ett någorlunda fint bladstål, exempelvis VG-10. På den japanska JCK (Japanese Chef's Knives) sajten finns många uppslag. En väldigt populär serie är den från Hattori HD (dock tillverkar de inga skalknivar).

http://www.japanesechefsknife.com/products.html

~Paul~

Shanta

Har en Hattori HD 8 som jag köpte från den sidan. Jag tycker den är kanon, man får otroligt mycket för pengarna därifrån jämfört med om man skulle köpa en kniv av samma kvalitet i sverige, eller åtminstone är det min uppfattning.

dePaul

Citat från: Shanta skrivet 2008-10-06 11:17
får otroligt mycket för pengarna därifrån
Absolut. Jag har också köpt ett antal knivar därifrån, bla annat två Mr Itou-knivar i R2. Både varorna och servicen är i toppklass. Leveransen var löjligt snabb. Inom tre dagar hade jag knivarna hemma. En av dem anlände med UPS kl 8.30 fram till dörren. Det var på en lördag morgon!!

Andréa

Ah, då ska jag genast in och kolla! Bara jag har En bra kniv så är jag nöjd. Tack så mycket alla! :D

dePaul

Citat från: Andréa skrivet 2008-10-06 13:51
Ah, då ska jag genast in och kolla! Bara jag har En bra kniv så är jag nöjd. Tack så mycket alla! :D
Gör så och berätta sedan hur det gick!!

gallstax

Märkliga inlägg....  Jag har haft en s k laserkniv i ca 20 år, som jag använder till allting. Den är fortfarande vass. Har rekommenderat den till bekanta, och alla säger att den är toppen!  Jag har alltså en annan uppfattning än alla ni andra.

Gastrofysik

Vill man trasa sönder fibrerna i maten man hanterar är en sågtandad kniv (laserkniv) suverän! Och den är underhållsfri, lika dålig jämt. En riktig kniv måste man ju slipa emellanåt :-)

webguide

Citat från: Anne skrivet 2008-10-06 08:23
Victorinox har väldigt bra och prisvärda knivar! Du behöver egentligen bara EN kniv skulle jag säga - en inte alltför stor kockkniv. Den kan du använda till det allra mesta. Brödkniv är väl bra att komplettera med men där behövs inget särskilt imponerande.


Jag håller med, ett bra nybörjarkitt är en bra kniv, evntuellt ett skärpstål (som du skall lära dig hantera) så att kniven håller skärpan länge mellan slipningarna.
En bra kniv, bra=håller skärpan länge, men kanske framför allt en som du trivs med och som är välbalanserad och ligger bra i handen. Du kan skära i princip vad som helst med den, specialknivar kan du komplettera med senare.
En bra kniv är t.ex. Masahiro MV Kockkniv 18 cm
Om du köper en lite dyrare kniv så får du genomgående bättre kvalité och eftersom du bara behöver en kniv så kostar den ändå ungefär som att köra 3 billiga knivar...

Andreas

Citat från: Gastrofysik skrivet 2017-08-08 22:07
Vill man trasa sönder fibrerna i maten man hanterar är en sågtandad kniv (laserkniv) suverän!


Spelar det så stor roll alla gånger?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal