Global och Kyocera Knivar

Startat av Urban, 2007-04-12 21:16

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

2007-04-12 21:16 Last Edit: 2007-04-19 13:43 by Andreas
Jag var på en butik som heter Cervera för någon dag sen. Såg att dom reade ut ett set med 5 globalknivar för 3000 pix, ordinarie pris var ca: 4000-4500 sek. Jag undrar om det är någon här som rekomenderar Global och som har prövat dom.

Andreas

Global är ett väldigt känt varumärke, men jag är lite lur på om handtaget är så bra, det ser lite litet ut och är det egentligen så mysigt att hålla i metall?

Jag gillar ju tester, och här är några:

http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,236105,00.html
Erik Lallerstedt testar knivar:

¤ Global GF33 21 cm, fyra plus MEN "väl slö klarar du inte att själv bryna den??? 1495 riksdaler

¤ Det riktiga fyndet i den testen verkar annars vara "Anders Petter Oxelgren 18 cm", också fyra plus i betyg och kostar bara 199:- just hos Cervera.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=304&a=496731
DN har låtit SP testa knivar:

¤ Global G2 fick betyget "mycket bra" och kostar 895:-

¤ Bäst var Kyocera Ceramic knife för 995:- fast står "men skör"  ???

Vet du vad det är för beteckning på global-knivarna i setet?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag tycker att min Global är skaplig, har en G-2. Det är en bra lätt allroundkniv som passar mig med små händer. Min man tycker inte alls om den, han får ont av att skära länge med den. Så testa absolut först, det är långt ifrån alla som gillar handtagen..

Ang. Kyoceras ceramic - ja, den är just skör, eftersom det är keramiskt blad och inte metall. Min är vass som f-n, men har tyvärr fått en hel del hack i eggen.
Anne's Food - min matblogg

Urban

I detta globalset ingår G-88 (Förvaringslåda), G-2, G-9, G-21, GS-5, GS-11. Löspriset för detta är 4778:-. Det billigaste priset jag hittade för detta set på Internet var runt 3700:-. Så 3000:- på Cervera är ju ett riktigt bra pris tycker jag.

Andreas

Urban: Hur ser förvaringslådan ut? Är det nåt man har nytta av?

Anne: Slipar du de knivarna helt själv eller brukar du lämna in dem?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Andreas - keramiska knivar kan man inte slipa själv. Mina andra - bl.a. Global - slipar jag däremot själv. Har lämnat in en gång, men blev otroligt missnöjd...
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Hur ofta lämnar du in den keramiska på slipning och vad kostar det?

Vad blev du missnöjd med då du lämnade in Global-kniven?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag har inte lämnat in min keramiska - de behöver alltså inte slipas över huvud taget, utan behåller skärpan. Så länge det inte blir hack i eggen då. Vilket min har börjat få.. får se om jag lämnar in den någonstans - det finns ett par tre ställen som slipar keramiska knivar, har jag för mig, eller om den får duga som den är. Fortfarande vassaste kniven jag har..

Globalkniven blev väl okej - men jag slipar den skarpare själv - men en av mina andra knivar förstördes totalt. Måttligt imponerad...
Anne's Food - min matblogg

Urban

2007-04-18 16:23 #8 Last Edit: 2007-04-18 16:50 by Urban
Förvaringslådan är som det låter. Du förvarar dina Globalknivar i den när dom inte används. Denna förvaringslåda är ett annat alternativ till ett knivbock. Du kan lägga förvaringslådan med knivar i en kökslåda så tar dom ingen plats i köket.
Citat från: Andreas skrivet 2007-04-15 14:00
Urban: Hur ser förvaringslådan ut? Är det nåt man har nytta av?

Anne: Slipar du de knivarna helt själv eller brukar du lämna in dem?

Andreas

Urban: Har du tänkt slå till på ett sådant set?

Anne: Hur skör är din keramiska kniv då egentligen? Är den stelare än en vanlig kniv eller kan man svikta den i sidled ungefär som en vanlig utan att den går av?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Jag tänker fortfarande hehehe!!

Anne

Andreas, den är absolut inte flexibel, du kan inte svikta den en millimeter - den är helt stel. Och skör - ja, well, tappa den inte i golvet...
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Tack för info Anne! Sneglade lite mer på Kyocera, vet du vad som är skillnaden på deras vita och svarta keramiska blad?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Citat från: Urban skrivet 2007-04-12 21:16
Jag var på en butik som heter Cervera för någon dag sen. Såg att dom reade ut ett set med 5 globalknivar för 3000 pix, ordinarie pris var ca: 4000-4500 sek. Jag undrar om det är någon här som rekomenderar Global och som har prövat dom.

Hej! Jag har en G-4, en GS-5 och en G18 och är riktigt nöjd. Visst, handtaget kanske är lite smalt men ändå väldigt bekvämt. De är rakbladsvassa direkt ur kartongen men jag har också lämnat in dem på slipning här i Göteborg (Muhréns sliperi) och han kan sina grejer.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

Andreas - nej, ingen skillnad alls vad jag vet, bara utseendet :) (Men jag kan ha fel..)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Det skiljer flera hundralappar så jag tror det är nån skillnad. Får forska i detta.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Det är nog det absolut viktigaste av allt tror jag. Att hitta någon som verkligen kan sin sak, och slipar rätt sorts vinkel på rätt sorts kniv.
Det skiljer ju tydligen ganska så mycket i vinkelstorlek mellan Japanska och Europeiska knivar. Japanska knivar typ "Global" ska ha en slipvinkel på 10-15 grader, medans en Europeisk kniv ska slipas med en vinkel på mellan 20-25 grader. Detta pga. hårdheten i knivstålet.
Så lämnar man iväg kniven till en som inte har fullt koll på läget så kan det bli fel.

Citat från: crlhrv skrivet 2007-04-20 15:56
Hej! Jag har en G-4, en GS-5 och en G18 och är riktigt nöjd. Visst, handtaget kanske är lite smalt men ändå väldigt bekvämt. De är rakbladsvassa direkt ur kartongen men jag har också lämnat in dem på slipning här i Göteborg (Muhréns sliperi) och han kan sina grejer.

Kocken

Citat från: Urban skrivet 2007-04-12 21:16
Jag var på en butik som heter Cervera för någon dag sen. Såg att dom reade ut ett set med 5 globalknivar för 3000 pix, ordinarie pris var ca: 4000-4500 sek. Jag undrar om det är någon här som rekomenderar Global och som har prövat dom.

Globalknivar = betala mycket för märket och lite för kniven. Kyocera har jag inte provat nog mycket för att uttala mig om. Mitt favoritmärke är Tojiro = betala för mycket kniv och lite märke.
Driver en webbutik med köksredskap

Jonas

Jag slipar mina Global-, Agora- och Dick knivar själv.
I början var jag väldigt noga med dom olika slipvinklarna på knivarna.
Dom här sista åren har jag inte brytt mig om det och jag märker ingen skillnad alls.
Jag tycker att det viktigaste när man köper en kniv är att metall legeringen i kniven är av hög kvalitet och att eggen går att slipa om igen.

Urban

Visst är Global mycket en märkeskniv men dåliga kan du väl inte påstå att dom är?.
Tojiro kniven som du nämner.. Skulle du kunna berätta lite mer om den?.
Jag har ju inte inhandlat några Globalknivar än så du kanske kan övertyga mig att köpa denna istället.

Citat från: Kocken skrivet 2007-04-26 17:12
Globalknivar = betala mycket för märket och lite för kniven. Kyocera har jag inte provat nog mycket för att uttala mig om. Mitt favoritmärke är Tojiro = betala för mycket kniv och lite märke.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal