Global och Kyocera Knivar

Startat av Urban, 2007-04-12 21:16

Föregående ämne - Nästa ämne

Rob

Jag går nästan bara på referenser från folk som jag känner har koll och testat en massa knivar med samma inriktning som jag.

Hittar jag något som är intressant så köper jag, sedan säljer/ger jag bort dem till förmån för nya andra erfarenheter....

Andreas

Ja kunniga kontakter är förstås bra, men det är det inte så många som har... om du skulle försöka dig på att ge oss din egen topp 5 eller topp 10 på knivtillverkare, hur skulle den se ut och var hamnar Global och Kyocera då (för att knyta an till trådens orginalrubrik)?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Topp 5 ? Det är inte lätt, jag har ännu bara kommit till relativt budgetvarianter av knivar (inte betalat mer än 1500-2000 för en kniv)
Man måste ha mer info.
Om man skall ta "value for money", och av de knivar jag har själv (och inte ta hänsyn till om de är rostfria eller kolstål:
1. Tojiro DP (utan damascus)
2. Masahiro Virgin Carbon
3. Kanetsugu Pro M
4. Hiromoto High Carbon
5. Murray Carter Muteki

Om man bara ser på ren prestanda så ser listan annorlunda ut.

Varken Global (har 2 stycken) eller kyocera (pappa har ett par) platsar på min lista.
Global pga priset, mycket namn och design.
Kyocera pga att den är keramisk, enda sättet jag har hittat/hört talas om att slipa dem är att lägga diamantpulver (<1 micron stora) på en glasskiva och slipa. Dessutom är de för känsliga för att eggen hackas.

Andreas

Jag känner inte igen ett enda märke förutom Tojiro som jag hörde talas om för första gången bara för några veckor sedan. Finns alla de du nämner att köpa i Sverige? Hur hittade du igen dem?

Vad kostar respektive kniv?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Vet inte om någon säljs i sverige alls, Tojirovarianterna som finns här är inte denna modell.
Lägger in plats och pris i US$ (exklusive frakt, tull mm, ej nödvändigtvis billigaste stället att köpa) för en 210mm kock om inte annat anges:

1. Tojiro DP (utan damascus); http://www.japanesechefsknife.com/DPSwdenSteelWoodenHandleSeries.html, $49.50
2. Masahiro Virgin Carbon;
http://www.knifemerchant.com/products.asp?manufacturerID=11 $79.50
3. Kanetsugu Pro M
http://www.japanesechefsknife.com/KANETSUGU.html, $70
4. Hiromoto High Carbon
http://www.japanesechefsknife.com/HiromotoHighCarbonSteelSeries.html, $45.50 (denna finns i USA med det gamla stålet och graverad kanji (text) som är snäppet bättre)
5. Murray Carter Muteki
http://www.arizonacustomknives.com/displaySearchResults.asp?type=a; det verkar inte som om Carter tillverkar mycket av dessa längre, han har för mycket att göra med mer exklusiva knivar.

Hittat dem har jag gjort via surfning och sedan chansat....

Urban

Undras vad dom där olika modellerna skulle ha kostat i Sverige?

Rob

Du kan ju ta förhållandet mellan Tojiro PS under säljesdelen och sedan ta samma förhållande? Många av märkena säljs via en site i Holland oxå, men priserna var rejält upp jämfört med JCK. Siten inklusive lay-out är för övrigt en ren rip-off av just JCK. Har glömt vad den heter.
Det finns även en site i Danmark som säljer Tojiro, men även den var dyr.

Knivmannen

Nu kommer jag inte ihåg riktigt vad dom hade för momssats i Japan men jag tror det är 6 eller 8%. Jämför det med våra 25% så förstår ni direkt varför alla priser i Sverige är högre än i utlandet. Dessutom lägger tullen på 8,5% utöver de vanliga avgifterna. Som företagare måste man lägga på dessa priser för att helt enkelt inte göra förlustaffärer.

Nu kommer vi till kruxet:
ALLA som importerar varor från icke EU-land är skyldiga att betala moms och tull vid införsel i Sverige. Det betyder att om tullen "missar" paketet så är man ändå skyldig att betala skatt. Gör man inte så begår man ett lagbrott och riskerar straff.
Läs mer på http://www.tullverket.se/se/Privat/handla_via_internet/

Det kan vara värt att tänka på när man planerar sina inköp. Risken för att paket slinker igenom är ganska stor som privatperson men totalt obefintlig som företagare. Avgifter och kostnader kan komma i efterhand om Tullen upptäcker felet.
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Andreas

Prisskillnaden på kniven Rob berättade om är 236%. Skillnaden i moms och tull du talar om är 26%. Handlar det egentligen inte om att vi har en högre allmän lönenivå i Sverige samt att fler mellanhänder ska ha sin del av kakan när vi handlar här? Dessutom gissar jag att japanesechefsknife.com får bra priser eftersom de som japaner kan företagskulturen i sitt eget land samt att de handlar med höga volymer ("less than Japanese retail prices").

Vad gäller moms och tull så är det inte mer dramatiskt än att ifall det man beställt "fastnar" så får man helt enkelt en faktura på moms & tull att betala tillsammans med det man beställt.

Kan man komma överens med den man beställer att det skall skickas som gåva utan faktura osv. så blir det hur som helst svårt att ta ut utgifter.

Men nu tror jag inte att Svenska importörer och näringsidkare behöver vara direkt sömnlösa över detta, de flesta vågar ändå inte handla från utlandet. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal